Ο ημερήσιος απολογισμός αυξήθηκε ξανά χθες -233 νέα κρούσματα-μετά από λίγες ημέρες που κινούταν κάτω από το όριο των 200 μολύνσεων ημερησίως. Η χώρα βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση επιφυλακής, με τις τελευταίες ημέρες να δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης (και το Rt λίγο χαμηλότερα του 0,9), ωστόσο οι πολλαπλές μετακινήσεις του πληθυσμού που συνεχίζονται μπορούν πολύ εύκολα να «εκτινάξουν» τη διασπορά της Covid-19. Οι κλειστού τύπου δομές, όπως είναι τα γηροκομεία, ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς, ειδικά από τη στιγμή που διαρκώς εντοπίζονται κρούσματα σε αυτές. Ακόμη ένας οίκος ευγηρίας, στο Μαρούσι, με 18 θετικά κρούσματα μέχρι χθες το βράδυ σήμανε συναγερμό στις Αρχές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οκτώ ασθενείς από τη συγκεκριμένη δομή, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν προχθές στην Παμμακάριστο και δέκα χθες στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Χθες, έγινε γνωστό και το πρώτο κρούσμα στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια. Το περιστατικό αφορά σε 40χρονο Σομαλό που διέμενε μόνος σε σκηνή εκτός του περιφραγμένου χώρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόκειται για έναν 40χρονο πρόσφυγα από τη Σομαλία που επέστρεψε παράτυπα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έσπευσε χθες στη Μόρια προκειμένου να γίνει ενδελεχής ιχνηλάτηση των επαφών του 40χρονου.
Αμεσα ενεργοποιήθηκε το προσωπικό του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ, αποτελούμενο από 41 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων. Ο 40χρονος παραμένει απομονωμένος, καθώς είναι το πρώτο περιστατικό στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.
Σταθεροποίηση
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 233 νέα περιστατικά με λοίμωξη Covid-19 και επιπλέον δύο θανάτους. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης, τουλάχιστον όχι εκθετικής αύξησης, το οποίο είναι θετικό, με το ζητούμενο όμως να παραμένει να περιοριστεί η επιδημία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Χαράλαμπο Γώγο, ο ενεργός δείκτης αναδιπλασιασμού (Rt) είναι λίγο χαμηλότερα του 0,9. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.», όταν ο δείκτης αυτός είναι κάτω του ενός σημαίνει ότι τα μέτρα πιέζουν την επιδημία προς τα κάτω. «Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμη να πούμε το οτιδήποτε. Επηρεαζόμαστε από διάφορες φάσεις και είναι έντονος ο κίνδυνος από τις επιστροφές των εκδρομέων. Τα δεδομένα αλλάζουν πολύ εύκολα, για αυτό διατηρούμε μεγάλη επιφύλαξη», επισημαίνει ο κ. Γώγος.
Περιοριστικά μέτρα
Στη χθεσινή τακτική τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των συναρμόδιων υπουργών παρουσιάστηκαν από τον Σωτήρη Τσιόδρα τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου. Με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση, ενώ επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, ιδίως στα γηροκομεία. Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.
Ο πρωθυπουργός, αφού απέδωσε τα εύσημα στον γνωστό καθηγητή για την «εξαιρετική» ενημέρωση των πολιτών προχθές το απόγευμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για 17.000 τεστ που διενεργήθηκαν προχθές, από τα οποία πολύ μικρό ποσοστό προέκυψε θετικό στον ιό.
Σε καραντίνα 54 αστυνομικοί
Οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, βέβαια, εξακολουθούν να αποτελούν το μέσο να κινείται εντελώς αθόρυβα ο ιός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προχθές ο κ. Τσιόδρας, το 29% όσων νόσησαν τον Αύγουστο ήταν ασυμπτωματικοί. Παρομοίως, και οι υγειονομικοί που κόλλησαν ήταν ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί. Οπως προκύπτει από στοιχεία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, από τους 106 νοσούντες επαγγελματίες υγείας τον Αύγουστο, οι 76 ήταν ασυμπτωματικοί.
Στο μεταξύ, σε καραντίνα 14 ημερών μπήκαν 17 από τους συνολικά 54 αστυνομικούς που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ναυπάκτου, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος κορονοϊού σε αστυνομικό. Ηδη ξεκίνησαν η διαδικασία απολύμανσης των χώρων του τμήματος και η ιχνηλάτηση των επαφών του αστυνομικού.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι αστυνομικοί υπηρετούν στη Δυτική Ελλάδα και είχαν αποσπαστεί σε περιοχές όπως ο Εβρος ή η Μυτιλήνη, πριν αναλάβουν υπηρεσία αφού επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, επισκέπτονται υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να λάβουν οδηγίες και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, υποβάλλονται σε τεστ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr