Σύμφωνα με το ΣτΕ, κρίνεται παράνομη η μερική κύρωση δασικού χάρτη στη Λάρισα, γιατί δεν εξετάστηκαν από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων οι αιτήσεις των πολιτών (πρόδηλα σφάλματα) κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Μάλιστα, η απόφαση αυτή στην ουσία ανοίγει το δρόμο και για άλλους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα, ενώ, όπως τονίζουν πηγές, ήδη υπάρχουν δρομολογημένες για εκδίκαση παρόμοιες υποθέσεις. Πάντως, το γεγονός ότι έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι οικιστικές πυκνώσεις και οι εκχερσωμένες εκτάσεις μόνο αισιόδοξο δεν είναι για την ολοκλήρωση του έργου εντός χρονικών πλαισίων, για τους καλά γνωρίζοντες.
Οπως έχει ήδη γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, οι Επιτροπές Αντιρρήσεων κινούνται από την αρχή με ρυθμούς… χελώνας και τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι ποικίλα. Αποτέλεσμα αυτού να εκδώσει πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκύκλιο με την οποία ζητά από τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στις διαδικασίες ανάρτησης έως την κύρωση των δασικών χαρτών και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.
Στο μεταξύ, χιλιάδες είναι οι πολίτες που έκαναν χρήση των εργαλείων που τους δίνει ο νόμος και έτσι υπέβαλαν αιτήματα διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων, υποστηρίζοντας ότι οι εκτάσεις τους αποτυπώνονται λανθασμένα στους χάρτες ως δασικές με ευθύνη της Πολιτείας (λάθος όρια, λάθος έγγραφα κ.λπ.). Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων αυτών, οι αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων πρέπει να τα εξετάσουν ως αντιρρήσεις, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν συνέβη, καθώς κάποιες Διευθύνσεις Δασών έκλεισαν τις υποθέσεις χωρίς να εξετασθεί το θέμα και δίχως να κληθεί ο πολίτης να παραστεί και να υποστηρίξει το αίτημά του.
Το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδίκασε απόφαση σύμφωνα με την οποία πολίτης προσέφυγε κατά της ανάρτησης δασικού χάρτη, υποστηρίζοντας πως ο Δασικός Χάρτης εμπεριέχει λάθη που θεωρούνται πρόδηλα σφάλματα, όπως αυτά ορίζονται στην 153394/919/2017 απόφαση του ΥΠΕΝ και η διοίκηση μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών απέρριψε το αίτημά του και προχώρησε στην κύρωση του δασικού χάρτη συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης έκτασης ως δασικής.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, η αρμόδια αρχή που εξέτασε το θέμα, αφού αρχικά δικαίως έκρινε πως τα σφάλματα του δασικού χάρτη δεν είναι πρόδηλα, θα έπρεπε στη συνέχεια να παραπέμψει την αίτηση για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων, προκειμένου η εν λόγω Επιτροπή να κρίνει, κατά πρώτον, εάν η αίτηση κατατέθηκε εντός της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, σε καταφατική δε περίπτωση και εφόσον πληρούνται οι αντίστοιχες νόμιμες προϋποθέσεις, να την εξετάσει ως αντίρρηση, πληρώνοντας ο πολίτης το σχετικό παράβολο.
Η παράλειψη της διαβίβασης της αίτησης στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων οδήγησε το ΣτΕ στην απόφαση να κάνει δεκτή την αίτηση του πολίτη και να ζητήσει την ακύρωση του εν λόγω δασικού χάρτη.
Υπενθυμίζεται πως οι 110 Επιτροπές που έχουν συσταθεί συνεχίζουν να κινούνται με καθυστερήσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται προς το παρόν μετέωροι. Σύμφωνα με την αγρονόμο – τοπογράφο – μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή, η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ έχουν χαθεί ήδη 2 χρόνια. «Με βάση τον νόμο, αφού εξεταστούν όλες οι αντιρρήσεις, τότε θα γίνει η κύρωση του δασικού χάρτη της περιοχής και έτσι θα ξέρουμε τελεσίδικα ποιες είναι δασικές και ποιες ιδιωτικές εκτάσεις». Εκτιμάται, δε, ότι οι πρώτες Επιτροπές Αντιρρήσεων θα ολοκληρώσουν το έργο τους σε ακόμα 2 χρόνια, δεδομένου το πώς λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα. Στη συνέχεια, θα πρέπει όλες οι αποφάσεις να περαστούν στον χάρτη από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών. «Επομένως για 4-5 χρόνια σταματούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων που βρίσκονται σε αντιδικία με το Δημόσιο», εξηγεί η κ. Μπακλατσή.
Από την έντυπη έκδοση