Μέχρι σήμερα, η πλαζ με τα γαλαζοπράσινα νερά και με φόντο το παραδεισένιο σκηνικό του Σκορπιού λειτουργεί σαν… μαγνήτης για τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο που κατακλύζουν τα καλοκαίρια τον γραφικό κόλπο για μια βουτιά και μια φωτογραφία στον μύθο του Αριστοτέλη Ωνάση.
Η παραλία έμεινε ανοιχτή για το κοινό με απόφαση της οικογένειας Ριμπολόβλεφ μετά το 2013 που αγόρασε το νησί από την Αθηνά Ωνάση-Ρουσέλ. «Ηταν μια πρωτοβουλία της οικογένειας Ριμπολόβλεφ. Γνωρίζουμε ότι η παραλία αυτή είναι ορόσημο, με παγκόσμια φήμη από την εποχή του Ωνάση. Οι τουρίστες θέλουν να τη δουν, να τη φωτογραφίσουν. Είναι κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σκεφτούμε την κατάσταση της παραλίας έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί δραματικά με τα χρόνια», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο διευθυντής του Σκορπιού, Ανδρέας Λωνίδου.
Οσο περνάει ο καιρός, όμως, οι επισκέπτες πολλαπλασιάζονται, με ημερόπλοια και ιδιωτικά σκάφη να δίνουν καθημερινά «μάχη» ώστε να δέσουν έστω και για λίγη ώρα στη συγκεκριμένη πλαζ. Ηδη, σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου το οικοσύστημα στην περιοχή έχει αλλοιωθεί και η σμαραγδένια παραλία καταστρέφεται με το πέρασμα των χρόνων: «Περισσότεροι από 2.000 τουρίστες μπορεί να επισκέπτονται την περιοχή καθημερινά, τουλάχιστον κατά την περίοδο αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο. Φυσικά, παίρνουν μαζί τους σαν αναμνηστικό λίγη άμμο, έτσι κάθε καλοκαίρι στην αρχή της τουριστικής περιόδου προσθέτουμε νέα άμμο στην παραλία. Αλλά δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην περίπτωσή μας.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, λόγω των πολλών τουριστών που έρχονται στον τόπο, επιβαρύνεται η μικρή παραλία της Τζάκι και η φύση της έχει αρχίσει να καταστρέφεται. Κάνουμε τακτικές επισκέψεις και έλεγχο όλων των παραλιών του νησιού. Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι τα τελευταία 4 χρόνια η πίεση στην παραλία της Τζάκι ήταν πολύ μεγάλη και ως εκ τούτου μπορούμε να αντιληφθούμε την επιδείνωση του οικοσυστήματος και του βυθού στη συγκεκριμένη περιοχή».
«Ζήτημα ασφάλειας»
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Καθένα από τα ημερόπλοια που ρίχνουν άγκυρα στην παραλία της Τζάκι μεταφέρει περίπου 550 τουρίστες. Πολλές φορές τα τουριστικά πλοία φτάνουν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες επισκέπτες να κολυμπούν σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα ανάμεσα στα πλοία και τις θαλαμηγούς. Τα περιπολικά-σκάφη της ασφάλειας της οικογένειας Ριμπολόβλεφ βρίσκονται συνεχώς στην περιοχή για να αντιμετωπιστούν τυχόν απρόοπτα, καθώς τίθεται και ζήτημα ασφάλειας των επισκεπτών λόγω του συνωστισμού.
«Ο υπερπληθυσμός μιας μικρής παραλίας όπως αυτή, με συνωστιζόμενα σκάφη και τόσο πολλούς επισκέπτες, σίγουρα δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας. Αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των σκαφών, για να λύσουμε όλα τα προβλήματα», λέει ο Ανδρέας Λεωνίδου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει αποφασιστεί να κλείσει η παραλία τουλάχιστον προς το παρόν. «Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ μέχρι τώρα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Προχωράει -σταδιακά- η μεταμόρφωση σε διεθνές τουριστικό θέρετρο
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του νησιού οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για τη μεταμόρφωση του Σκορπιού σε διεθνές τουριστικό θέρετρο μέχρι το 2021. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι παρεμβάσεις ήταν περιορισμένες, αφού στην ουσία μεταφέρθηκαν στο νησί μηχανήματα και εξοπλισμός χωρίς να προχωρήσουν τα έργα, αφού οι υπεύθυνοι δεν ήθελαν να διαταράξουν την τουριστική περίοδο για τη Λευκάδα με συνεχή δρομολόγια φορτηγών. Αλλά και η παρουσία μελών της οικογένειας για διακοπές στο νησί, όπως ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ με τη σύντροφό του, αλλά και η κόρη του, Εκατερίνα, ήταν αποτρεπτικές για να ξεκινήσουν τα συνεργεία εκτεταμένες εργασίες.
Πλέον γίνεται προσπάθεια να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους φθινοπωρινούς μήνες και να γίνουν κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει. «Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό θέρετρο στη Μεσόγειο, που σέβεται το περιβάλλον με τεχνολογίες αιχμής, σώζοντας την εικόνα του ιστορικού Σκορπιού. Μιλάμε για ένα μεγάλο εξελιγμένο έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε στάδια. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2018 ξεκίνησε η πρώτη φάση των εργασιών, η προετοιμασία του έργου και η ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών. Στην προπαρασκευαστική περίοδο έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματά μας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο καιρός είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, με πολλές βροχές, κυρίως τον χειμώνα. Από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να μη διαταράξουμε την τοπική κοινωνία και τις τουριστικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες», λέει ο διευθυντής του νησιού.
Καλή η φετινή σοδειά, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες
Οι καιρικές συνθήκες από τις αρχές του 2019 δοκίμασαν και τις αντοχές των καλλιεργειών στο νησί, όπου παράγεται πλήθος αγροτικών προϊόντων από ελιές, λάδι, μέλι και σύκα μέχρι οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή. Η σοδειά, που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού ενώ πολλά προϊόντα προσφέρονται και ως δώρα, τελικά ήταν ικανοποιητική, παρότι τον περασμένο χειμώνα είδαν ακόμη και χιόνια στον Σκορπιό.
«Δεδομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τη φετινή χρονιά, η σοδειά σε όλους τους τομείς των οπωροκηπευτικών μας ήταν πολύ καλή. Ο χειμώνας είχε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονόπτωση σε βαθμό που o Σκορπιός ντύθηκε στα λευκά… Θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην αγροτική ομάδα του νησιού, η οποία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατάφερε να είναι αποτελεσματική χωρίς παρέκκλιση από το πλαίσιο κανόνων που επιβάλλει η διαδικασία της πιστοποίησης της καλλιέργειάς μας ως βιολογικής. Συνολικά τα προϊόντα μας είχαν ικανοποιητική παραγωγή», λέει ο κ. Λεωνίδου και προσθέτει: «Ο βασικός μας στόχος, όσον αφορά στην παραγωγή, είναι η ποιότητα του προϊόντος. Η ποσότητα της παραγωγής για όλα τα είδη των οπωρολαχανικών ήταν συνυφασμένη με την περιοδικότητα και την απαιτούμενη ζήτηση. Οσον αφορά στα λαχανικά, όλα τα φυτά είναι παραγωγής του νησιού. Ολα μας τα φυτά είναι προϊόντα από σπόρους που προέρχονται είτε από την τράπεζα σπόρων που διατηρούμε στο νησί τα τελευταία 4 χρόνια είτε από πιστοποιημένης βιοδυναμικής καλλιέργειας σπόρους που έχουμε αγοράσει από το εξωτερικό. Μιλάμε για περισσότερα από 35 διαφορετικά είδη λαχανικών που υποδιαιρούνται σε 365 διαφορετικές ποικιλίες. Στα άμεσα πλάνα των υπευθύνων του Σκορπιού είναι να καλλιεργήσουν και αμπελώνες με επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών, ώστε ο Σκορπιός να παράγει στο μέλλον και το δικό του, βιολογικό κρασί».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής