Φέτος όμως, όπως και τις επόμενες χρονιές που θα ισχύει το εν λόγω σύστημα, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα δώσουν Πανελλαδικές μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Μάλιστα, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας προσανατολίζονται στο να υπάρχει ένα κενό 5-10 ημερών μεταξύ των δύο εξεταστικών διαδικασιών, ώστε να έχουν ελευθερία χρόνου οι υποψήφιοι για τις επαναλήψεις τους.
Κατά τ’ άλλα, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο νέο εισαγωγικό σύστημα, που εγκαινιάστηκε μόλις πέρσι. Παρά τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν μετά την πρώτη εφαρμογή του (όπως για παράδειγμα η απομόνωση των επιστημών εκπαίδευσης που οδήγησε στην καταβαράθρωση των βάσεων στις εν λόγω σχολές), το υπουργείο Παιδείας δεν θα προχωρήσει σε «πειράματα», σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Αλλωστε, ήδη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει δηλώσει ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο εισαγωγικό σύστημα θα αφορούν τους μαθητές που θα φοιτούν το 2020 στη Γ’ Λυκείου.
Εγκύκλιος
Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία με τις πληροφορίες του εισαγωγικού συστήματος, ενώ ζήτησε από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων τη διοργάνωση ειδικής ενημερωτικής συζήτησης για την ενημέρωση των μαθητών. Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται και η διορία της υποβολής αίτησης δήλωσης για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Εισαγωγικό σύστημα
Τρία κοινά μαθήματα κι ένα μάθημα-«μπαλαντέρ» που θα ανοίγει ένα επιστημονικό πεδίο είναι τα εξεταζόμενα στις Πανελλαδικές αντικείμενα. Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει κι ένα πέμπτο μάθημα για να έχει πρόσβαση και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι της θεωρητικής σχολής δεν έχουν πρόσβαση στις οικονομικές σχολές και τις σχολές πληροφορικής. Αντίθετα, τα παιδαγωγικά είναι «ανοιχτά» από όλες τις ομάδες προσανατολισμού με την επιλογή ενός πέμπτου μαθήματος.
Πέρσι σημειώθηκαν αλλαγές και στον υπολογισμό των μορίων, για τον οποίο δόθηκε νέος τύπος. Υπενθυμίζεται ότι πλέον ο βαθμός απολυτηρίου δεν προσμετράται στο μέσο όρο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σύστημα, για κάθε επιστημονικό πεδίο ο βαθμός ορίζεται από τις επιδόσεις του υποψηφίου σε τέσσερα μαθήματα, εκ των οποίων τα δύο πρώτα έχουν συντελεστή 1,3 και 0,7. Ο τύπος έχει ως εξής:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 =
Μόνο σε δύο περιπτώσεις οι υποψήφιοι εισάγονται με «ποινή μορίων» και άρα με χαμηλότερους συντελεστές. Αυτό αφορά τους υποψηφίους των ομάδων προσανατολισμού «Ανθρωπιστικών Σπουδών» και «Οικονομίας και Πληροφορικής» για την εισαγωγή τους στις Επιστήμες Υγείας. Οι συντελεστές διαμορφώνονται στο 0,9 και το 0,4 και ο τύπος έχει ως εξής:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 =
Στους παραπάνω τύπους προσμετρώνται και οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων, στις σχολές όπου είναι υποχρεωτική η εξέτασή τους.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου