Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.), το… ατού της επίμαχης μίσθωσης, που είναι τριετούς διάρκειας, αλλά δύναται να διακόπτεται σε συμφωνημένη περίοδο, εδράζεται στο γεγονός ότι το διάστημα της διακοπής – με «ταβάνι» τις 90 ημέρες – αίρεται ταυτόχρονα και η υποχρέωση καταβολής του ενοικίου. «Εστω, για παράδειγμα, ότι η μακροχρόνια μίσθωση ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου, με τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.
Ο μισθωτής, που στο μεταξύ οφείλει να αδειάσει το διαμέρισμα από τα προσωπικά του αντικείμενα και να παραδώσει το ακίνητο στον εκμισθωτή – ο οποίος θα το νοικιάσει μέσω AirBnb – επιστρέφει στο ακίνητο στις 15 Σεπτεμβρίου ή σε όποια άλλη ημερομηνία έχει συμφωνηθεί στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Στους ενδιάμεσους μήνες, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ενοίκιο, γεγονός που σημαίνει ότι στην τετραετία θα έχει κερδίσει περίπου ένα χρόνο», εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο» αρμόδιες πηγές.
Διπλό όφελος
«Με ένα σμπάρο (διαλειμματική μίσθωση, συνδυασμός, δηλαδή, μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας ενοικίασης) δύο τρυγόνια (αύξηση του στοκ των προς διάθεση ακινήτων και εξορθολογισμός των ενοικίων)». Αυτό σημειώνουν οι παραπάνω πηγές, υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των ενοικίων έως και 35% σε σχέση με πέρυσι και μείωση – σε διψήφια ποσοστά – του αποθέματος των φοιτητικών κατοικιών ανά την Ελλάδα.
«Με τον τρόπο αυτό οι εκμισθωτές δεν έχουν λόγο να βγάλουν στους φοιτητές τα… σπασμένα του χειμώνα», προσθέτουν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως η επίμαχη πρόταση θα μπορούσε να εφαρμοστεί εξίσου και στην περίπτωση των εποχικών υπαλλήλων. «Στην πλατφόρμα μας, η οποία βρίσκεται σε beta στάδιο, αλλά εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι πλήρως λειτουργική, δεν υπάρχει διαχωρισμός. Σε αυτήν θα μπορούν να εισέρχονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να νοικιάσουν “διαλειμματικά ακίνητα”», τονίζει ο επικεφαλής του Συλλόγου, κ. Ανδρέας Χίου, αποκαλύπτοντας πως σε διάστημα μόλις μίας ημέρας περισσότερα από 350 μέλη του ΠΑΣΥΔΑ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να καταχωρήσουν σε αυτή το ακίνητό τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο δε, η διαλειμματική μίσθωση θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο και σε εκείνους τους ιδιοκτήτες, που ακόμη δεν έχουν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου (Α.Μ.Α.). «Από τους περίπου 35.000, που λειτουργούν σήμερα παράνομα, ένα ποσοστό της τάξεως του 50% αντιμετωπίζει κληρονομικά ή άλλα προβλήματα μεταβίβασης. Αυτοί, λοιπόν, έχουν την ευκαιρία μέχρις ότου τακτοποιήσουν το ζήτημα να μισθώσουν παραδοσιακά το ακίνητό τους», καταλήγει.
Πρόταση για ΣΔΙΤ στη στέγαση
Σε ισχύ παραμένει η προηγούμενη πρόταση του ΠΑΣΥΔΑ για την αξιοποίηση περισσότερων από 120.000 εγκαταλελειμμένων ακινήτων, ιδιοκτησίας των δήμων ή του Δημοσίου γενικότερα, εφαρμόζοντας μοντέλο ΣΔΙΤ για την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης φοιτητών, εποχικών εργαζομένων ή επαγγελματιών.
Οπως εξηγεί ο κ. Χίου, πέραν της κυβέρνησης, η οποία υπήρξε θετική από την πρώτη στιγμή, προσεχώς ο Σύλλογος θα έχει συνάντηση και με τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, προκειμένου να λάβει την ακριβή λίστα των ακινήτων. «Μεταξύ των μελών μας υπάρχουν και μηχανικοί, οι οποίοι θα αναλάβουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης», εξηγεί.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέβλεπε η σχετική πρόταση του Συλλόγου, «πολλά από αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση σε επενδυτές, για να ανακαινισθούν και να δοθούν αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση. Λόγω της ζήτησης, το κέρδος θα είναι μεγάλο και θα προσελκύσει αρκετούς επιχειρηματίες, που αναζητούν ευκαιρίες για κερδοφόρες επενδύσεις. Το μοντέλο παραχώρησης θα μπορούσε να είναι ενοικίαση με δικαίωμα υπεκμίσθωσης ή ακόμη και συν-εκμετάλλευση με τους δήμους».
Από την έντυπη έκδοση