Εν όψει της φετινής περιόδου γρίπης που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός όσων νοσούν βαριά με γρίπη.
Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της γρίπης εξακολουθούν να βρίσκονται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, παρόλο που βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόνο το 15% όσων νοσηλεύτηκαν πέρυσι σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οσον αφορά συνολικά στον εμβολιασμό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις – καθώς δεν υπάρχει ακόμη ασφαλής τρόπος μέτρησης – περίπου το 50% των Ελλήνων άνω των 60 ετών εμβολιάζεται, παρότι το επιθυμητό ποσοστό και αυτό που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως ασφαλές όριο είναι το 75%. Ανησυχητικά χαμηλό είναι το ποσοστό των εγκύων που εμβολιάζεται με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο είναι κάτω του 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του ΕΟΔΥ.
Για τον λόγο αυτό, στη φετινή «καμπάνια» υπέρ του εμβολιασμού υπάρχει η σκέψη να πραγματοποιηθεί συνεργασία με γυναικολόγους και μαιευτήρες ώστε να ενημερώνονται σωστά οι έγκυες γυναίκες και να παροτρύνονται να εμβολιαστούν.
Χαλάνδρι: Αστυνομικός χτύπησε Άη Βασίλη και χαιρετούσε ναζιστικά – Μήνυση από τον Δήμαρχο
Ανάμεσα στις φετινές δράσεις για την προώθηση του αντιγριπικού εμβολιασμού, εκτός από αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, θα περιλαμβάνονται και μηνύματα από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής (Helmsic).
Σε πολύ χαμηλά ποσοστά, περίπου στο 20%, είναι ο εμβολιασμός και των επαγγελματιών υγείας, για τους οποίους είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάζονται. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σκέφτονται από φέτος να ξεκινήσουν πιλοτικά με 2-3 νοσηλευτικά ιδρύματα μαζική συνταγογράφηση εμβολίων μέσα στο κάθε νοσοκομείο, ώστε να διευκολύνουν τους επαγγελματίες υγείας και να επιτύχουν μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού τους.
Την περυσινή περίοδο (2018-2019) η χώρα πέρασε τη γρίπη πιο «βαριά» σε σχέση με το 2017-2018. Συνολικά 374 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ έναντι 107 την περίοδο 2017 – 2018 και πέρυσι καταγράφηκαν 154 θάνατοι. Την περίοδο 2017-2018 είχαν σημειωθεί 42 θάνατοι εξαιτίας της εποχικής γρίπης.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα αντιγριπικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, ωστόσο ακόμη και μέχρι το τέλος της περιόδου της γρίπης (μέσα Μαΐου) να εμβολιαστεί κανείς παρέχεται προστασία.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιάζονται είναι: Ατομα άνω των 60 ετών, παιδιά άνω των 6 μηνών που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από γρίπη, έγκυες γυναίκες, παχύσαρκα άτομα, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών, καθώς και όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από γρίπη, κλειστοί πληθυσμοί όπως τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες κ.ά., επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου