Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν τρία ακόμα σοροί στο τετραώροφο που κατέρρευσε, από τα συνολικά 5 άτομα που αναζητούνταν από χθες. Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Λιάλια που θρηνεί 8 άτομα.
Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα. Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται, διότι οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν και νέους τραυματισμούς. Έτσι, η σημερινή μετασεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ οδήγησε στο νοσοκομείο Τιράνων 7 άτομα.
Πολυτεχνείο: Σε επιφυλακή 5.500 αστυνομικοί - Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν
Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν σήμερα τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τις υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.
Διαβάστε επίσης: Βίντεο-σοκ από την Αλβανία: Διασώστες τρέχουν να γλιτώσουν από ετοιμόρροπο κτίριο
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό. Σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού μαζί με το εξαμελές προσωπικό τους για να συμβάλουν στην σίτιση των πληγέντων. Η κάθε μονάδα μπορεί να ετοιμάσει 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.
Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.20 τοπική η ώρα την Πέμπτη, προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές. Οι μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτίρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν.
Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να καταπραΰνει το βαρύ κλίμα, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.
Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τις επιτόπιες έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που προσπαθεί να στεγάσει ο κρατικός μηχανισμός. Τη διαπίστωση αυτή έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο με υποσχέσεις γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών. Μέχρι το 2020, είπε χαρακτηριστικά, θα επουλωθούν όλες οι ζημιές και με καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανες παράλληλα ότι το ανοικοδομητικό έργο για την αποκατάσταση των ζημιών υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αλβανικού κράτους.