Με ένα βαρύ κατηγορητήριο που του αποδίδει τους θανάτους τριών ασθενών και άλλα σοβαρά αδικήματα οδηγήθηκε σήμερα στον ανακριτή για να απολογηθεί ο 47χρονος, ο οποίος επί σειρά ετών εμφανιζόταν ως διακεκριμένος γιατρός σε βαριά νοσούντες ασθενείς και τις οικογένειές τους, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για θεραπείες πλήρους ίασης.
Μάλιστα δόθηκαν στην δημοσιότητα και οι φωτογραφίες και το όνομά του, προκειμένου να εμφανιστούν και τυχόν άλλα θύματα της εγκληματικής δράσης του.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τον:ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗ Νικόλαο του Ελευθερίου και της Ελένης, γεννηθέντα την 8-2-1973 στα Λιόσια Αττικής.
Στην απολογία του ο γιατρός – μαϊμού αρνήθηκε τις κατηγορίες που του προσάπτουν.
Το προφίλ του ψευτογιατρού
Έρχεται ο «Φροντιστής της Γειτονιάς» - Τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα
Σαφή στοιχεία ψυχοπαθητικής προσωπικότητας, όμοια με εκείνες των κατά συρροή δολοφόνων, δείχνει το «προφίλ» του ψευτογιατρού με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, σύμφωνα με τον Νικόλαο Γκούβα, ψυχίατρο και πρόεδρο πληροφορικής και καινοτόμων τεχνολογιών της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, εξηγώντας, βέβαια, ότι για να έχει άποψη ένας γιατρός ψυχικής υγείας για κάποιον πρέπει να τον έχει συναντήσει από κοντά.
Ο ψευτογιατρός «Νικόλαος Κόντος» που απολογήθηκε σήμερα στον ανακριτή, είναι κατά τον ψυχίατρο ένας «ευφυέστατος απατεώνας». «Εάν η ευφυΐα του είχε θετικό πρόσημο θα μπορούσε να κάνει εξαιρετικά πράγματα. Στην περίπτωση όμως που είχε δομημένη καλοσύνη μέσα του. Εδώ πρόκειται για μια προσωπικότητα εντελώς ανήθικη, χωρίς κανένα όριο», αναφέρει ο κ. Γκούβας στο eleftherostypos.gr.
Η άρση αναστολών του «ανθρώπου με τα χίλια πρόσωπα» είναι ακόμη ένα στοιχείο που γίνεται αντιληπτό, τουλάχιστον από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά και από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί. «Στάθηκε ικανός να πει ότι είναι τα πάντα. Επισης, τα στοιχεία ψυχοπαθητικής προσωπικότητας είναι εμφανή από τις πράξεις του και την επαναληψιμότητα των πράξεών του. Δε γέμισε ενοχές και συνέχισε να εξαπατά», προσθέτει ο ψυχίατρος.
Μάλιστα, αισθάνεται την ανάγκη να σχολιάσει ότι πρόκειται για έναν επαγγελματία απατεώνα που δεν έχει καμία σχέση με έναν ψυχικά ασθενή, καθώς κατά την άποψη του ψυχιάτρου, το γεγονός ότι ήταν τόσο οργανωμένος δεν τον καθιστά ψυχικά πάσχοντα. «Εμείς οι κοινοί θνητοί συνήθως είμαστε πολύ πιο επικίνδυνοι από τους ψυχικά ασθενείς. Ενας ψυχικά πάσχων συνήθως έχει ένα συγκεκριμένο θέμα δομημένο και οριοθετημένο που τον απασχολεί. Είναι κρίμα να τους χρησιμοποιούμε ως μέσο για να αποφεύγουμε πράξεις κατάπτυστες».
Οσο για το εάν το προφίλ του ψευτογιατρού είναι συνηθισμένο στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Γκούβας απαντά κατηγορηματικά «όχι». «Θεωρώ ότι ο Ελληνας είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα και έχει ιδιαίτερο DNA καθώς μπορεί και βρίσκει λύσεις εκεί που δε βρίσκει κανένας. Εχει όμως πάντα το φιλότιμο και δεν προχωρά σε τέτοιες πράξεις. Η λέξη φιλότιμο για ανθρώπους όπως ο ψευτογιατρός είναι εντελώς άγνωστη».
Αναφορικά με την ψυχοσύνθεση της αντίθετης πλευράς, δηλαδή των «θυμάτων» του υποτιθέμενου γιατρού, ο κ. Γκούβας αναφέρει ότι η απελπισία κάποιου που πάσχει από μια πολύ δύσκολη νόσο μπορεί να τον καθοδηγήσει σε λάθος μονοπάτια, το οποίο είναι πλήρως κατανοητό. Όπως και η αδυναμία ενός ανθρώπου να πιστέψει ότι έχει χάσει τη μάχη.
«Υπάρχει ωστόσο η τάση σε πολλούς ανθρώπους, και μιλώ ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη υπόθεση, να λαμβάνουν από εντελώς λάθος πηγές ιατρικές πληροφορίες και να υιοθετούν μεθόδους έξω από την επιστημονική σφαίρα, επειδή τους είπε ένας ή δύο φίλοι και γνωστοί», επισημαίνει.