Ωστόσο, η εισαγγελική διάταξη που εξέδωσε τον Αύγουστο η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πατρών, που χειρίστηκε την υπόθεση, απέρριψε τη μήνυση του θύματος, αποδεχόμενη μεν τα πραγματικά περιστατικά, αλλά υποστηρίζοντας ότι η κατάθλιψη από την οποία έπασχε εξαιτίας των όσων συνέβαιναν δεν συνιστά παράγοντα φυσικής αδυναμίας για έναν άνθρωπο και ούτε υπάρχουν ιατρικά έγγραφα που να το αποδεικνύουν και κατά συνέπεια δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων. Μάλιστα, η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι το θύμα θα μπορούσε να είχε υποβάλει μηνύσεις για άλλα αδικήματα, δηλαδή τις εξυβρίσεις που δεχόταν και τις σωματικές βλάβες, σε προηγούμενα διαστήματα, όταν αυτές συνέβαιναν.
Η υπόθεση mobbing αφορά σε νοσηλεύτρια που μήνυσε τους προϊσταμένους της γιατί -όπως κατήγγειλε στην αναφορά της- για πολλά χρόνια υφίστατο καθημερινά από την προϊσταμένη του τμήματος όπου εργαζόταν εξευτελιστική συμπεριφορά και «απίστευτο εργασιακό εκφοβισμό», εις γνώσιν των δύο άλλων εγκαλουμένων. Μάλιστα, φέρεται ότι οδηγήθηκε σε απόπειρα αυτοκτονίας, για να βάλει τέλος στην κατάσταση που την ταλαιπωρούσε, λαμβάνοντας 40 ηρεμιστικά χάπια και αφήνοντας επιστολή αποχαιρετισμού, για να τη βρει το προσωπικό.
Η ιστορία ξεκινά από τα τέλη Αυγούστου του 2010, όταν η νοσηλεύτρια μεταφέρθηκε υπηρεσιακά στο τμήμα όπου προϊσταμένη ήταν η πρώτη εγκαλουμένη. Στο σκεπτικό εισαγγελικής διάταξης αναφέρεται ότι από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε πως «όταν αποφασίστηκε να παραμείνει η εγκαλούσα μόνιμη νοσοκόμα στη χειρουργική κλινική, άρχισε να αντιμετωπίζει ειρωνική και προσβλητική συμπεριφορά από την πρώτη εγκαλουμένη, ακόμη και ενώπιον του προσωπικού ή των ασθενών και των συνοδών τους, με χαρακτηρισμούς όπως «παρθένα», «ο … (δηλαδή, ο σύζυγος) σου σε περιμένει», «πρέπει να τα κρύβουμε από τους άνδρες και να κάνουμε ό,τι θέλουμε στη ζωή μας», «χθες βράδυ σε ξεκ* ο …», κ.ο.κ.».
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με όσα δέχεται η εισαγγελική διάταξη, η προϊσταμένη του θύματος «καθημερινώς απειλούσε ότι θα τη διώξει από το τμήμα, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 η νοσηλεύτρια παρουσίασε αιμορραγίες, πλην όμως η πρώτη προϊσταμένη αρνήθηκε να της χορηγήσει άδεια λέγοντας “αμάν ρε … εσύ και οι αιμορραγίες σου”, την οποία έλαβε μετά από παρεμβολή της τρίτης εγκαλουμένης και την εισαγωγή της στο χειρουργείο».
«Την κορόιδευε…»
Από τους μάρτυρες που εξετάσθηκαν αποκαλύφθηκε ότι η προϊσταμένη «την κορόιδευε, την αποκαλούσε “χαζή”, υφιστάμενη με τη συνολική καθημερινή συμπεριφορά της πρώτης εγκαλουμένης εργασιακό mobbing – εργασιακό εκφοβισμό, για τον οποίο είχε ενημερώσει τη δεύτερη και την τρίτη εγκαλουμένη, καθώς και το σωματείο της, αλλά και τον διοικητή του νοσοκομείου, λαμβάνοντας ως απάντηση υποσχέσεις και παραινέσεις για επίδειξη υπομονής». Τελικά, στις 26 Οκτωβρίου 2018 η νοσηλεύτρια πήρε 40 lexotanil και μετά το περιστατικό, το οποίο έληξε ευτυχώς με μια πλύση στομάχου, μετατέθηκε σε άλλη κλινική, με τους προϊσταμένους της να της λένε: «Είσαι στιγματισμένη, έχεις εκθέσει το νοσοκομείο με αυτήν την πράξη».
Αν και η εισαγγελέας δέχεται ότι η νοσηλεύτρια «επί καθημερινής βάσεως και για πολλά χρόνια υφίστατο εργασιακό εκφοβισμό από την πρώτη εγκαλουμένη, η οποία προέβαινε σε ανάρμοστες συμπεριφορές στα πλαίσια της υπηρεσίας της», ωστόσο «είχε τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στην καθημερινότητά της, να εργάζεται και να απευθύνεται στους ανωτέρους της, καθώς και σε συνδικαλιστικό όργανο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που βίωνε». Μάλιστα, η εισαγγελέας περιγράφει την κατάθλιψη ως μια αντιμετωπίσιμη κατάσταση, που «σε καμία περίπτωση, τόσο αυτή όσο και το άγχος δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απραξία ως προς την επιλογή της νομικής οδού, για τα οποία δεν υπεβλήθη νομότυπα έγκληση εντός τριμήνου από τις πράξεις», απορρίπτοντας τη μήνυση της νοσηλεύτριας.
Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Επέστρεψε αεροσκάφος λόγω τεχνικού προβλήματος
Τι είναι το mobbing, πώς αντιμετωπίζεται
Κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα. Κάθε θύμα μπορεί να:
- Να αξιώσει την άρση της προσβολής και την παράλειψή της στο μέλλον.
- Να αξιώσει την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, καθώς και αποζημίωση για οποιαδήποτε τυχόν θετική (υλική) ζημία υπέστη.
- Να θεωρήσει τη συμπεριφορά που υφίσταται ως «μονομερή βλαπτική μεταβολή» και να αξιώσει την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης.
- Να ασκήσει αγωγή για αποζημίωση εργαζομένου σε περίπτωση πρόκλησης εργατικού ατυχήματος ή επέλευσης επαγγελματικής νόσου.
- Να προβεί σε αναφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας.
- Να υποβάλει μήνυση για παραβίαση της αρχής ίσης μεταχείρισης, καθώς και για κατά περίπτωση επιμέρους στοιχειοθετούμενα αδικήματα, όπως η εξύβριση, η συκοφαντική δυσφήμηση, η εκβίαση κ.λπ.
Από την έντυπη έκδοση
Ανάλυση – ΗΠΑ Εκλογές: Πρόκληση για Μπάιντεν η «καμένη γη» του Τραμπ
Αναδρομικά: Οι τελικές επιστροφές στο δημόσιο – Τι περιμένουν 450.000 συνταξιούχοι και απόστρατοι
Μόνο στον «Ε.Τ.»: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr