Αυτά είναι ορισμένα από τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης για πιο αποτελεσματικό και πιο γρήγορο σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών, όπως ανακοινώθηκαν σε χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο, με θέμα «Μία οικογένεια για κάθε παιδί: Η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα σύγχρονα κοινωνικά κράτη, ακόμα και τα πιο ισχυρά, έχουν καταλήξει ότι τα ιδρύματα δεν είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να μεγαλώνεις ένα παιδί. «Τα ανεπτυγμένα κοινωνικά κράτη έχουν κάνει τη στροφή προς την κοινωνία των πολιτών. Και αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, κάθε παιδί να μπορεί να απολαύσει τη σταθερότητα και τη θαλπωρή και την αγάπη μιας οικογένειας. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να διευκολυνθούν οι οικογένειες που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, βάζοντας πάνω απ’ όλα την ασφάλεια των παιδιών», επισήμανε κατά την ομιλία του.
Μη ολοκληρωμένα είναι τα καταχωρισμένα στοιχεία των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα και που βρίσκονται εν αναμονή αναδοχής και υιοθεσίας. Γι’ αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως μέχρι τέλος του 2020 θα υπάρχει συνολικός έλεγχος της πληροφορίας με την αναγραφή όλων των παιδιών που εμπίπτουν στο ηλεκτρονικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας και βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους. Μάλιστα, είπε πως εάν ένας φορέας δεν συμμορφώνεται με τη στοιχειώδη αυτή υποχρέωση, θα του αφαιρείται το δικαίωμα να φροντίζει παιδιά.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
«Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα είναι απαραίτητο εργαλείο. Να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα κάθε παιδιού που βρίσκεται υπό την ευθύνη του κράτους», ανέφερε και πρόσθεσε πως σε αυτά τα παιδιά περιλαμβάνονται και τα ασυνόδευτα παιδιά. Για όσα παιδιά ζουν σε ιδρύματα και έχουν πλαίσιο εγγυήσεων, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θεσπίζει ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας, ιδιωτικής και δημόσιας. Το ίδιο ανέφερε και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, προσθέτοντας πως θα ληφθούν ειδικά μέτρα για παιδιά ΑμεΑ και εφήβους που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.
Σε σχέση με παιδιά που δεν επιλέγονται από θετούς γονείς, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εξετάζεται και η δυνατότητα έφηβοι να μένουν σε στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης, ενώ ειδική αναφορά έκανε και εκείνος στα παιδιά με αναπηρία, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η αναπηρία ισοδυναμεί με αυτόματη ιδρυματοποίηση. «Να τους παροτρύνω (σ.σ.: τους υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς) να δουν θετικά και παιδιά που μπορούν να είναι λίγο διαφορετικά, κάθε παιδί, ανεξαρτήτως χρώματος, ηλικίας, θρησκείας, δίνει την ίδια χαρά σε μια οικογένεια χωρίς παιδιά» είπε, εκφράζοντας την απεριόριστη εκτίμησή του, ειδικά στους ανάδοχους γονείς.
Ασυνόδευτα
Μιλώντας για το πλαίσιο διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως δημιούργησε τη θέση της ειδικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα παιδιά. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα συσταθούν οργανικές θέσεις εισαγγελέων ανηλίκων, για να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, καθώς στα νησιά δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή και πολλές φορές εισαγγελείς πρωτοδικών ασχολούνται με την πορεία των ασυνόδευτων, έχοντας ήδη πολύ φόρτο εργασίας. Ανέφερε πως η στελέχωση και η ενίσχυση των δικαστικών υπηρεσιών είναι απολύτως απαραίτητη, τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ανήλικα ασυνόδευτα. «Θα είμαστε αμείλικτοι με όσους εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη αδυναμία. Δεν χωρά κανένας οίκτος της πολιτείας για αυτές τις περιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Εργασίας χρηματοδότηση ύψους 285.000 ευρώ για την εκπαίδευση υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων. Παράλληλα, ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία για το θεσμό της αναδοχής, ενώ αναπτύσσεται δίκτυο Αναδόχων σε πανελλαδική κλίμακα.
ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΔΙΑ
- Ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας όλων των δομών παιδικής προστασίας
- Λειτουργία και έλεγχος του ηλεκτρονικού μητρώου αναδοχής και υιοθεσίας
- Φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων με τη σύσταση, μεταξύ άλλων, οργανικών θέσεων εισαγγελέων ανηλίκω
- 25% προσαύξηση της οικονομικής ενίσχυσης σε ανάδοχους γονείς από το νέο έτος
- Ειδικά μέτρα για παιδιά ΑμεΑ και εφήβους που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας
Από την έντυπη έκδοση