Οι ειδικοί, ωστόσο, εξηγούν ότι αυτή είναι η εβδομάδα (αρχής γενομένης από χθες) που θα γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα όσον αφορά στην επίδραση που έχει στη μετάδοση του ιού το πρώτο «ξεκλείδωμα» της κοινωνίας. Οι επόμενες εβδομάδες επίσης είναι κρίσιμες, καθώς μόλις χθες άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα και την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης. Και οι δύο τομείς αφορούν σε μαζικότερη συγκέντρωση κόσμου και σίγουρα θα αποτελέσουν ένα δυνατό «κρας τεστ» τού πώς κινείται ο ιός στην κοινότητα.
«Δεν φαίνεται ακόμη να έχουμε έξαρση από το πρώτο πακέτο αποκλιμάκωσης. Πρέπει όμως να κλείσουν οι δύο εβδομάδες και μετά. Δηλαδή από χθες και έπειτα βλέπουμε πώς επέδρασαν τα πρώτα μέτρα. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε και από όλα τα μέτρα. Πάντως, αναμένουμε μια ήπια μετάδοση τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι κάτι μη αναμενόμενο. Μετάδοση, μάλιστα, που θα βαίνει φθίνουσα», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουμε μεγάλη αλλαγή στην πορεία της επιδημίας, αλλά παραμένουμε πάντα επιφυλακτικοί, καθώς συνεχώς αίρονται μέτρα και το αποτέλεσμά τους το βλέπουμε σε διάστημα δέκα με 14 ημέρες μετά», προσθέτει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. Οπως αναφέρει: «Λογικά θα είχαμε δει κάποια αύξηση μέχρι τώρα». Παραμένει, βέβαια, και ο ίδιος συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς ο δρόμος είναι… μακρύς και ο ιός απρόβλεπτος.
Τον κ. Μαγιορκίνη δεν τον φοβίζει τόσο η εστίαση όσο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Από την εστίαση, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν νομίζω να παρουσιαστεί πρόβλημα. Αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα. Ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς όμως πρέπει να αποφευχθεί. Και εικόνες με επιβάτες να μη φορούν μάσκα. Είναι επικίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η… χαλαρότητα από την πλευρά των πολιτών είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται εικόνες μεγάλου συνωστισμού σε παραλίες, πλατείες, έξω από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που πωλούν καφέ και ποτό στο χέρι.
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί της επιτροπής προειδοποιούν ότι ο ιός δεν «τελειώνει» και εφιστούν μεγάλη προσοχή. Και αυτό γιατί εξακολουθεί να προσβάλλει κόσμο, κάποιους πολύ βαριά, και οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από αυτόν. Χθες τη μάχη για τη ζωή έχασαν ακόμη δύο ασθενείς στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας στους 165.
Την τελευταία εβδομάδα, πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινότητα μειώνεται ημέρα με την ημέρα. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που ανακοινώνονται αφορούν σε γνωστές συρροές κρουσμάτων και ιδιαίτερα συγκεκριμένο οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. Κατά τα άλλα, τα θετικά περιστατικά στην κοινότητα κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα.
Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων είναι να επιβάλλουν περιορισμούς στοχευμένα σε περιοχές ή και επιχειρήσεις όπου μπορεί να καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι καταγράφονται τοπικές εξάρσεις και όχι μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Οι αριθμοί
2 νέα κρούσματα του Sars-CoV-2 στη χώρα μας
2.836 κρούσματα συνολικά
616 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
1.473 περιστατικά είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
2 επιπλέον θάνατοι
165 συνολικά θάνατοι από τον κορονοϊό
24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
131.684 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου