Η Αγκυρα αντέδρασε στην κοινή διακήρυξη των τριών χωρών που αναφέρθηκαν σε παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοϊ αφού χαρακτήρισε «αβάσιμους ισχυρισμούς» όσα ανέφερε η διακήρυξη τόνισε πως «δεν έχει όφελος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο η προσπάθεια της Ελλάδος και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να εντάξουν στις μαξιμαλιστικές και στις παράνομες πολιτικές τους και τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και τις χώρες τις περιοχής. Οι χώρες τις περιοχής δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα ούτε την ευθύνη αλλά ούτε λόγια να πουν για τα προβλήματα του Αιγαίου ούτε στο ζήτημα της Κύπρου. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία τύχη οι προσπάθειες που γίνονται με πολιτική σκοπιμότητα κι έχουν στόχο να αγνοούν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και να τους αφομοιώσουν».
Ο Ακσοϊ υποστήριξε πως «είναι μια απόδειξη της ανειλικρίνειας της Ελλάδος που από τη μια στέλνει μηνύματα συνεργασίας και από την άλλη για τη χώρα μας εκφράζει αβάσιμους ισχυρισμούς. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Στην περιοχή αυτή δεν θα έχουν επιρροή και ισχύ τα σχέδια τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα μας και των Τουρκοκυπρίων».
Η κοινή δήλωση
Η αντίδραση της Αγκυρας ήρθε για την κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Σούκρι και Δένδια που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδος καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση στις κλιμακούμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας, τις σεισμικές έρευνες και τη στρατιωτική παρουσία στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.
Οι υπουργοί καταδίκασαν τις «παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως τις κλιμακούμενες, προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, σεισμικές έρευνες και στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Οι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και σφαιρική διευθέτηση του Κυπριακού και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».
Rafale: Στην Ελλάδα και το 24ο «Γεράκι»
Οι υπουργοί καλούν την Τουρκία «να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στη συνέχιση των δομημένων και προσηλωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε. και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην τελετή καθέλκυσης της τέταρτης τουρκικής ναυπήγησης κορβέτας στα ναυπηγεία Τούζλα.
Ο ίδιος δήλωσε πως «τα τελευταία γεγονότα στoν κόσμο αλλά και στη Μεσόγειο δείχνουν πως πρέπει να είμαστε πιο ισχυροί κυρίως στις θάλασσες. Γι’ αυτό όπως ενισχύουμε την αεροπορία αλλά και τον στρατό μας με αμυντικά και επιθετικά συστήματα, έτσι προχωράμε και το πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών Mιlgem», ανέφερε.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των μαχητικών F-35 τα οποία δεν παραδίδουν οι ΗΠΑ και υποστήριξε πως η Τουρκία με τη στάση της Ουάσιγκτον γίνεται πιο αποφασιστική και ανέφερε πως πλησιάζει η ώρα της κατασκευής του τουρκικού μαχητικού: «όπως φτιάξαμε drones και ελικόπτερα, έτσι θα φτιάξουμε και το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Η ώρα πλησιάζει και όταν ξυπνούν τον γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες».
Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως «μαχητικά F-16 της τουρκικής αεροπορίας κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα σύνορα της Συρίας το οποίο είχε παραβιάσει 6 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο».
Από την έντυπη έκδοση