Η καταγγελία παράξενου θανάτου Αλβανού, που έδινε το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων, ο οποίος πήδηξε στο κενό από παράθυρο του τμήματος στις 3 Αυγούστου, άλλη καταγγελία για εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος πέντε ανηλίκων από τη Συρία στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας στις 27 Σεπτεμβρίου, ακόμη και η χρήση χημικών στην πορεία συνταξιούχων, θα μπορούσαν, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, να αποτελέσουν περιστατικά έρευνας αυτών των «γραφείων».
Τώρα καταργούνται, φεύγουν από την αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων και καταγγελιών αναλαμβάνει, έστω και καθυστερημένα, ο Συνήγορος του Πολίτη. Το σχέδιο νόμου που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», αφορά όχι μόνο αστυνομικούς, αλλά πυροσβέστες, λιμενικούς και προσωπικό φύλαξης φυλακών. Μάλιστα θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Μόνο σε… ταμπέλα
Αυτά τα «γραφεία» ουσιαστικά ποτέ δεν τέθηκαν σε λειτουργία, υπήρχε απλά μια «ταμπέλα» σε ένα αστυνομικό γραφείο, και «καρκινοβατούσαν», ενώ δεν μπορούσαν να στελεχωθούν από δικηγόρους παρ’ Αρείω Πάγω καθώς δεν υπήρχε εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαιτίας των μικρών οικονομικών αποδοχών.
Υπόθεση Λυγγερίδη: Τι απαντούν ΠΑΕ Ολυμπιακός και Γιάννης Μώραλης για τη δίωξη
Τα γραφεία Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας συστάθηκαν με τον ν.3938/2011 για την… ταχεία και αποτελεσματική διερεύνηση αναφορών που σχετίζονται με περιστατικά παράνομης συμπεριφοράς του ένστολου προσωπικού σε βάρος πολιτών και την παραπομπή τους για περαιτέρω διερεύνηση στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες στις περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο.
Τον Μάιο του 2015, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, σημειώνοντας την ανακοίνωση της οργάνωσης Human Rights Watch, που ανέφερε ότι τέσσερα χρόνια μετά δεν λειτουργούν τα συγκεκριμένα γραφεία, όπως και ότι ήταν αναγκαία η δημιουργία μιας ανεξάρτητης από τις αστυνομικές δυνάμεις αρχής, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοπιστία της διερεύνησης πράξεων αστυνομικής βίας.
Οι βουλευτές ρωτούσαν πότε θα λειτουργούσαν, αν θα αποφαίνονταν μόνο επί του παραδεκτού των καταγγελιών και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο λειτουργίας ανεξάρτητης αρχής με δυνατότητα αυτεπάγγελτης έρευνας των περιστατικών όπως είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων. Η «απάντηση» έρχεται 17 μήνες μετά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου