Η ομάδα έπιασε δουλειά σχεδιάζοντας ένα υποκατάστατο ασπίδας προσώπου, το οποίο μπορεί να παραχθεί άμεσα σε μαζικές ποσότητες στην Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη έλλειψη μέσων οφθαλμικής προστασίας που υπάρχει σήμερα. Η ασπίδα κατασκευάζεται από υλικό PET (διαφανές πλαστικό – τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), που μπορεί να βρεθεί εύκολα στην αγορά και μπορεί να παραχθεί με χαμηλό κόστος από μικρές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, χωρίς πολύπλοκη διαδικασία (με laser cutter ή πρέσα κοπής).
«Παίρνοντας έμπνευση από το σχέδιο ασπίδας προσώπου που δημοσίευσαν στην κοινότητα Hackaday οι Πολωνοί Konrad Klepacki και Mateusz Dyrda, σχεδιάσαμε ένα υποκατάστατο ασπίδας προσώπου που θα μπορούσε να παραχθεί στην Ελλάδα μαζικά και ταχύτατα. Το σχέδιο αφορά μια εξαιρετικά απλή κατασκευή προστατευτικής ασπίδας προσώπου, αποτελούμενης από φύλλο διαφανούς πλαστικού PET πάχους 0.4mm. Η ασπίδα αποτελείται από δύο μέρη, κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό: μια διαφανή πρόσοψη και μια λωρίδα που μετατρέπεται σε στεφάνη για το κεφάλι. Κατά τη συναρμολόγηση, η πρόσοψη μπορεί να ενωθεί με τη στεφάνη με ταινία διπλής όψεως ή με συρραπτικό. Για μεγαλύτερη άνεση, μπορεί να προστεθεί ένα φύλλο πολυαιθυλενίου στο εσωτερικό της στεφάνης που έρχεται σε επαφή με το μέτωπο. Για τη δοκιμή του σχεδίου κατασκευάσαμε πρωτότυπα κόβοντας φύλλο PET πάχους 0.4mm με laser cutter CO2 κλειστού τύπου», τόνισε ένας από τους συντονιστές της ομάδας, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Νίκος Τσονιώτης.
Το συγκεκριμένο σχέδιο ασπίδας προσώπου αξιολογήθηκε αρχικά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και από ιατρούς του ΑΧΕΠΑ και τροποποιήθηκε ελαφρώς το μήκος της πρόσοψης. Το τροποποιημένο σχέδιο αξιολογήθηκε από ιατρούς στα νοσοκομεία Παπανικολάου, Ιπποκράτειο και Καστοριάς.
«Δημιουργήσαμε ένα σχέδιο εξαιρετικά απλής ασπίδας προσώπου, αποτελούμενης από δύο τεμάχια διαφανούς φύλλου PET (πλαστικό – τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Το PET είναι υλικό που υπάρχει σήμερα σε απόθεμα στην Ελλάδα και μπορούν να το επεξεργαστούν μικρές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα χωρίς πολύπλοκη διαδικασία. Ο σχεδιασμός επιτρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί η ασπίδα εφόσον αντικατασταθούν μετά την απολύμανση οι κολλητικές ταινίες διπλής όψεως που ενώνουν τα δύο τμήματα από τα οποία αποτελείται (στεφάνη και πρόσοψη). Η κατασκευή της ασπίδας έχει χαμηλό κόστος παραγωγής, που εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει απόπειρες αισχροκέρδειας», πρόσθεσε. Συγκεκριμένα, κάθε ασπίδα κοστίζει κάτι περισσότερο από ένα ευρώ.
Εύβοια: «Περνούσα με τα λεφτά του πατέρα μου» λέει ο γιος του 66χρονου
Η πρώτη παρτίδα 5.000 ασπίδων μαζικής παραγωγής κατασκευάστηκε με δαπάνη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προκειμένου να διανεμηθούν στα μέλη του. Η κατασκευή τους έγινε βάσει των ανοιχτών και δωρεάν σχεδίων που δημιούργησαν οι εθελοντές της δράσης, από βιομηχανία υλικών συσκευασίας τροφίμων στην περιοχή της Πέλλας. Κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί παραγωγή ασπίδων σε μικρή κλίμακα, οι οποίες διατέθηκαν δωρεάν από τους εθελοντές στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς και το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο.
Οι πρώτες 3.000 ασπίδες μαζικής παραγωγής παραδόθηκαν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο και η διανομή τους στα μέλη του άρχισε προχθές το πρωί. Παράλληλα, αρχίζει και η δωρεάν αποστολή 2.000 επιπλέον ασπίδων προστασίας σε νοσοκομεία και Ιατρικούς Συλλόγους όλης της Ελλάδας, μετά από τα σχετικά αιτήματα που δέχθηκε η εθελοντική ομάδα. Η δαπάνη για την παραγωγή των ασπίδων αυτών καλύφθηκε από εταιρίες της Θεσσαλονίκης που ήδη υποστηρίζουν τη δράση της «COVID-19 Response Greece».
Η ομάδα, παράλληλα με τις ασπίδες προσώπου, εργάζεται και σε άλλα projects όπως μάσκες προστασίας αναπνοής, υποκατάστατα συσκευών μη επεμβατικού μηχανισμού αερισμού για νοσηλευόμενους και σε εργαλεία λογισμικού, όπως ένα σύστημα online και εξ αποστάσεως παρακολούθησης για όσους παρουσιάζουν πιθανά συμπτώματα. Η κοινότητα της «COVID-19 Response Greece» είναι ανοιχτή σε όποιον έχει διάθεση, κατάρτιση και χρόνο να συμβάλει στη συλλογική αυτή προσπάθεια, αλλά και στη διάθεση των αρμόδιων αρχών, φορέων και επαγγελματιών του κλάδου της Υγείας που μπορούν να υποδείξουν κρίσιμα προβλήματα και ανάγκες που έχουν καταγράψει ώστε να σχεδιαστούν άμεσα λύσεις.
Η «COVID-19 Response Greece» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της κοινότητας του OK!Thess και συντονίζεται από εταιρίες και startups που συνδέονται με το OK!Thess και το ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται ήδη από σημαντικούς φορείς και στόχος της κοινότητας είναι η άμεση ανταπόκριση και γρήγορη κινητοποίηση μέσα από την έρευνα και το σχεδιασμό πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων, με δωρεάν και ανοικτή πρόσβαση σε όλα τα σχέδια υλικού και τις λύσεις λογισμικού που θα αναπτυχθούν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου