Εκτός από την έκρηξη των κρουσμάτων – υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με όσα καταγράφηκαν συνολικά το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου – τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα σημειώθηκαν και απανωτά αρνητικά ρεκόρ στους θανάτους μετά την περίοδο της καραντίνας. Μέχρι και χθες ο Αύγουστος μετρούσε 56 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, αποτελώντας το δεύτερο κατά σειρά μήνα με τα περισσότερα θύματα (μετά τα 91 του Απριλίου) το εξάμηνο της πανδημίας στη χώρα μας.
Ιδιαίτερα επιβαρυμένο ήταν το δεύτερο δεκαπενθήμερο, με το τριήμερο της περασμένης Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής να συγκεντρώνει σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 16 νέα θύματα του κορωνοϊού. Συνολικά, από το Δεκαπενταύγουστο έως χθες οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 39. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η αύξηση στον αριθμό των θανάτων είναι συνέπεια της μεγάλης αύξησης του αριθμού των νέων μολύνσεων με Covid-19.
Σημαντική όμως παράμετρος που οδήγησε σε πλήθος θανάτων ήταν η παρουσία του κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας. Χαρακτηριστικό της πολύ άσχημης εξέλιξης που μπορεί να έχει η … εισχώρηση του ιού σε μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων είναι ότι μέχρι και χθες οι θάνατοι νοσούντων ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης ανέρχονταν σε 16. Ακόμη ένας θάνατος που έχει καταγραφεί αφορούσε σε φιλοξενούμενο της Εστίας Παπαγεωργίου στον Εύοσμο.
Δυστυχώς, ο ιός συνεχίζει να «τρυπώνει» σε μονάδες ηλικιωμένων. Χθες, έγινε γνωστό ότι κρούσμα εντοπίστηκε και σε γηροκομείο στο Μοσχάτο Αττικής.
Οι υγειονομικές αρχές δείχνουν μεγάλη προσοχή στις δομές αυτές. Για την προστασία των ηλικιωμένων, άλλωστε, καταρτίστηκε σχέδιο σε τρεις άξονες, το οποίο ανακοίνωσε λεπτομερώς την Παρασκευή η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που θα μεταβεί σήμερα στη Λέσβο, θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, και δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Η Λέσβος είναι μία από τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, για την οποία ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα επισκεφτεί, ακόμη, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου καθώς και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Τι θα κριθεί αυτή την εβδομάδα
Με μια αμυδρή γεύση αισιοδοξίας ο Αύγουστος δίνει τη «σκυτάλη» στο Σεπτέμβριο, καθώς το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων (177 το Σάββατο και 157 την Κυριακή). Η μείωση αυτή μπορεί να είναι εντελώς τυχαία κατά τους ειδικούς. Για να φανεί εάν πραγματικά η επιδημία βρίσκεται σε «τροχιά» ύφεσης απαιτείται μια εβδομάδα με σταθερά πτωτική τάση στους ημερήσιους αριθμούς των νέων περιστατικών. Τους ειδικούς πάντως δεν θα τους εκπλήξει μια σταθεροποίηση προς τα κάτω αυτή την εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα, καθώς πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα μετά το πέρας των διακοπών και με δεδομένο ότι οι επαφές μειώνονται μπορεί να φανεί η πρώτη επίδραση της μη τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό φυσικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές περιοχές.
Η φιλοσοφία του να έχουν επιστρέψει όλοι από διακοπές, ώστε να μειωθεί το επιδημικό φορτίο και κατά συνέπεια όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος για επιπλέον κρούσματα βρίσκεται πίσω από τις «φωνές» που «ψηφίζουν» την 14η Σεπτεμβρίου ως πιο κατάλληλη ημερομηνία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες και κυβέρνηση, ακόμη και εάν δε φανεί πτωτική τάση στα κρούσματα έχουν ακόμη πολλά υποψήφια μέτρα να λάβουν. Τέτοια είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ο περαιτέρω περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, ο περιορισμός στις μετακινήσεις ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, το «μοντέλο Πόρου» και για άλλες περιοχές πλην όσων στις οποίες έχει ήδη επιβληθεί, η ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση των μέτρων τοπικού χαρακτήρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr