Στη Σκιάθο, από τη συνεχή βροχόπτωση και την έντονη καταιγίδα κατά την διάρκεια της νύχτας, πλημμύρισαν δρόμοι, καταστήματα και σπίτια κυρίως σε περιοχές της Χώρας.
Στο νησί η βροχή συνεχίζεται, αλλά η σφοδρή καταιγίδα, που ξεκίνησε στις 9.30 χθες το βράδυ κορυφώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα και κόπασε στις 3.30 τα ξημερώματα, έπληξε κυρίως την πόλη της Σκιάθου και πλημμύρισε η περιοχή “Δέλτα” που οδηγεί προς το διεθνές αεροδρόμιο “Αλεξανδρος Παπαδιαμάντης” όπου το νερό έφθασε περίπου στα 40 εκατοστά. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στον Περιφερειακό δρόμο της Χώρας στο ύψος της Αστυνομίας και στον πεζόδρομο της Παπαδιαμάντη όπου το επικλινές της περιοχής κατέβασε πολλά νερά από τον Περιφερειακό και πλημμύρισαν κλειστά καταστήματα και 4 σπίτια.
Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας δίναμε μάχη για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, διότι το νερό που έπεφτε στη Σκιάθο ήταν τόσο πολύ που σήμανε συναγερμός. Μέχρι τις 3.30 το πρωί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Δήμου, αλλά και κάτοικοι προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να σώσουμε ανθρώπους αν απαιτείτο. Τώρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο νησί, αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες. Πρέπει να δούμε στη συνέχεια τι γίνεται και στην ύπαιθρο του νησιού και κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές στον άξονα Σκιάθου -Κουκουναριών».
Στην περιοχή της Σκιάθου, των Σποράδων και της χερσαίας Μαγνησίας η βροχόπτωση εξακολουθεί να είναι έντονη και βρέχει συνεχώς για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί.
Προβλήματα στην Εύβοια από την κακοκαιρία που σάρωσε Κύμη, Μαντούδι και Αλιβέρι
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στην Εύβοια η κακοκαιρία που χτύπησε με σφοδρότητα το πρωί της Κυριακής 5 Απριλίου.
Σύμφωνα με το evima.gr τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στους Δήμους Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Κύμης και Αλιβερίου.
Στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας λόγω κατολισθήσεων διακόπηκε η κυκλοφορία προς την Ιερά Μονή Γαλατάκη ενώ έπεσε και μία κολόνα του ΟΤΕ. Επίσης εκκενώθηκαν 10 κατοικίες στον οικισμό Πύλη και όλος ο Δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά
Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και στον δρόμο Κύμης – Αλιβερίου. Λόγω κατολισθήσεων στο ύψος του Στομίου ο δρόμος έκλεισε. Επίσης πλημμύρισε το ποτάμι Μανικιάτης και στις εκβολές του πλημμύρισαν περιοχές στο Στόμιο και στον Άγιο Γεώργιο.
Στη Μουρτερή έχουν πλημμυρίσει σπίτια και στο χωριό Πυργί χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή ζευγαριού ηλικιωμένων.
Προβλήματα σημειώθηκαν και στο χωριό Πλατάνα από την υπερχείλιση του ρέματος Μέλας.
Στο Αλιβέρι πλημμύρισε το οδόστρωμα του δρόμου προς την Κύμη στο ύψος της περιοχής Μάνα. Προβλήματα δημιουργήθηκαν επίσης σε Κάρυστο, Ιστιαία και Ερέτρια
Σε Σάρτη, Συκιά και Τορώνη Σιθωνίας τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία στην νότια Χαλκιδική
Σε Σάρτη, Τορώνη και Συκιά της Σιθωνίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή κακοκαιρία, η οποία έπληξε την Κεντρική Μακεδονία, κι από χθες το βράδυ το «δεύτερο πόδι» της νότιας Χαλκιδικής.
Οι μεγάλοι όγκοι νερού από τις έντονες καταιγίδες είχαν ως συνέπεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερχειλίσουν ρέματα και χείμαρροι και να πλημμυρίσουν δρόμοι στους τρεις οικισμούς, υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων και να σημειωθούν κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικούς δρόμους. Λόγω των πλημμυρών στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Συκιάς διακόπηκε η πρόσβαση κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσιά τους.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σάρτης Μιχάλης Σπανός «η κινητοποίηση του δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εθελοντικών ομάδων στην περιοχή μας ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα όταν τα δύο μεγάλα ρέματα της Σάρτης που ξεκινούν από το όρος Δραγουδέλι ”φούσκωσαν΄” από τα νερά και λόγω των φερτών υλικών υπερχείλισαν σε πολλά σημεία.
Κάτοικοι δεν κινδύνεψαν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Σάρτης όπου υποχώρησε ξύλινη γέφυρα και υπέστη καθίζηση πεζόδρομος ενώ έσπασε ο κεντρικός αγωγός απορροής ομβρίων που διοχετεύει τα νερά στην παραλία με αποτέλεσμα να καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης και να κινδυνέψουν περιουσίες. Πέντε υπόγεια και ισόγεια κατοικιών, βενζινάδικου κι ενός κτιρίου με ενοικιαζόμενα δωμάτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστική για την άντληση των νερών».
Σύμφωνα με τον κ. Σπανό το πρωί η ένταση της βροχής μειώθηκε και τα φαινόμενα άρχισαν να υποχωρούν. Η μείωση της βροχής έδωσε την δυνατότητα και στα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου και της πυροσβεστικής με την συνδρομή των δύο Ομάδων εθελοντών(ΟΦΚΑΔ και «Δραγουντέλι») να επέμβουν σε πολλά σημεία των τριών οικισμών και να αποκαταστήσουν τις βλάβες αρχικά στο δίκτυο ύδρευσης και κατόπιν διανοίξεις στο οδικό δίκτυο (Πλατανιτσίου- Τορώνης και Σάρτης- Συκιάς) και στο ύψος του κάμπινγκ «Λακάρα» όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις.
Τρίκαλα: Διακοπή κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα στη Δυτική Θεσσαλία, είχαν ως αποτέλεσμα να “φουσκώσουν” αρδευτικά κανάλια και να υπερχειλίσουν ποταμοί σε ορισμένα σημεία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, όπως είναι ο Πηνειός και ο Πάμισος.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, «προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες, καθώς σε αυτά τα σημεία έχουν υπερχειλίσει οι ποταμοί Πηνειός και Πάμισος, έχουμε προβεί στη διακοπή της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα και Κλοκοτός – Κόδρα, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Αυτή την ώρα, μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθαρίζουν τα αρδευτικά κανάλια για να απελευθερώσουν τις ποσότητες νερού που έχουν συσσωρευτεί, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη οι παρεμβάσεις γίνονται και για να μην κινδυνεύσουν ποιμνιοστάσια.
Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και πάνω από 900 μέτρα συνεχίζεται η χιονόπτωση, με το χιόνι να έχει φτάσει στα 20 εκατοστά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν και καταπτώσεις βράχων, στα σημεία όπου έχουμε έντονη βροχόπτωση. Τόσο στα ορεινά, όσο και στα πεδινά, συνδράμουν 18 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων.