Ο καθηγητής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» εξήρε την άμεση λήψη μέτρων στην χώρα μας: «Εάν δεν είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα, θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρών. Σε ότι αφορά την ανοσία της αγέλης, αναμένεις περιμένεις να νοσήσει περί το 50% του πληθυσμού. Σε ένα θετικό σενάριο. Χωρίς μέτρα οι νεκροί στη χώρα μας θα έφθαναν από δέκα χιλιάδες θα έφταναν έως μισό εκατομμύριο».
Εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας το προσεχές διάστημα «θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τώρα, με κάποια σκαμπανεβάσματα» ώστε να κλείσει ο ιός τον κύκλο του και να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα.
Από εκεί και πέρα σε πολλαπλά μέτωπα συνεχίζεται η μάχη κατά του κορονοϊού, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Μαρίας-Νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο .
Από τη μία οργανώνεται η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων αλλά και υπηρεσία τηλεϊατρικής για όσους ασθενείς δεν νοσηλεύονται αλλά είναι σπίτι τους, από την άλλη ξεδιπλώνονται διαρκώς τα επιχειρησιακά σχέδια, όπως είναι η δημιουργία πλωτών νοσοκομείων σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων στα νησιά, που θα επιβαρύνουν σημαντικά τις νησιωτικές δομές Υγείας.
Η σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών – που περιλαμβάνεται σε τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- είναι απαραίτητη για την καταγραφή επιδημιολογικών δεδομένων και την παρακολούθηση όσων θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή σπίτι τους, κάτω από αυστηρά κριτήρια όπως έχει αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι ετοιμάζεται σύστημα τηλεϊατρικής σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να υπάρχει ιατρική επίβλεψη όσων λαμβάνουν αγωγή. Ολοι όσοι χρειάζονται ιατρική εκτίμηση θα μπορούν να εξετάζονται σε συγκεκριμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που διαμορφώνονται για αποκλειστική εξυπηρέτηση ασθενών με Sars-CoV-2.
Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 82 κρούσματα, αλλά και 20 κρούσματα σε πλοίο, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων με κορονοϊό περιστατικών στη χώρα μας να ανέρχεται μέχρι και χθες στα 1.314. Δυστυχώς, 49 άνθρωποι μέχρι και χθες έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
«Οι θάνατοι αυξάνονται. Ευτυχώς όχι όπως σε άλλες χώρες, αλλά ο ιός δείχνει την επιθετικότητά του», ανέφερε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας για ακόμη μια φορά τη σημασία των περιοριστικών μέτρων.
Επικαλούμενος μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, σε 11 χώρες της Ευρώπης, ανέφερε ότι η εκτίμηση των πραγματικών μολυνθέντων μέχρι και τις 28/3 κυμαίνεται μεταξύ 7 και 43 εκατομμυρίων, ενώ με την επιβολή περιοριστικών μέτρων έχουν αποφευχθεί 59.000 θάνατοι.
«Είναι κριτικής σημασίας να μείνουν τα μέτρα σε ισχύ. Δεν έχουμε κάτι καλύτερο στα χέρια μας. Δεν θέλουμε να έρθει γρήγορα το “πικ”», τόνισε ο γνωστός καθηγητής.
Έξυπνοι μετρητές: Ειδικά τιμολόγια για θέρμανση και προαγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές
Στη Ριτσώνα
Στο μεταξύ, θετική στον ιό βρέθηκε γυναίκα που διαμένει σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα και η οποία γέννησε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα.
Στη δομή μετέβησαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της ίδιας και του συντρόφου της και εξετάζεται το εάν η γυναίκα κόλλησε τον ιό στη δομή ή μετά τη μετάβασή της στο νοσοκομείο. Στη δομή της Ριτσώνας έχουν δημιουργηθεί χώροι υγειονομικής απομόνωσης για την παραμονή εκεί τυχόν ύποπτων κρουσμάτων. Το πρώτο δείγμα στενής επαφής της γυναίκας αποδείχθηκε αρνητικό, όπως ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας.
Εξάλλου, ξεκίνησαν παρεμβάσεις από κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Σε κεντρικά σημεία του κέντρου της Αθήνας μοιράστηκαν περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια σύριγγες, ενώ από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ γίνεται εκτενής πληροφόρηση για τον κορονοϊό και τους κινδύνους.
Η ζέστη
Αγνωστη παραμένει η «τύχη» του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τον Σωτήρη Τσιόδρα, παρόλο που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν». Ο συγκεκριμένος κορονοϊός, όμως, είναι νέος και η συμπεριφορά του δεν είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα. «Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά και η επιβίωσή του στο περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ με ζέστη και υγρασία ζουν επάνοδο του ιού και λόγω επανεισαγωγής από το εξωτερικό», ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα.
Οδηγίες για τις μάσκες
Απάντηση στο ερώτημα εάν πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2.
Οπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επανατοποθετήθηκε επί του θέματος. «Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανακοίνωσαν ότι ισχύει η σύσταση στους πολίτες να μην φορούν μάσκες, με εξαίρεση αν είναι οι ίδιοι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον που νοσεί από τον κορονοϊό».
Οπως διευκρίνισε, ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς δεν έχουν αποδείξει ότι η μαζική χρήση μάσκας προκαλεί τη μείωση της λοίμωξης. Τόνισε, βέβαια, τη σημασία να φορούν μάσκες οι επαγγελματίες Υγείας, καθώς και όσοι έχουν συμπτώματα αναπνευστικού, «που όμως πρέπει να μένουν σπίτι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.