Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο κλείσιμο του φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος, απηύθυνε κάλεσμα σε προοδευτικούς, κεντροαριστερούς και αριστερούς ψηφοφόρους, δεν έκρυψε ότι θεωρεί το 31,8% των εθνικών εκλογών ποσοστό που αναλογεί κυρίως στον εαυτό του και έστειλε μήνυμα ότι δεν υπολογίζει τις διαφορετικές απόψεις.
Η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση υπερψήφισε τη νέα πολιτική διακήρυξη. Επέλεξε να μην κονταροχτυπηθεί στην Κεντρική Επιτροπή με «προεδρικούς» και «πασοκογενείς», δίνοντας απλώς ένα στίγμα των όσων θα ακολουθήσουν ως το συνέδριο, αλλά και κατά τη διάρκειά του. «Η σοσιαλδημοκρατία δεν ασχολήθηκε με θέματα όπως οι ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, όπως εμείς και γι’ αυτό έφτασε εκεί που έφτασε. Μπορούμε να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουμε στην κυβέρνηση; Λάθος ερώτηση. Οι αριστεροί και οι αριστερές κάνουν αυτά που πιστεύουν. Δεν σκοπεύουν να έχουν την εξουσία ως αυτοσκοπό», είπε, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να αλλάξουμε το κοινό μας. Κερδίζεις τη νεολαία και κερδίζεις τις εκλογές, δεν την κερδίζεις τότε χάνεις και κερδίζει ο Μητσοτάκης», είπε στην ίδια γραμμή και ο Νίκος Φίλης, που έστειλε μήνυμα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «να μην κυνηγάει μόνο τους 65άρηδες του ΠΑΣΟΚ».
«Οχι στην προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλημμάτων που δεν έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά του χώρου μας», είπε στη δική του τοποθέτηση ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις επιθέσεις που δέχθηκε από το σύστημα Τσίπρα την προηγούμενη περίοδο. Κατά τον κ. Σκουρλέτη, το ερώτημα «ποιοι είναι με τη διεύρυνση και ποιοι όχι» είναι λάθος (σ.σ.: και σκοπίμως παραπλανητικό, συμπλήρωναν όσοι συμφωνούν μαζί του βάλλοντας κατά της ηγεσίας). Ολοι είναι με τη διεύρυνση, αλλά σε ποια βάση;», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μυτιλήνη: Συνελήφθη γνωστός οδηγός αγώνων - Τραυμάτισε λιμενικό που προσπάθησε να τον ελέγξει
«Σεβασμό στον ΣΥΡΙΖΑ» ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος το μέλος των 53+ Πάνος Λάμπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά για τους «πασοκογενείς»: «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από ανθρώπους που είναι εδώ ανάμεσά μας, που έχουν διασπάσει τα κόμματά τους να εγκρίνουν την πολιτική διακήρυξη». Ο κ. Λάμπρου δεν διευκρίνισε ποιους αφορά το «καρφί», αλλά εξαίρεσε μόνο τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, λέγοντας πως αυτοί «τιμούν το κόμμα».
Την απάντηση, εκ μέρους των «προεδρικών», ανέλαβε να δώσει στους διαφωνούντες ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος με μία απολίτικη και ρηχή τοποθέτηση προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες σημειώνοντας ότι «η διεύρυνση θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει δεξιά στροφή».
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που έληξε το περασμένο Σάββατο, ήταν η αρχή και όχι το τέλος μιας επίπονης διαδικασίας που δε θα ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας με τους «προεδρικούς» και τους «πασοκογενείς» έχει την ισχύ και το πάνω χέρι, έχει τη μεγάλη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί του, αλλά και οι διαφωνούντες δεν έχουν ακόμα πει την τελευταία τους λέξη. Το κλίμα που διαμορφώνεται οδηγεί σε συγκρουσιακές αλλαγές που θα αφορούν στο όνομα, την εκλογή αρχηγού, τον τρόπο διοίκησης, την πολιτική φυσιογνωμία, την ιδεολογική ταυτότητα και την οργάνωση του κόμματος και όχι σε συμβιβαστικές και συμφωνημένες επιλογές.
Με το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης γίνεται προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το κόμμα που θα εκφράσει το χώρο από τα αριστερά της Ν.Δ. ως την Ακρα Αριστερά, με σκοπό να εξαφανίσει πολιτικές δυνάμεις όπως το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Με αναφορές από τη «δημιουργία του ΕΑΜ», τη «μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ’81», ο κ. Τσίπρας δείχνει πως δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό του να γίνει ο «νέος Ανδρέας», ανεξάρτητα αν όσοι γνώρισαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, άλλοι που γνωρίζουν τον ίδιο και όλοι μαζί που αναγνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στη δεκαετία του 1980 και το σήμερα, κάνουν λόγο για «κακέκτυπα και αυταπάτες που θα καταλήξουν σε φιάσκο».
Είναι χαρακτηριστικό πως το γεγονός ότι ο θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ το 1981 εξισώνεται στο κείμενο της νέας πολιτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα, ακόμα και με την Εθνική Αντίσταση και τη δημιουργία του ΕΑΜ έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι ισχυρό το κλίμα για τη δημιουργία ενός κόμματος «ιδεολογικού αχταρμά», με οργάνωση και λειτουργία απολίτικη αλλά με την επίφαση της συμμετοχής και μοναδικό σκοπό την ανακατάληψη της εξουσίας.
Οι διαφωνούντες, που είναι σαφώς λιγότεροι και δεν έχουν ισχύ, λένε ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν ήθελε το ΠΑΣΟΚ και η λύση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ, έστω και στην πιο σύγχρονη μορφή του.
Από την έντυπη έκδοση