Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια άκρως συμβολική επανεμφάνιση χθες στο πλευρό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, γύρισε το χρόνο πίσω στην εποχή του lockdown και έκρουσε το τελευταίο «καμπανάκι» του κινδύνου πριν η Ελλάδα μπει σε… επικίνδυνο μονοπάτι.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) ανέβηκε στο «1», ένας δηλαδή μολύνει έναν, που αποτελεί το όριο συναγερμού για τους ειδικούς, με όλη την προσπάθεια να στρέφεται πλέον στο να μην ξεπεραστεί. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κάνει καθημερινά «άλμα» – χθες δηλώθηκαν 121 νέα περιστατικά, αποτελώντας μία από τις καταγραφές «ρεκόρ» μέχρι σήμερα-, οι κύριοι Χαρδαλιάς και Τσιόδρας απηύθυναν έκκληση προς τους νέους να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια, ενώ ανακοίνωσαν επιπλέον μέτρα.
«Κατ’ εξαίρεση βρίσκομαι σήμερα εδώ λόγω της αυξημένης καταγραφής κρουσμάτων στη χώρα», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανοίγοντας την έκτακτη ενημέρωση που είχε ως στόχο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, να «χτυπήσουν το κόκκινο καμπανάκι».
Η ενημέρωση από το δίδυμο που ήταν η καθημερινή συνήθεια των Ελλήνων στις 6 κάθε απόγευμα δεν καθιερώνεται, αλλά θα πραγματοποιείται μόνο όταν παρουσιάζεται ανάγκη, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
«Ο κίνδυνος είναι ορατός», επεσήμανε ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας ότι το να οδηγηθεί η χώρα σε εκθετική αύξηση της επιδημίας (συνεχόμενα ανοδική) μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα, ακόμη και σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το χειρότερο αυτό σενάριο θα αποφευχθεί με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας και όχι μόνο της μάσκας, που αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο, αλλά πρωτίστως των αποστάσεων.
«Η καθολική χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους δεν αρκεί», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι το 1, στο οποίο βρίσκεται πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας, πρέπει να πέσει και επ’ ουδενί να ανέβει πάνω από τη μονάδα. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε», τόνισε.
«Σας μιλώ ως πατέρας»
Τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, όταν και θα είναι μαζική η έξοδος των Ελλήνων αλλά και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο εορτασμού της Παναγίας, έκρουσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση προς τους νέους λέγοντας πως τους μιλά «ως πατέρας».
«Είναι τα νέα παιδιά τα οποία θα είναι οι μικροί μας ήρωες στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τους μεγάλους ανθρώπους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Είναι τα νέα παιδιά που μπορούν να αντισταθούν σε οτιδήποτε δεν τους αρέσει, αλλά είναι η ώρα που θα πρέπει με την ευθύνη που τους διακρίνει όλους αυτούς τους μήνες να μπούνε μπροστά στην προσπάθεια αυτή. Γιατί είναι τα νέα παιδιά, τα οποία θα κληθούν να ζήσουν σε μία κοινωνία, η οποία θα πρέπει να είναι καλύτερη. Και μέσα από αυτήν την κρίση να βγούμε κερδισμένοι. Είναι αυτά τα νέα παιδιά, τα οποία τα κοιτάμε στα μάτια και τους ζητάμε να περιφρουρήσουν ό,τι σημαντικό έχει γίνει στην κοινωνία τους τελευταίους μήνες», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον περαιτέρω έλεγχο της διασποράς του Covid-19 στη χώρα μας, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:
- Απαγορεύεται από σήμερα η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στον συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.
- Από Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς υποχρεούνται σε 7ήμερη καραντίνα, που θα ελέγχεται σύμφωνα με τη διεύθυνση που θα έχει δηλώσει.
- Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια, κηδείες, έως τις 31/08. Αφορά τόσο στο χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και το χώρο δεξιώσεων.
- Εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς του Covid εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
- Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Νέα κρούσματα
Χθες, επιπλέον 121 περιστατικά κορωνοϊού προστέθηκαν στη μακρά λίστα των μολυσμένων με τον ιό στην Ελλάδα. Ωστόσο, η χώρα μας είναι ακόμη πολύ μακριά από το να αποκτήσει ανοσία, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι ποσοστό μικρότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού έχει νοσήσει.
Σε εστίες υπερμετάδοσης εξελίσσονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γνωστός καθηγητής, από το γάμο στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 45 θετικοί στον ιό, από το γάμο της Αλεξανδρούπολης ήδη 22 έχουν διαγνωστεί ως θετικοί, ενώ κρούσματα καταγράφηκαν και σε μία βάφτιση στη Χαλκιδική – πέντε μέχρι χθες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Η γεωγραφική κατανομή των χθεσινών νέων περιστατικών έχει ως εξής: Δώδεκα είναι «εισαγόμενα», 26 εντοπίζονται στην Αττική, 47 στη Θεσσαλονίκη, οκτώ στη Χαλκιδική (τα πέντε από τη βάφτιση), οκτώ στη Λάρισα, επτά στην Κέρκυρα, από δύο κρούσματα στην Ημαθία και τις Σέρρες και από ένα κρούσμα σε Καβάλα, Αρκαδία, Αχαΐα, Δράμα, Εβρο, Εύβοια, Κοζάνη, Πέλλα και Χίο.
Από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μέχρι και τις 2 Αυγούστου, τα 650 είναι ενεργά, τα 1.108 έχουν λάβει εξιτήριο και 2.696 ασθενείς έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον.
Η πιθανότητα των SΜS
Απέκλεισαν προς το παρόν την επαναφορά των SMS για μετακινήσεις των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού -όπως διακινείται έντονα τις τελευταίες ημέρες- οι κύριοι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς. Ερωτηθείς σχετικά από τον «Ελεύθερο Τύπο» ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλά «εργαλεία» που μπορούν να ενεργοποιηθούν, αλλά για την ώρα «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. «Ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι τελικού σταδίου μέτρο, που γονατίζει την κοινωνία», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην παρούσα φάση, ενώ ακόμη και σε χώρες με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις.
Τα φάρμακα
Σε ένα νέο φάρμακο, την αβιπταντίλη, που μοιάζει υποσχόμενο αναφέρθηκε χθες ο κ. Τσιόδρας. Το εν λόγω φαρμάκο δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε σοβαρά περιστατικά, μπλοκάροντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στα κύτταρα του πνεύμονα, αλλά και έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα και στα μονοκοκύτταρα, αμυντικά κύτταρα του αίματος.
Αναλύοντας τα νεότερα δεδομένα για τις θεραπείες και τα εμβόλια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας εξέφρασε την απογοήτευσή του, καθώς «κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε». Οσον αφορά στο εμβόλιο, επίσης φάνηκε απαισιόδοξος ότι δεν θα είναι διαθέσιμο στο άμεσο μέλλον.
Σημείωσε, πάντως, πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19. «Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους», είπε και αναφέρθηκε και στη ρεμδεσιβίρη, το μόνο μέχρι σήμερα εγκεκριμένο φάρμακο κατά του ιού.
«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι αριθμοί
Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
121 νέα περιστατικά μόλυνσης καταγράφηκαν χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 4.855
1.325 από τα κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 2.403 με ήδη γνωστά περιστατικά
13 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 129 έχουν βγει από ΜΕΘ, ενώ 209 άτομα έχουν καταλήξει
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr