Η πρώτη εβδομάδα του πλήρους τουριστικού ανοίγματος συνοδεύτηκε από σημαντικό αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων που χτύπησε το «καμπανάκι» της ανησυχίας στους ειδικούς και την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό λήφθηκαν επιπλέον μέτρα στα βόρεια χερσαία σύνορα καθώς στις βαλκανικές χώρες υπάρχει αξιοσημείωτη αναζωπύρωση της πανδημίας. Η απόφαση να έχουν όλοι όσοι περνούν από τον Προμαχώνα ως «διαβατήριό» τους ένα αρνητικό τεστ, σε συνδυασμό με το πρωτοποριακό σε όλο τον κόσμο σύστημα στοχευμένων ελέγχων που εφαρμόζεται και στις αεροπορικές πτήσεις, εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τον κίνδυνο.
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που εφαρμόζεται σε 47 πύλες βασίζεται σε καινοτόμο αλγόριθμο που επεξεργάστηκαν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με Ελληνα του εξωτερικού, κατά τις πληροφορίες. Ο έλεγχος που διενεργείται, ο οποίος απαίτησε και απαιτεί τεράστια προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο, δεν βασίζεται απλά στο αεροδρόμιο προέλευσης του επισκέπτη αλλά επεξεργάζεται στοιχεία για το πού βρισκόταν ο ταξιδιώτης τις τελευταίες 14 ημέρες και εάν πέρασε από «κόκκινες» περιοχές. Ετσι, γίνεται εκτίμηση του κινδύνου ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που φέρει ο κάθε επισκέπτης.
Η Ελλάδα πρωτοπορεί στον τομέα του τέστινγκ των εισερχόμενων επισκεπτών, ειδικά τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβαίνουν σε απλή… θερμομέτρηση. Ή ακόμη και τίποτα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Υπάρχουν δηλαδή χώρες που εάν θέλει να τις επισκεφτεί ένας Ελληνας δεν θα υποβληθεί σε τεστ, παρά μόνο όταν επιστρέψει στη χώρα μας.
Παρόλο που το δείγμα που «πιάνει» ο αλγόριθμος που εφαρμόζεται στις ελληνικές πύλες εισόδου είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό και αρκεί για επισκέπτες προερχόμενους από «ακίνδυνες» χώρες, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε περιπτώσεις με μεγάλη αναλογία θετικών στον Covid-19 στο σύνολο επισκεπτών από συγκεκριμένη περιοχή ξεφεύγουν περιστατικά που μπορεί να αλλάξουν την πορεία της καλής επιδημιολογικής πορείας. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Προμαχώνας τις τελευταίες ημέρες.
Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής: «Λόγω του υψηλού ποσοστού θετικών στον ιό, είναι αρκετοί όσοι δεν έχουν διαγνωστεί και αυτό προκαλεί ανησυχία».
«Φως στο Τούνελ»: «Μπορεί να είναι και 8 τα παιδιά» – «Βόμβα» Νικολούλη για την υπόθεση της Αμαλιάδας
Εκείνο που αξιολογούν οι ειδικοί είναι η αναλογία θετικών διαγνώσεων σε σύνολο επισκεπτών από τον κάθε προορισμό. Δηλαδή, το μικρό ποσοστιαίο τέστινγκ σε προορισμούς μη επικίνδυνους αρκεί και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάγνωση του συνόλου των διαγνώσεων. Και αυτό γιατί ο αριθμός των θετικών στο εξεταζόμενο δείγμα είναι μικρός. Δεν ισχύει όμως το ίδιο σε περιπτώσεις προορισμών που το ποσοστό θετικών που μπαίνουν στη χώρα είναι μεγάλο.
Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν δύο κρούσματα σε ένα δείγμα και οι ειδικοί χάσουν (δεν κάνουν τεστ) το ένα ή ακόμη και τα δύο, δεν δημιουργείται πρόβλημα. Εάν όμως σε 100 θετικούς ενός άλλου δείγματος «χάσουν» τους 50, αυτό είναι μεγάλος ο κίνδυνος.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, ένας θετικός στους 1.000 επισκέπτες είναι ένα καλό «σενάριο» για τον τουρισμό. «Και περισσότερους μπορούμε να σηκώσουμε, είναι προτιμότερο όμως να μην ξεφεύγουμε από αυτό τον κανόνα», λέει.
Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή είχαν δηλωθεί συνολικά 326 κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, τα 195 ήταν εισαγόμενα. Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα εντοπίζεται στον Προμαχώνα. Χωρίς να είναι γνωστή η αριθμητική κατανομή των εισαγόμενων περιστατικών σε πτήσεις και χερσαία σύνορα ή λιμάνια, γίνεται εμφανής η αύξηση στον Προμαχώνα από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Οπως αναφέρει, από τις 39.444 δειγματοληψίες σε εισερχόμενες πτήσεις από τις 12 Ιουνίου -πολύ πριν από την 1η Ιουλίου- τα 78 δείγματα αποδείχθηκαν θετικά στον Covid-19.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά τους χιλιάδες ελέγχους που γίνονται, «τυφλή» ζώνη παραμένουν οι ασυμπτωματικοί φορείς.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των ασυμπτωματικών είναι η τήρηση απόστασης και μέτρων υγιεινής καθώς και η χρήση μάσκας. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται πρωτίστως από τους ηλικιωμένους ή τους ευπαθείς λόγω ασθένειας πολίτες, καθώς αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο εάν εκτεθούν στον ιό από ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν το γνωρίζουν.
Οι ασυμπτωματικοί αποτελούν μία από τις παραμέτρους που συνυπολογίζονται ώστε το καλοκαίρι να μην υπάρξει μεγάλη έξαρση του κορονοϊού. Αλλες παράμετροι είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, οι υπερμεταδόσεις που είναι δυνατόν να συμβούν σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού (τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα πανηγύρια), καθώς και τα κρούσματα χωρίς σαφή πηγή προέλευσης, τα λεγόμενα «ορφανά». Την εβδομάδα που πέρασε διαφάνηκε αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, «ταβάνι» για τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα 20 έως 25 σε ημερήσια βάση.