Σήμερα ανακοινώνουμε 152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
1405 (25.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2645 (48.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
17 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 4 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 211 θανάτους συνολικά στη χώρα. 68 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κλιμάκωση των μέτρων στη «σκιά» της αύξησης των κρουσμάτων – Χωρίς πανηγύρια και λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο
Σε κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων εν όψει του Δεκαπενταύγουστου προχωρά η κυβέρνηση, στη «σκιά» των τριψήφιων αριθμών κρουσμάτων που καταγράφονται επί σειρά ημερών, δείχνοντας μια άκρως ανησυχητική κυκλοφορία τoυ Covid-19 στην κοινότητα.
Η απαγόρευση των λιτανειών, των πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεων για το επόμενο χρονικό διάστημα και η παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου της απαγόρευσης των όρθιων πελατών σε μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων χθες εντάσσονται στο «πλέγμα» των μέτρων που θα ξετυλίγεται σταδιακά και αναλόγως τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Το χθεσινό ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει 151 κρούσματα κορονοϊού, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι εγχώρια. Η ισορροπία εγχώριων-εισαγόμενων έχει αλλάξει από τα τέλη Ιουλίου, με τη ζυγαριά να γέρνει ξεκάθαρα προς την πλευρά των νέων μολύνσεων εντός Ελλάδας. Αττική και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να καταγράφουν… αρνητικά ρεκόρ. Χθες, 84 από το σύνολο των περιστατικών προέρχονταν από το Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη.
Σε σοβαρή εστία επιδημικής έξαρσης εξελίσσεται το νησί του Πόρου, για το οποίο ελήφθησαν τα πρώτα τοπικά περιοριστικά μέτρα το βράδυ της Πέμπτης, καταγράφοντας ήδη σχεδόν 30 κρούσματα. Τα δείγματα όμως που έλαβαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ ξεπερνούν τα 100, επομένως δεν αποκλείεται ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι πολύ μεγαλύτερος. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα μέσω του 112: «Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19 στον Πόρο. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς. Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».
Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές και για το αυξημένο «φορτίο» της συμπρωτεύουσας. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς τα δεδομένα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Χαλκιδική – από τις 30 Ιουλίου μέχρι και χθες μετρούσε 25 κρούσματα-, το ενδεχόμενο να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και η επικείμενη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου η δίκη του αστυνομικού της Βουλής - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του
Πολλαπλά περιστατικά με Covid-19 «δίνει» και ο γάμος στην Αλεξανδρούπολη, που έγινε γνωστός λόγω της κυκλοφορίας του ιού σε αυτό. Στη λίστα των καλεσμένων που κόλλησαν προστέθηκαν χθες ακόμη 17 άτομα, με τον συνολικό αριθμό όσων έχουν μολυνθεί από τον συγκεκριμένο γάμο να φτάνει τους τουλάχιστον 62.
Τον Δεκαπενταύγουστο
«Κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.
Τέλος, αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.λπ., με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα, επεκτείνεται έως 31-08-2020», είναι οι χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Επιπλέον, σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, και με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από τη Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Στα νοσοκομεία
Οι νέες μολύνσεις εντός νοσοκομείων συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. Οπως αναφέρει, πολλά δείγματα προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι ελαφρώς θετικά και επαναλαμβάνονται. Ηδη άλλωστε έχουν επιβεβαιωθεί, κατά τον ίδιο, εννέα κρούσματα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης έχουν αποδειχθεί θετικοί στον Sars-CoV-2 έξι ασθενείς, όπως και τέσσερις νοσηλεύτριες, στην Ουρολογική Κλινική. «Πρέπει να γίνονται τακτικά τεστ σε όλο το προσωπικό και να υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας που τώρα δεν υπάρχουν. Ολα τα νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν μοριακό αναλυτή για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού. Μόνο έτσι θα έχουμε μαζικά τεστ και γρήγορα αποτελέσματα σε ασθενείς και προσωπικό», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Νικόλαο Στεφανάτο, με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν λόγο για θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον κορονοϊό, καλώντας τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Πριν από λίγες ημέρες τα εν λόγω στοιχεία είχε διαβιβάσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Υποχρεωτικά τεστ
Υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό θα διενεργείται σε όσους υγειονομικούς επιστρέφουν από άδεια, μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοση εντός των νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απεστάλη προς όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) εγκύκλιος η οποία προβλέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) όλοι οι επαγγελματίες υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που επιστρέφουν από κανονική άδεια.
Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν στα κατά τόπους νοσοκομεία όπου λειτουργεί μηχάνημα για έλεγχο PCR.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr