Η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο σε ανακοίνωσή της μετασεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολικά κτίρια της Αττικής και επισκευές όπου βρεθούν προβλήματα, ενώ στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής, όπου επλήγη περισσότερο από το σεισμό, ήδη ο δήμαρχος Χαϊδαρίου απέστειλε αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση.
Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Σελέκος αναφέρει σε αίτημά του προς το υπουργείο Εσωτερικών ότι έξι σχολεία στο Χαϊδάρι, στα οποία έχει γίνει έλεγχος, έχουν κριθεί ακατάλληλα προς χρήση και ζητάει κονδύλι ύψους 360.000.000 ευρώ για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι απομένουν περίπου δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο σχολικό κουδούνι.
Τα σχολεία που έχουν πληγεί είναι το 1ο, 5ο και 8ο Δημοτικό Χαϊδαρίου, το 4ο Γυμνάσιο καθώς και το ΕΠΑΛ και το 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, ενώ σε άλλα πέντε υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένες επισκευές. Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Σελέκου προς τις κτιριακές υποδομές, αναμένονται στοιχεία για την κατάσταση ακόμα 31 σχολείων. «Αναμένουμε τα πορίσματα, δυστυχώς όμως οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα υπάρξουν κι άλλα σχολεία που θα κριθούν ακατάλληλα για τη στέγαση των μαθητών ή χρήζουν εκτεταμένων επισκευών, αναφέρει ο κ. Σελέκος.
Μάλιστα, ο δήμαρχος σημειώνει ότι το μέγεθος των ζημιών ξεπερνάει τις δυνατότητες των δήμων που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο κατά την έναρξη και τη λήξη της σχολικής χρονιάς τα έργα συντήρησης.
1 στα 5 δεν έχουν ελεγχθεί
Δεν είναι μόνο τα σχολικά κτίρια που έχουν πληγεί από το σεισμό. Σε ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Νάντια Γιαννακοπούλου, καταγγέλλει ότι μετά το σεισμό 10.000 πολίτες υπέβαλαν αίτηση για έλεγχο κτιρίων, εκ των οποίων μόλις τα 2.000 ικανοποιήθηκαν. Οσον αφορά στα δημόσια κτίρια σημειώνει: «Ο σεισμός έπληξε τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, αλλά αξιοσημείωτο είναι πως περισσότερα από 30 κτίρια του Δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα για χρήση, ενώ σε πάρα πολλά κτίρια, κυρίως κτίσματα με ελλιπή συντήρηση, διαπιστώθηκαν υπάρχουσες δομικές βλάβες σε μετόπες εξωστών, στηθαία και σοβάδες που καθιστούν τη διέλευση των πεζών επικίνδυνη».
Η κ. Γιαννακοπούλου σημειώνει επίσης ότι «δυστυχώς ο προληπτικός έλεγχος των κτιρίων καθίσταται ανεπαρκής και συγκεκριμένα μόνο ένα στα πέντε κτίρια έχουν περάσει από αντισεισμικούς ελέγχους. Αγνωστο παραμένει πόσα και ποια ιδιωτικά κτίρια έχουν περάσει από αντισεισμικό έλεγχο».
Από την έντυπη έκδοση