Πρόκειται για δύο σύγχρονα ηχητικά-ηχοβολιστικά συστήματα, τα Long Range Acoustic Device (LRAD), εποχούμενα και φορητά, τα οποία θα αποτελέσουν την έσχατη λύση αντιμετώπισης και αποτροπής μεγάλων μεταναστευτικών ροών αλλά και επιθετικών ενεργειών εναντίον των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση Τούρκων στρατοχωροφυλάκων, όπως είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο.
Ο συγκεκριμένος «οπλισμός» αν και φαίνεται να έχει… σαδιστικό, ίσως και απάνθρωπο χαρακτήρα, από τη στιγμή που στοχεύει πάνω σε ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή, αποτελεί ένα… τείχος ήχου, που περιορίζει το ενδεχόμενο εμπλοκής με ακαθόριστες και επικίνδυνες συνέπειες. Προκαλεί οδυνηρό πόνο, σοκ, πανικό και αποπροσανατολίζει το «θύμα».
Αυτά τα «όπλα» χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως σε Πόρτλαντ, Ορλάντο και Λούισβιλ, εναντίον οργισμένων διαδηλωτών με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.
Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού σημειώνουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα προβαίνουν σε έναν ψυχολογικό και ηλεκτρονικό πόλεμο στον Εβρο, χρησιμοποιώντας μεγάφωνα που «παίζουν» πολεμικά εμβατήρια, αλλά και κλειστά φορτηγάκια παρεμβολής και αποκοπής σήματος ασυρμάτων και κινητών τηλεφώνων.
Πολλαπλές εφαρμογές
Το ηχητικό «όπλο» έχει πολλαπλές εφαρμογές, καθώς μπορεί να μεταφέρει ως… μεγάφωνο δυνατά ηχογραφημένα ή ζωντανά μηνύματα και ήχους προειδοποίησης σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή σε υψηλότερη ένταση από τα κανονικά μεγάφωνα. Τα συστήματα LRAD χρησιμοποιούνται για επικοινωνίες μεγάλης εμβέλειας σε μια ποικιλία εφαρμογών, μεταξύ άλλων ως μέσο λιγότερο θανατηφόρου, μη κινητικού ελέγχου πλήθους, όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρησιμοποίησής τους.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, τα συστήματα ζυγίζουν από 15 έως 320 κιλά, μπορούν να εκπέμπουν ήχο σε ακτίνα 30-60° στα 2,5 kHz με μέγιστη ένταση έως 162 dB…
Τα συστήματα LRAD χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες επιβολής του νόμου, κυβερνητικούς και αμυντικούς φορείς, καθώς και από εταιρίες ναυτιλιακής και εμπορικής ασφάλειας για τη μετάδοση ακουστικών ειδοποιήσεων και προειδοποιήσεων σε απόσταση.
Εχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε αεροδρόμια για την αποτροπή της άγριας πανίδας από τους διαδρόμους, τις αιολικές και ηλιακές εκμεταλλεύσεις, τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, τις πλατφόρμες φυσικού αερίου και πετρελαίου, τις εξορυκτικές και γεωργικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Τον Νοέμβριο του 2005, πειρατές επιτέθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο «Seabourn Spirit» στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Οι πειρατές βρίσκονταν σε μια μικρή βάρκα, αλλά είχαν πολυβόλα και χειροβομβίδες. Το κρουαζιερόπλοιο, από την άλλη πλευρά, είχε μια ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας (LRAD), την οποία χρησιμοποίησε «πυροβολώντας» τους πειρατές, που απομακρύνθηκαν.
Συναγερμός από την… κόλαση
Το ηχοβολιστικό «όπλο», πέρα από τις δυνατότητες… χαιρετισμού και προειδοποίησης, μπορεί να εκπέμψει ηχητικά σήματα υψηλής συχνότητας, η οποία όσο ανεβαίνει μεγιστοποιεί τον πόνο σε οδυνηρό επίπεδο. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κατασκευαστές, μία κανονική συνομιλία μπορεί να φθάσει τα 60 dB, ένα… χλοοκοπτικό τα 90 dB, το όριο ανθρώπινου πόνου είναι τα 130 dB, ανάλογα με την ανοχή του ατόμου, ενώ η μέγιστη συνεχής ένταση του LRAD φθάνει τα 162 dB.
Η δουλειά του LRAD είναι να παράγει πολύ δυνατό ήχο, επώδυνο θόρυβο για χρήση ως «όπλο», μπορεί όμως να ενισχύσει τις φωνές ή τις ηχογραφήσεις σε ένα επίπεδο που είναι δυνατό και καθαρό.
Το ηχητικό αυτό όπλο διαθέτει λαβές στο πίσω μέρος του, ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος του ήχου και να «στοχεύουν» εκεί που επιθυμούν. Το LRAD είναι σαν συναγερμός αυτοκινήτου από την… κόλαση, αναφέρουν οι κατασκευαστές και συνιστούν στους χρήστες να είναι προσεκτικοί καθώς θα μπορούσε να βλάψει μόνιμα την ακοή.
Ενας Αμερικανός ηχολήπτης που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter το 2014 στη Νέα Υόρκη, όταν βίωσε για πρώτη φορά τον ήχο ως όπλο, ανέφερε: «Ενας
φρικτός πόνος χτύπησε το σώμα μου. Μπήκα σε μια πλήρη κατάσταση πόνου και πανικού. Παρότι φορούσα ακουστικά, ήταν τόσο αποπροσανατολιστικό που δεν καταλάβαινα την κατεύθυνση που έτρεχα. Κάποιοι άλλοι είχαν πέσει στο έδαφος, κρατούσαν τα αυτιά τους και ούρλιαζαν από τους πόνους».
Οι αστυνομικοί των ΗΠΑ πρόσφατα κατέφυγαν στον ηχητικό πόλεμο για να αντιμετωπίσουν το κίνημα κατά της αστυνομικής βίας και της φυλετικής αδικίας, μετά τους θανάτους Αφροαμερικανών από ένστολους. Είχαν ηχοβολιστικά πάνω σε αυτοκίνητα, ακόμη και φορητά πάνω σε αστυνομικούς, προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις και να διαλύσουν το πλήθος με ισχυρά ηχητικά κύματα.
Τα πρώτα LRAD αναπτύχθηκαν ως στρατιωτικά όπλα ως απάντηση στον βομβαρδισμό του «USS Cole» στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης το 2000. Αυτά τα στρατιωτικά όπλα βγήκαν σύντομα στον δρόμο, στην ξηρά και στα χέρια της αμερικανικής αστυνομίας.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι οι ωτασπίδες μειώνουν κατά 30 dB τον ήχο, τα χέρια κατά 20 dB, αλλά η καλύτερη προστασία είναι να βγείτε από την άμεση δέσμη του όπλου. Τα LRADs μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες, εφίδρωση, ναυτία, ίλιγγο, εμετό, ζάλη, έλλειψη ισορροπίας και απώλεια ακοής βραχυπρόθεσμα, αλλά και άλλους «αόρατους» τραυματισμούς.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ σε προσωπικό και εξοπλισμό
Πέρα από τα ηχητικά όπλα, ο Εβρος ενισχύεται αριθμητικά με συνοροφύλακες, δημιουργούνται ειδικές ομάδες
τύπου… ΕΚΑΜ, αυξάνεται ο στόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς προστίθενται τέσσερα drones για εναέρια παρακολούθηση, 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες, 10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών στην παραποτάμια περιοχή και 5 φουσκωτές βάρκες για τις ανάγκες των νέων ειδικών ομάδων. Υπάρχει η σκέψη για προμήθεια τετράτροχων «γουρούνων» και μοτοσικλετών για εποχούμενες περιπολίες, η οποία εξετάζεται.
Η αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στον Εβρο έφθασε περίπου τα 2.000 άτομα. Υπάρχει η μόνιμη δύναμη των 400 αστυνομικών, 200 εθελοντές με δικά τους έξοδα, επιπλέον 400 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, 150 από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, 150 δύναμη FRONTEX, ενώ προστέθηκαν οι 400 νέοι συνοροφύλακες σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.
Ηλεκτρονική επιτήρηση
Στο μεταξύ, την ώρα που οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα, η Ελλάδα προβαίνει σε παρόμοιο έργο επέκτασης της ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι στον Εβρο, τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν καθημερινά αστυνομικό προσωπικό, συνοροφύλακες και στρατιώτες προβαίνουν σε αποτροπές που κινούνται αριθμητικά από 200 έως 400 άτομα.
Από την έντυπη έκδοση