Με το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, τα απόβλητα συσκευασιών θα συλλέγονται πλέον χωριστά (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί), επιβάλλονται υψηλότερα τέλη ταφής στους δήμους που οδηγούν τα απόβλητά τους εκεί, όλα τα νέα κτίρια θα διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα, μεταφέρονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ε.Ε. στους δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν και δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο (εισάγεται, δηλαδή, η ευρωπαϊκή αρχή «πληρώνω όσο πετάω»).
Η λογική του «πληρώνω όσο πετάω» ακολουθείται ήδη στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, ενώ, όπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν μπούσουλας για τους υπόλοιπους ΟΤΑ της χώρας. Τι γίνεται όμως στην περιοχή Πηγαδάκια (Βούλα) και γιατί αποτελεί πρότυπο;
Στο πλαίσιο του έργου BENEFIT AS YOU SAVE (BAS), με τη χρηματοδότηση του Interreg V-B Balkan-Mediterranean 2014-2020, αλλά πλέον και με ίδιους πόρους του δήμου, εφαρμόζεται πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να πραγματοποιούν εύκολα τη Διαλογή στην Πηγή όλων των υλικών στα απορρίμματά τους.
Εξι υλικά
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά σε 6 ρεύματα υλικών: ένα διαφορετικό ρεύμα για χαρτί, ένα για γυαλί, ένα για πλαστικό, μέταλλο και μικτές συσκευασίες, ένα ρεύμα για βιοαπόβλητα κουζίνας, ένα για τα πράσινα (κλαδέματα και προϊόντα κήπου) και ένα για τα σύμμικτα απορρίμματα.
Εξω από τα κτίρια, λοιπόν, υπάρχουν κάδοι για τα σύμμικτα απορρίμματα και εντός των ορίων κάθε κτιρίου που το επιθυμεί υπάρχει ένας καφέ κάδος για τα βιοαπόβλητα. Παράλληλα, υπάρχουν και μπλε καμπάνες, οι οποίες είναι για συλλογή γυαλιού.
Ειδικότερα και όσον αφορά στα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών, εκτός από το δίκτυο μπλε κάδων για την ανακύκλωση χαρτιού – αλουμινίου – γυαλιού – πλαστικού, στην περιοχή Πηγαδάκια της Βούλας εφαρμόζεται σύστημα χωριστής συλλογής απορριμμάτων από νοικοκυριά σε 5 ρεύματα που περιλαμβάνει τα εξής: χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο και μικτές συσκευασίες (PMD), βιοαπόβλητα και σύμμικτα απορρίμματα.
Στα νοικοκυριά που συμμετέχουν δίνονται πορτοκαλί, μπλε, κομποστοποιήσιμες και χάρτινες σακούλες που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους ως εξής:
- Στην πορτοκαλί σακούλα τοποθετούνται PMD (πλαστικά, μέταλλα και λοιπά ανακυκλώσιμα, όπως κουτιά από χυμούς, γαλέτα κ.λπ.). Η αποκομιδή γίνεται κάθε Τετάρτη.
- Στην μπλε σακούλα τοποθετείται μόνο χαρτί και η αποκομιδή γίνεται, επίσης, κάθε Τετάρτη.
- Στη χάρτινη σακούλα τοποθετούνται μόνο βιοαπόβλητα της κουζίνας. Η σακούλα στη συνέχεια τοποθετείται στον καφέ κάδο που θα πάρει το κάθε νοικοκυριό που επιθυμεί για το κτίριό του.
- Στις κομποστοποιήσιμες σακούλες τοποθετούνται μόνο τα υπολείμματα, ό,τι δηλαδή δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και δεν μπαίνει στις υπόλοιπες σακούλες.
Το QR Code
Το… κόλπο βρίσκεται στο QR Code που έχουν οι πορτοκαλί και οι μπλε σακούλες. Αυτός ο κωδικός καταχωρίζεται στην πλατφόρμα που ταυτοποιεί το πρόσωπο που είναι ο ιδιοκτήτης της σακούλας και αντιστοιχίζονται πόντοι επιβράβευσης.
Ετσι, τα νοικοκυριά αφήνουν τις σακούλες στην άκρη του πεζοδρομίου προκειμένου να συλλεχθούν και να ζυγιστούν από τον δήμο.
Για την αποκομιδή στην περιοχή εφαρμόζεται σύστημα τηλεματικής με στόχο την καταγραφή των συλλεγόμενων ποσοτήτων. Για τον σκοπό αυτόν έχουν τοποθετηθεί στους καφέ κάδους της περιοχής RFID tags και στο απορριμματοφόρο ζυγαριά και scanner.
«Θέτουμε το πλαίσιο προκειμένου οι δήμοι της χώρας να μπορούν να επιβραβεύουν τους κατοίκους που ανακυκλώνουν. Με ποιο τρόπο θα επιλέξει να το κάνει ο κάθε ΟΤΑ θα αποφασιστεί από την εκάστοτε δημοτική Αρχή, ωστόσο εμείς ως υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που ισχύουν όσον αφορά στα απόβλητα», τονίζει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Από την έντυπη έκδοση
Ανάλυση – ΗΠΑ Εκλογές: Πρόκληση για Μπάιντεν η «καμένη γη» του Τραμπ
Αναδρομικά: Οι τελικές επιστροφές στο δημόσιο – Τι περιμένουν 450.000 συνταξιούχοι και απόστρατοι
Μόνο στον «Ε.Τ.»: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr