Σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η κ. Λινού αναφέρεται στο άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων προτείνοντας χρήση επιπλέον χώρων για τη διδασκαλία των μαθητών λόγω του κινδύνου του συνωστισμού που θα καταγραφεί, αναλύει τους προβληματισμούς που προκύπτουν από τα μέχρι τώρα δεδομένα, βάσει των οποίων θα λειτουργήσει η εκπαίδευση, και υποστηρίζει την καθολική χρήση μάσκας.
Για την καθημερινότητα των πολιτών, χαρακτηρίζει επείγουσα την αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και προτείνει τη διεύρυνση της τηλεργασίας, όπου είναι δυνατόν.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί έως τώρα για τον μήνα Αύγουστο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά για την πορεία της πανδημίας. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς και η τήρησή τους, μπορούν να αναστείλουν την αυξητική πορεία των κρουσμάτων;
Οντως, τα δεδομένα που αφορούν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, καθώς και τον αριθμό των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Τα μέτρα θα μπορούσαν να κριθούν επαρκή εάν εφαρμοζόταν σε μεγάλη έκταση, από το σύνολο του πληθυσμού. Πάντα όμως υπάρχουν και περισσότερες δυνατότητες βελτίωσης.
Η επιστροφή στα σχολεία θα πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους που έγινε και τον Μάιο ή πιστεύετε ότι η κατάσταση χρήζει λήψης επιπλέον μέτρων; Η χρήση μάσκας πρέπει να είναι υποχρεωτική σε μαθητές και εκπαιδευτικούς;
Eχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών ταυτόχρονα και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Το μέτρο αυτό είναι πιθανόν να μετριάσει τον κίνδυνο διασποράς της νόσου στους μαθητές και τις οικογένειές τους, όπως και στους εκπαιδευτικούς και στους υπόλοιπους εργαζομένους στο σχολείο, αλλά και τις οικογένειές τους. Αυτή η εφαρμογή εγκυμονεί δύο κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι θα υπάρχει σχετικά μεγάλος συνωστισμός στις αίθουσες και ταυτόχρονα θα υπάρχουν μαθητές οι οποίοι οικονομικά και πρακτικά είναι αδύνατον να καλύψουν το κόστος της μάσκας.
Εναπόκειται, κυρίως, στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στους δήμους και πιθανόν στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να βοηθήσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους στο να αποδεχτούν τη χρήση της μάσκας και να δημιουργήσουν συνθήκες δωρεάν παροχής της μάσκας, είτε στο σύνολο των μαθητών είτε στους πιο ευάλωτους κοινωνικοοικονομικά. Επιπλέον θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες για χρήση επιπλέον χώρων για τη στέγαση μέρους των μαθητών των μεγαλύτερων αριθμητικά τμημάτων.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Εκτός από τα σχολεία, πρόκληση αποτελεί για την κυβέρνηση και η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, κάποιο μοντέλο που να εξασφαλίζει την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων ή θεωρείτε ότι πρέπει να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση;
Η επιστροφή των φοιτητών στο πανεπιστήμιο παρουσιάζει και δυνατότητα ευκολότερης διαχείρισης αλλά και αρκετά περισσότερες δυσκολίες. Οι φοιτητές δεν επιστρέφουν απλώς για κάποιες ώρες στα μαθήματά τους, αλλά πολύ συχνά επιστρέφουν και σ’ έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει συνύπαρξη με πολλούς νέους ανθρώπους και ευκαιρίες συνωστισμού και κοινής διασκέδασης. Επίσης, η επιστροφή στο πανεπιστήμιο περιλαμβάνει και τη δωρεάν σίτιση σε χώρους που προσφέρονται μεν από τα πανεπιστήμια αλλά πολύ συχνά δημιουργούν συνωστισμό στις ώρες αιχμής. Ολες οι εταιρίες που αναλαμβάνουν τη σίτιση των φοιτητών θα πρέπει να φροντίσουν για τήρηση κανόνων υγιεινής από τους εργαζομένους, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας, καθώς και την ευρύτερη εφαρμογή κανόνων υγιεινής στην προετοιμασία του γεύματος. Από την άλλη πλευρά, το πλεονέκτημα της επιστροφής των φοιτητών είναι το γεγονός ότι τόσο οι φοιτητές όσο και τα μέλη ΔΕΠ έχουν ήδη εκπαιδευτεί και αξιοποιήσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά χρήσιμο, ιδιαίτερα αν αξιοποιηθεί για όλες τις ώρες διδασκαλίας που η φυσική παρουσία δεν είναι απαραίτητη, ενώ ταυτόχρονα υπάρξει μικρότερος αριθμός φοιτητών στα εκπαιδευτικά εργαστήρια που η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη.
ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΜΜΜ, ΕΣΤΙΑΣΗ, ΓΡΑΦΕΙΑ
«Αύξηση δρομολογίων στις συγκοινωνίες και τηλεργασία…»
Αρκεί η πιστή τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής για την προφύλαξη των πολιτών σε συνθήκες συνωστισμού, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εστίασης, ακόμα και στην εργασία τους;
Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επείγον να δοθεί δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων των συγκοινωνιών και δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως στους εργαζομένους που μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν από το σπίτι.
Για να αποδώσουν τα μέτρα θα πρέπει ταυτόχρονα να τηρούνται όλα, δηλαδή και η απόσταση των 2 μέτρων και η χρήση της μάσκας και η υγιεινή των χεριών. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτήν τη στιγμή οι συγκοινωνίες και πιθανόν και οι χώροι εστίασης. Για την εργασία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση της μάσκας -της σωστής, μάλιστα, μάσκας- όλες τις ώρες εργασίας και σε όλους τους χώρους της εργασίας. Διαφορετικά, τα μέτρα δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr