Πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 130. Γυναίκες είναι οι 34 εξ αυτών και το 90% είναι ηλικιωμένοι η έχει κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα
Ακόμη 48 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι με τον μέσο όρο ηλικίας τους να υπολογίζεται στα 67 έτη. Γυναίκες είναι οι 13 εξ αυτών και το 88% είναι ηλικιωμένοι η έχει κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
Παράλληλα, 60 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι με εξοπλισμό και θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος κάθε δύο με τρεις ημέρες στους ασθενείς. Δόθηκε προφυλακτική αγωγή σε όσους παρέμειναν στην κλινική.
Παράλληλα το προσωπικό εκπαιδεύτηκε, έχουν ενημερωθεί όσοι επισκέφτηκαν την κλινική τις τελευταίες δύο εβδομάδες και συνεχίζει η ιχνηλάτηση των επαφών.
«Η αμέλεια δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο μου είπε κάποιος σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα έχουν δείξει πως κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό:
- καρδιοπαθείς
- χρόνια αναπνευστικά άρρωστοι (εκτός το άσθμα)
- διαβητικοί
- νεφροπαθείς
- υπερτασικοί
Σταδιακά όσο μπορούμε να αποκτήσουμε ανοσία στον ιό μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο, είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Νομίζω ότι τους επόμενους δύο μήνες, ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα, να διατηρήσουμε την πετυχημένη πορεία μας σαν λαός» κατέληξε.
Παράταση άδειας ειδικού σκοπού
Παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Νοσηλευτές με συμπτώματα στις κλινικές
«Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορωνοϊό» είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Είναι σημαντικό σε αυτούς τους χώρους να υπάρξουν όλα τα μέτρα πρόληψης. Προέκυψαν δεδομένα με την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων τα οποία θα αναφερθούν σε σημείωμα του ΕΟΔΥ. Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορωνοϊό» αποκάλυψε ο κ. Τσιόδρας.
Οι δυσκολίες στους καταυλισμούς
Στις «πολύ δύσκολες συνθήκες» που αντιμετώπισε προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και ο ίδιος κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε καταυλισμούς Ρομά και προσφύγων αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Να πω για την αμεσότητα. Η αμεσότητα είναι πολύ σημαντική. Στο Κρανίδι πήγαμε την ίδια μέρα όταν ενημερωθήκαμε για του πολύ δύσκολου να ελεγθεί πληθυσμού, πρέπει να το πω εδώ. Πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιθέσεις εναντίον του προσωπικού του ΕΟΔΥ, με απειλές για τη ζωή των ανθρώπων, με πράγματα που δεν λέγονται μπροστά στην κάμερα και πήγαμε εκεί και μιλήσαμε μαζί τους, μιλήσαμε με τους εκπροσώπους τους, δώσαμε αγώνα να μας εμπιστευτούν. Άρα η αμεσότητα και η αλληλεγγύη είναι καταλυτικοί παράγοντες στην επιτυχία αντιμετώπισης της επιδημίας στη χώρα. Μας έχει βοηθήσει πιστεύω η ανθρώπινη προσέγγιση και η αμεσότητα» είπε ο κ. Τσιόδρας.