Κι όχι άδικα, αν θυμηθεί κανείς τον προκάτοχο του κ. Γαβρόγλου, Νίκο Φίλη, ο οποίος με τη σειρά του στην αρχή της προηγούμενης χρονιάς υποσχόταν 20.000 διορισμούς, οι οποίοι τελικά δεν έγιναν ποτέ.
Αυτή τη φορά, η ηγεσία επανέρχεται στο καυτό ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων αποφεύγοντας να ορίσει αριθμό εκπαιδευτικών και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την τριετία 2018-2020. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, στην περίπτωση που γίνουν προσλήψεις, θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο χρόνια από τώρα, το σχολικό έτος 2018-2019. Μέχρι τότε το υπουργείο Παιδείας πρέπει να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα, ενώ το να εκδίδει πανηγυρικές ανακοινώσεις χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις δεν βοηθάει και πολύ στο να γίνουν πιστευτές οι προθέσεις του:
1. Είναι σύμφωνη η τρόικα με επιπλέον προσλήψεις;
Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί γραπτώς την ανάγκη προσλήψεων στην εκπαίδευση. Βέβαια, τόσο στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Φίλη όσο και με την τωρινή ηγεσία είχαν θέσει παραμέτρους οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί. Από τον κ. Φίλη είχαν ζητήσει τον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού δυναμικού (σ.σ.: εξάλειψη των πλεονασμάτων σε εκπαιδευτικούς), μια πρωτοβουλία που είχε ζητηθεί και σε προηγούμενες ηγεσίες, όμως κανένας δεν την είχε προχωρήσει.
Σε συζητήσεις με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ο κ. Γαβρόγλου είχε παραδεχτεί ότι, για μόνιμες προσλήψεις, οι θεσμοί του είχαν ζητήσει πρώτα να θεσμοθετηθεί η αξιολόγηση στα σχολεία. Το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των σχολικών μονάδων πολύ πιθανόν να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη του 2017, όμως και πάλι επαρκούν τα χρονικά περιθώρια ώστε να δώσει η τρόικα το πράσινο φως και να ξεκινήσουν οι προσλήψεις από τον Σεπτέμβρη του 2018;
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
2. Πόσες προσλήψεις θα γίνουν;
Ξεκινώντας με παράλογες -βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων- υποσχέσεις, ο κ. Φίλης είχε εξαγγείλει 20.000 μόνιμους διορισμούς. Ο διάδοχός του αποφεύγει να αναφερθεί σε νούμερο παραπέμποντας σε διυπουργική συνάντηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και από την οποία πολύ πιθανόν να οριστεί ένας αριθμός.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου