Τα άτομα που είχαν πρόσβαση στον χώρο, ο τρόπος που παραβίασαν τις κλειδαριές, ακόμα και η θέση που έχουν οι θυρίδες, έχουν μπει στο ερευνητικό «τραπέζι» των αστυνομικών. Ηδη, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται όλο το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας, που κρατάει αρχείο δύο μηνών, ενώ έχει ολοκληρωθεί η εξερεύνηση για γενετικό υλικό και αποτυπώματα.
Οι… κενές και το DNA
Εκατοντάδες από τις συνολικά 1.500 θυρίδες του υποκαταστήματος που δεν είχαν κάτοχο και ήταν κενές ανοίχτηκαν ύστερα από εντολή της Αστυνομίας, που δεν είχε αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο τα κλοπιμαία να είχαν μεταφερθεί σε άλλο σημείο και να είχαν παραμείνει μέσα στην τράπεζα. Το εσωτερικό τους ήταν κενό, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έχουν τοποθετήσει χρονικά τις κλοπές από τις 10 Αυγούστου μέχρι και το τέλος του ίδιου μήνα. Οι υπεύθυνοι του υποκαταστήματος παρέδωσαν στην Αστυνομία λίστα με τα ονόματα 10-15 υπαλλήλων, που είχαν πρόσβαση στις θυρίδες. Από αυτούς μόλις δύο φαίνεται ότι είχαν επισκεφθεί τον χώρο το επίμαχο χρονικό διάστημα. Από όλους τους εξεταζομένους ενδέχεται να γίνει λήψη γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων, προκειμένου να γίνει αντιπαραβολή τους με τα «ορφανά» εργαστηριακά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί.
Αναπαράσταση
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Μία θυρίδα-δείγμα πήραν οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, που θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι δράστες. Και στις 4 θυρίδες τα ίχνη παραβίασης είχαν καταγραφεί στις «γλώσσες» των κλειδαριών που αντιστοιχούσαν στον κάτοχο της θυρίδας. Οι δεύτερες κλειδαριές ασφαλείας, οι οποίες ανοίγουν από τους
υπαλλήλους της τράπεζας, δεν είχαν κανένα σημάδι ύποπτης παρέμβασης. Θα εξετάσουν αν και τα δύο κλειδιά ανοίγουν αντίστοιχα μέρη της «γλώσσας» της κλειδαριάς ή ξεχωριστές… γλώσσες, όπως και άλλες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, σε περίπτωση που ένας πελάτης επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη θυρίδα, ο τραπεζοϋπάλληλος ξεκλειδώνει πρώτα τη δική του κλειδαριά και στη συνέχεια αποχωρεί από τον χώρο και αφήνει τον πελάτη μόνο του να χρησιμοποιήσει το δικό του κλειδί. Αφού ο κάτοχος της θυρίδας ολοκληρώσει, επιστρέφει και κλειδώνει ξανά τη δεύτερη κλειδαριά ασφαλείας.
Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έχουν μπει και οι θέσεις των τεσσάρων επίμαχων θυρίδων. Ολες τους ήταν στην ίδια οριζόντια σειρά και ήταν τμήμα ενός φοριαμού που μεταφέρθηκε πριν από κάποια χρόνια στο Νέο Ψυχικό από υποκατάστημα άλλης τράπεζας που έχει κλείσει. Ακόμη και αυτήν τη λεπτομέρεια εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ., που θα ερευνήσει τυχόν εμπλοκή κάποιου υπαλλήλου από την τράπεζα στην οποία ήταν πριν ο φοριαμός με τις θυρίδες. Ταυτόχρονα θα ερευνηθεί το ποιοι ήταν οι κάτοχοι των ίδιων θυρίδων στην τράπεζα που έχει κλείσει, όπως επίσης και το αν γνώριζε κάποιος ότι ο συγκεκριμένος φοριαμός είχε μεταφερθεί στο υποκατάστημα του Νέου Ψυχικού.
Εξετάζεται το προφίλ των κατόχων και αν υπάρχει κοινός γνωστός
Ιδιαίτερη βάση έχει δοθεί και στο προφίλ των τεσσάρων κατόχων των θυρίδων που είχαν να επισκεφθούν την τράπεζα από το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για γυναίκες, που συνδέονται με γνωστούς επιχειρηματίες και κατοικούν στα βόρεια προάστια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία κάτοχος θυρίδας είναι ανιψιά ομογενούς δισεκατομμυριούχου, που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βόρεια και Λατινική Αμερική, όπου διατηρεί εμπορικά κέντρα και μεγάλο αριθμό πολυκαταστημάτων. Σε πρώην σύζυγο ιδιοκτήτη μεγάλης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ανήκει μια δεύτερη από τις τέσσερις θυρίδες. Ιδιοκτήτρια εταιρίας που ειδικεύεται σε επιχειρηματικά και προσωπικά δώρα πολυτελείας είναι η κάτοχος της τρίτης θυρίδας, ενώ η τέταρτη ανήκει σε μέλος οικογένειας ατόμου που ασχολείται με τα κοινά στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Οι κλοπές είχαν γίνει αντιληπτές έπειτα από καταγγελία στις 13 Νοεμβρίου, όταν γυναίκα, μέλος γνωστής οικογένειας των βόρειων προαστίων, εντόπισε ίχνη παραβίασης στη θυρίδα της. Οι αστυνομικοί ερευνούν, επίσης, αν τα τέσσερα θύματα έχουν κάποιο σημείο σύνδεσης μεταξύ τους με κάποιο κοινό «πρόσωπο», που δεν αποκλείεται να αποτέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα τους…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής