Υπερκοστολογήσεις, εικονικές αγοραπωλησίες, «φουσκωμένες» περιουσιακές αξίες και ισολογισμοί και πλήθος άλλων παράτυπων πράξεων ήταν στην ημερήσια διάταξη μίας εταιρίας που εμφανιζόταν ως κολοσσός, αλλά στην πραγματικότητα παρουσιαζόταν μεγαλύτερη από ό,τι ήταν, αποκομίζοντας -κατά το κατηγορητήριο- τεράστια χρηματικά οφέλη.
Η έκθεση της Price Waterhouse Coopers, της ανεξάρτητης εταιρίας που ερεύνησε τα πεπραγμένα της Folli Follie, αναφέρει… πράγματα και θαύματα, τα οποία, εάν επιβεβαιωθούν, θα σημάνουν βαριές καταδίκες για τους υπαίτιους. Ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης παραμένουν προφυλακισμένοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατηγορούμενοι για πέντε κακουργήματα (μεταξύ αυτών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού).
«O Ομιλος», αναφέρεται στο πόρισμα της PwC, «παρουσίαζε κάθε χρόνο πλασματικό κύκλο εργασιών και κέρδη, αποσκοπώντας προφανώς στη δημιουργία μιας ελκυστικής επενδυτικής πρότασης τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή χρηματαγορά. Ταυτόχρονα, η συνεχής αύξηση των κερδών και της χρηματιστηριακής αξίας του Ομίλου δημιούργησε τις προϋποθέσεις και για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε μέσω έκδοσης ομολόγων».
Από το 2001
Οι ελεγκτές της PwC, στην έκθεση ενδιάμεσου ελέγχου που αριθμεί 210 σελίδες, φτάνουν στο συμπέρασμα πως η αλλοίωση των στοιχείων της εταιρίας φτάνει πίσω στο 2001, ενώ, σύμφωνα με το πόρισμά τους, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποκόμισαν από το 2004 έως το 2017 134,3 εκατομμύρια ευρώ μόνο από πωλήσεις των μετοχών τους (η συντριπτική πλειοψηφία του ποσού αυτού αναφέρεται στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου), που αποκτούσαν υψηλότερη αξία, χάρη στη «δημιουργική λογιστική» της Folli Follie.
Σχολεία: Κλείνουν σήμερα για Χριστούγεννα - Πότε επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις
Παράλληλα, κατά την PwC, στελέχη της Folli Follie χρησιμοποιούσαν μια σειρά από παράνομες μεθόδους, όπως αγοραπωλησίες μέσω ενδιάμεσων εταιριών που ήλεγχαν οι ίδιοι. Η συγκεκριμένη μέθοδος είχε την… εύγλωττη κωδική ονομασία «Γύρω Γύρω Ολοι» (στα αγγλικά «Merry Go Round»).
Στο πόρισμα των ελεγκτών αναφέρεται: «Με το “Γύρω Γύρω Oλοι”, η Folli Follie πουλούσε εμπορεύματα (ρολόγια, κοσμήματα, αξεσουάρ) σε μία ελεγχόμενη εταιρία, αυτή πουλούσε σε άλλη θυγατρική του ομίλου, η οποία στη συνέχεια πουλούσε το εμπόρευμα στην αγορά. Eτσι στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις καταχωρίζονταν δύο φορές οι πωλήσεις του ίδιου προϊόντος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προσαυξημένα».
H έκθεση της PwC περιλαμβάνεται πλέον στη δικογραφία που ερευνά ο ανακριτής, ενώ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ερευνώνται -σε χωριστή δικογραφία- οι καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση της Folli Follie από στελέχη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης περιγράφονται στην ίδια έκθεση.
Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει ειδικά οι αναφορές για «κονδύλι» που ζητούσε ο εκπρόσωπος τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να «βάλει πλάτες» στη Folli Follie, όπως φέρεται να αναφέρει στέλεχος της Folli Follie προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σε ηλεκτρονικό του μήνυμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr