Οι τρεις δικαστές αποφάσισαν να απορρίψουν τα αιτήματα αναστολής για την πλειοψηφία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ρίχνοντας έτσι την αυλαία της δίκης, που ταυτόχρονα σήμανε λύτρωση και πανηγυρισμούς στην πλευρά των θυμάτων της οργάνωσης. Το δικαστήριο με την απόφασή του έστειλε στη φυλακή 39 συνολικά από τα 51 μέλη της εγκληματικής ομάδας, χορηγώντας ανασταλτικό αποτέλεσμα έως την έφεση μόνο σε δώδεκα καταδικασθέντες. Η διαδικασία των παραδόσεων και συλλήψεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τη μεταγωγή των 37 στις φυλακές.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Αναζητείται
Από αυτούς απουσιάζει ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος αγνοείται από τις αστυνομικές αρχές, παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στα ΜΜΕ πως δεν υπάρχει περίπτωση «ούτε μία στο τρισεκατομμύριο» διαφυγής κάποιου κατηγορουμένου. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Χρ. Παππά, Περικλή Σταυριανάκη, ο εντολέας του είναι συνειδητά φυγόποινος: «Αν παρέμενε να εκτίσει την ποινή που επεβλήθη πρωτόδικα, μέχρι να τελειώσει το εφετείο θα την είχε εκτίσει ολόκληρη και άρα η απόφαση του εφετείου δεν θα είχε νόημα».
Πάντως, ο πρώην βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής διέψευσε με τη στάση του πανηγυρικά την εισήγηση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που είχε προτείνει προς τους δικαστές να χορηγήσουν σε όλους τους κατηγορούμενους αναστολή, με το επιχείρημα πως κανείς δεν είναι ύποπτος φυγής.
Ασυλία
Από τη λίστα των κρατούμενων απουσιάζει επίσης ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος επέστρεψε στις Βρυξέλλες, μετά τη σύντομη παρουσία του στο ακροατήριο την περασμένη Δευτέρα, όπου είχε ζητήσει την εξαίρεση των δικαστών, αίτημα που απορρίφθηκε από νέα σύνθεση αφού δεν είχε προσκομιστεί κανένα συγκεκριμένο στοιχείο επηρεασμού κάποιου μέλους του δικαστηρίου.
Ο καταδικασθείς επίσης σε 13 έτη κάθειρξης ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης έχει την ιδιότητα του ευρωβουλευτή και καλύπτεται από τη σχετική ασυλία. Το αίτημα που διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι άμεσα εκτελεστή, αφού δεν δόθηκε αναστολή και ζητά την κίνηση της διαδικασίας άρσης της ασυλίας, η οποία είναι χρονοβόρα.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, το αίτημα ανακοινώνεται από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας -εν προκειμένω αυτό αναμένεται να συμβεί στις 11 Νοεμβρίου- και στη συνέχεια διαβιβάζεται στη νομική υπηρεσία, που κάνει την εισήγησή της προς τους ευρωβουλευτές, αφού πρώτα μελετήσει τον φάκελο. Μπορεί επίσης να καλέσει τον καταδικασθέντα να προβάλει τους ισχυρισμούς του. Διά των δικηγόρων του αναφέρεται πως ο Γ. Λαγός θα θέσει μία σειρά από επιχειρήματα, όπως ότι δεν υπάρχει ακόμη τελεσίδικη απόφαση και πως η ασυλία πρέπει να αρθεί μετά τη δίκη στο εφετείο, αλλά και ότι η απόφαση δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, ώστε να υπάρχει το σκεπτικό των δικαστών.
Κρήτη: Τι λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Γάλλο ο οποίος σκότωσε την 36χρονη
Μόλις η νομική υπηρεσία ολοκληρώσει το πόρισμά της, αυτό διαβάζεται από τον πρόεδρο στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Δεδομένου πως δύσκολα αυτό θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του συνόλου των ευρωβουλευτών, εκτιμάται πως η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.
Το σκεπτικό
Πάντως, η καθαρογραφή της απόφασης είναι σημαντική για όλες τις πλευρές -κατηγορούμενους και θύματα- αφού θα περιέχει το σκεπτικό των δικαστών για κάθε επιμέρους ζήτημα που τέθηκε και άρα η δημοσίευσή της θα αποτελέσει τον οδηγό της δίκης στο Εφετείο, όταν αυτή διεξαχθεί. Π.χ. με την απόφαση πως το διευθυντήριο αποτελείται από επτά πρώην βουλευτές (Ν. Μιχαλολιάκος, Γ. Λαγός, Η. Κασιδιάρης, Χ. Παππάς, Γ. Γερμενής, Η. Παναγιώταρος και Α. Ματθαιόπουλος), το λογικό συμπέρασμα είναι πως οι δικαστές έκριναν πως η εγκληματική δομή της Χρυσής Αυγής καθοριζόταν από το Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε το σκεπτικό των δικαστών, όπου θα φανεί πώς ακριβώς έφτασαν στις αποφάσεις που ανακοίνωσαν.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου πως η καθαρογραφή και η δημοσίευση μίας κανονικής δικαστικής απόφασης διαρκεί συνήθως μήνες, αυτό δεν πρέπει να αναμένεται άμεσα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου η δικογραφία ήταν γιγαντιαία, λόγω και της συνεκδίκασης πολλών επιμέρους εγκλημάτων.
Αποζημιώσεις
Εκτός όλων αυτών των εκκρεμοτήτων, το χαμόγελο θα παραμείνει για πολλές μέρες ακόμη στην πλευρά των θυμάτων της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα. Ολοι έκαναν λόγο για ώρα δικαίωσης, κατά την τελευταία μέρα της δίκης την προηγούμενη Πέμπτη. «Θυμίζουμε ότι υπάρχει μία σοβαρή εκκρεμότητα ακόμη, που το δικαστήριο δεν ήταν αρμόδιο να λύσει» δηλώνει ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης. «Είναι πλέον η ώρα να αποζημιωθούν και οικονομικά τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειές τους. Με νομοθετική πράξη που θα τους απαλλάξει από την ανάγκη μίας νέας χρονοβόρας και πολυδάπανης προσφυγής τους στα αστικά δικαστήρια. Αυτό πρέπει να κάνουν πλέον τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δείχνοντας στην πράξη τις αντιφασιστικές τους διακηρύξεις».
Υπόθεση Marfin
Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι μεγάλο αγκάθι στην απονομή της δικαιοσύνης γενικότερα. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση των θυμάτων της τράπεζας Marfin τον Μάιο του 2010 που ακόμη δεν έχουν λάβει τα χρήματα που τους επιδικάστηκαν. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 29 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε οριστικά από την αναίρεση που είχε ασκήσει με εντολή του πρωθυπουργού και οι πληρωμές θα καταβληθούν σύντομα, μόλις λυθούν κάποια διαδικαστικά θέματα.
Στην περίπτωση αυτή, ακολουθήθηκε ο δρόμος που τυπικά ακολουθείται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που έχει την εντολή να ασκεί όλα τα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να τελεσιδικούν μετά από μία δεκαετία, αφού πρώτα ο πολίτης αφαιμαχθεί οικονομικά από τις συνεχόμενες δίκες.
Από την έντυπη έκδοση