Οι υπουργοί Υγείας και Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασαν χθες, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, το σχέδιο για τα νησιά, που έχει ως στόχο την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών καθώς η χώρα ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό.
Η διασύνδεση όλων των νησιών με νοσοκομεία που διαθέτουν κλίνες Covid-19 στη νησιωτική χώρα και με τα νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι ο κύριος πυλώνας της άμεσης και ασφαλούς φροντίδας ασθενών με κορονοϊό που θα χρειαστούν νοσηλεία. Ενα περιστατικό στη Λέρο, για παράδειγμα, θα πάει στο νοσοκομείο Σάμου, αλλά αναλόγως την κρισιμότητά του, μπορεί να διακομισθεί και σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Αντίστοιχα, ασθενείς από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ή από μικρά νησιά όπως η Σίκινος και η Ιος στη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Κικίλιας, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες 446 απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19. Εάν απαιτηθεί μπορούν να αυξηθούν στις 694. Παράλληλα, έχουν δεσμευτεί 18 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, αριθμός που δύναται να φτάσει τις 79 εάν υπάρξει ανάγκη. Οι κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Ολες οι δομές Υγείας ενισχύονται με το απαραίτητο προσωπικό. Εχουν ήδη τοποθετηθεί 687 υγειονομικοί στα νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, και οι εγκεκριμένες προσλήψεις είναι συνολικά 1.100. Εάν παραστεί έκτακτη ανάγκη θα ενεργοποιηθούν γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις και 600 γιατροί με μπλοκάκι και αμοιβή 2.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι έχουν ετοιμαστεί οι δομές τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας των νησιών για 24ωρη λειτουργία.
Αμαλιάδα: Ξεκίνησαν οι πρώτες καταθέσεις για τον θάνατο των 5 βρεφών
Το παραπάνω μοντέλο θα πλαισιώνεται από ενισχυμένο σύστημα διακομιδών (πλωτών και εναέριων) και μεγάλη ικανότητα για τέστινγκ. Δύο μεγάλοι μοριακοί αναλυτές θα τοποθετηθούν στη Σύρο και τη Ρόδο και θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν έως και 500 τεστ την ημέρα. Μικρότεροι αναλυτές αναμένεται να τοποθετηθούν σε διάφορα νησιά. Ηδη 13 νησιά έχουν εγκατεστημένα τέτοια μηχανήματα (Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυμνος). Η εγκατάσταση τοποθέτησης μικρών μηχανημάτων σχεδιάζεται ακόμη για τα εξής νησιά: Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήμνος, Σκιάθος, Κεφαλλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως. Ο «ακτινωτός» σχεδιασμός που έχει η Αριστοτέλους για τις διακομιδές ασθενών θα ακολουθείται και στη μεταφορά των δειγμάτων με στόχο τη μείωση του χρόνου έκδοσης των αποτελεσμάτων.
Μεγάλα κεντρικά εργαστήρια, όπως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, θα αξιοποιούνται για μαζικές δειγματοληψίες. Τα παραδείγματα σε σχέση με το πού θα πηγαίνει ένα δείγμα για εξέταση είναι πολλά. Δείγμα από τη Λευκάδα θα μεταφέρεται στα Ιωάννινα ή την Πάτρα. Από την Ελαφόνησο στην Καλαμάτα, από την Ικαρία στη Σάμο ή στην Αθήνα.
Οι κινητές Ομάδες Υγείας και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν κομβικό ρόλο στο μαζικό τέστινγκ του πληθυσμού. Οι ΚΟΜΥ μέχρι τις 9 Ιουνίου είχαν πραγματοποιήσει 32.481 δειγματοληψίες. Εννέα ΚΟΜΥ υπάρχουν σε νησιά και είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση άλλων 106 ΚΟΜΥ, επίσης για τη νησιωτική χώρα.
Οι διακομιδές θα πραγματοποιούνται με πλωτά ή εναέρια μέσα, καθώς και συνδυασμό των δύο. Και αυτός ο τομέας έχει ενισχυθεί στην κατεύθυνση των ταχύτερων διακομιδών των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την πανδημία το ΕΚΑΒ είχε μόλις μία «κάψουλα» απομόνωσης ασθενούς για αεροδιακομιδές ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα διαθέτει συνολικά έντεκα κάψουλες.
Από την έντυπη έκδοση