Ο κ. Τσιόδρας στις δηλώσεις του έκρουσε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ενόψει της σταδιακής άρσης των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοιού.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Με τον κωδικό «B2» η μετακίνηση στα δικαστήρια
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε τα εξής: «Μετά από ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου, σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής για τους χώρους των Ειρηνοδεικίων και Πρωτοδικείων, των οποίων η λειτουργία ξεκινά από τη Δευτέρα 27 Απριλίου αποφασίστηκαν τα εξής:
– έγινε σύσταση για χρήση μάσκας, όχι μόνο στην έδρα, αλλά και στους συνηγόρους και διαδίκους
– έγινε σύσταση για χρήση και παρουσία αντισηπτικού σε όλους τους χώρους
– για τήρηση της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1.5 μέτρο
– εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων καθορισμός του ανώτατου ορίου των εισερχομένων ατόμων με αριθμό τ.μ./άτομο, 1 άτομο ανά 10 τ.μ.
και κάθε επιπλέον μέτρο που έχει ληφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και απορρέει από τη εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την διασφάλιση ενδεδειγμένης υγιεινής των χώρων και προστασίας δημόσιας υγείας να εφαρμόζονται.
Σχετικά με την άρση των μέτρων, η Επιτροπή μας επανασυνεδριάζει απόψε, για να δώσει γενικούς κανόνες για την επέκταση των κριτηρίων για τις εργαστηριακές εξετάσεις, για τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς και ειδικά θέματα που αφορούν τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, μετά την άρση των μέτρων.
Η καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού θα συμβάλλει στην βελτίωση των χειρισμών μας κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων, η οποία, όπως αναγνωρίζεται από όλους τους ειδικούς, συνοδεύεται κι από ένα κίνδυνο της υποτροπής κυκλοφορίας του ιού.
Δεν μπορούμε, όμως, να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η σταδιακή άρση των μέτρων προγραμματίζεται να γίνει με συντονισμένες, σταδιακές και ελεγχόμενες προσπάθειες, με ειδικά κριτήρια και κανόνες, αλλά και με τη συμμετοχή όλων μας. Με προσοχή κι επαγρύπνηση, ιδιαίτερα στα μέτρα προστασίας, στους κανόνες υγιεινής, που είναι από τα κύρια μέτρα, που μας έφτασαν ως εδώ και θα πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε όσο πιο σχολαστικά μπορούμε.
Εάν υπάρχει μια προσήλωση όλων μας στον κοινό στόχο, αν δεν χαλαρώσουμε, τότε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα κυκλοφορίας του ιού. Τότε οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ζωής μας θα επιτύχουν».