Λόγω της πανδημίας και της αστυνομοκρατίας, φοβόταν στις ΗΠΑ και επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές της στην Ελλάδα, όπου αισθάνεται ασφάλεια! Ομως, πριν φύγει από την πατρίδα της, πρόλαβε να ψηφίσει…
Η 19χρονη Λίλι Σάνον γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Από πέρσι είναι φοιτήτρια του «Smith College» και επιθυμεί να ασχοληθεί με τους κλάδους της Βιολογίας και της Οικολογίας. Η πανδημία την ανάγκασε να παρακολουθήσει online το εαρινό εξάμηνο της πρώτης ακαδημαϊκής χρονιάς της. Πέρασε το καλοκαίρι στα νησιά Key West της Florida, όπου ενημερώθηκε πως το «Smith College» θα αρχίσει τα μαθήματα και πάλι online.
«Η απόφαση πάρθηκε στο λεπτό. Επρεπε να φύγω από την Αμερική. Και τι καλύτερο μέρος από την Ελλάδα, η οποία τα έχει πάει περίφημα στη διαχείριση του κορονοϊού», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Οι ουσιαστικοί λόγοι που ήθελε, όπως λέει, να… δραπετεύσει από τις ΗΠΑ ήταν η εξάπλωση της πανδημίας αλλά και οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών. Και η ευκαιρία δόθηκε με το πρόγραμμα Study Abroad, το οποίο αποτελεί την αμερικανική βερσιόν του ευρωπαϊκού Erasmus. «Είχα έρθει στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2018, στο πρόγραμμα Greek Summer, που υλοποιεί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Εκεί έμαθα για την τριτοβάθμια δομή της, το “Perrotis College”. Εκανα αίτηση, έγινε δεκτή και άρχισα να συγκεντρώνω τα απαραίτητα δικαιολογητικά», πρόσθεσε.
«Στην Τζόρτζια, όπου ζουν πολλοί υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ, το 20% του πληθυσμού έχει μολυνθεί. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς στις ΗΠΑ και δεν γίνονταν αρκετά τεστ. Η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει εντελώς ξεφύγει. Ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου, οι υποστηρικτές του δεν φορούν μάσκα, ισχυρίζονται ότι ο ιός δεν υπάρχει και υποστηρίζουν ότι δεν τον φοβούνται. Ομως, φοβόμουν εγώ. Εχω μητέρα με πρόβλημα υγείας και έτρεμα κάθε φορά που έβγαινα έξω από το σπίτι, μήπως κολλήσω και της το μεταφέρω. Ο κόσμος στις ΗΠΑ συμπεριφέρεται σαν τρελός! Σε πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, φοιτητές έβαζαν στοίχημα ποιος θα κολλήσει πιο γρήγορα κορονοϊό. Ηθελα να φύγω από αυτήν την Αμερική», εξομολογείται. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι την ήδη άσχημη κατάσταση επιδείνωσαν τα επεισόδια αστυνομικής βίας και οι εκτεταμένες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές που ακολούθησαν. «Φτάνοντας στην Ελλάδα, διαπίστωσα το πόσο αστυνομοκρατούμενη χώρα έχουν γίνει οι ΗΠΑ. Παντού υπάρχει Αστυνομία σε υπερβολικό βαθμό», είπε.
Μέσα σε δύο εβδομάδες, η Λίλι Σάνον εξασφάλισε βίζα από την Ελλάδα και έκλεισε τα αεροπορικά εισιτήρια. «Εκανα τεστ κορονοϊού και βγήκε αρνητικό. Μπήκα σε αεροπλάνο στα Key West και πέταξα μέχρι την Atlanta. Από εκεί πέταξα για το Amsterdam και τελευταία πτήση ήταν προς Θεσσαλονίκη. Εφτασα στο campus του “Perrotis College”, έκανα δεύτερο τεστ που βγήκε αρνητικό, μπήκα σε οικειοθελή καραντίνα μίας εβδομάδας, ξαναέκανα τεστ, το οποίο και αυτό ήταν αρνητικό. Πλέον, απολαμβάνω την ηρεμία στην Ελλάδα και πραγματικά με διακατέχει το αίσθημα της ασφάλειας», διευκρίνισε.
Στην εύλογη ερώτηση «Γιατί οι ΗΠΑ απέτυχαν στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ η Ελλάδα τα κατάφερε;» η 19χρονη ήταν ξεκάθαρη στην απάντησή της: «Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ αρνιόταν πεισματικά την ύπαρξη του κορονοϊού, μέχρι βέβαια τη στιγμή που νόσησε και ο ίδιος. Επέλεξε να βάλει την οικονομία πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Σε γενικές γραμμές, οι Αμερικανοί είναι εγωιστές. Δεν τους ενδιαφέρει αν κολλήσουν οι άλλοι, αρκεί να μη χάσουν τη δουλειά τους. Κυκλοφορούσαν στους δρόμους σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Επιπλέον, ο πρόεδρος Τραμπ εκτιμώ ότι έκανε ένα ακόμη λάθος: άφησε τη διαχείριση της πανδημίας στις Πολιτείες. Θα έπρεπε να είχε ένα ομοσπονδιακό σχέδιο, να επιβάλει lockdown για δύο μήνες και όλα θα είχαν εξελιχθεί πιο ομαλά. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έκανε όλα όσα δεν έκαναν οι ΗΠΑ. Ελαβε πολύ σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, δεν χλεύαζε τον ιό, επέλεξε να σώσει ζωές από το να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και επέβαλε lockdown για να προστατεύσει τον λαό της. Και όλες αυτές οι ενέργειες της χάρισαν εξαιρετικές επιδόσεις στον αγώνα κατά της πανδημίας και παγκόσμια αναγνώριση».
Από την έντυπη έκδοση