Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του, ότι «δρούσε πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και των υπηρεσιακών του καθηκόντων», ενώ συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως που έκανε λόγο για «φήμες» και «ενδείξεις», οι οποίες δεν στοιχειοθετούν αποδείξεις ενοχής και ως εκ τούτου ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη το Σεπτέμβριο του 2016, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφοράς Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την αναφορά, ο κατηγορούμενος, τότε επίκουρος καθηγητής, ως υπεύθυνος επιστημονικού προγράμματος φέρεται να έκανε νεκροτομές και ταριχεύσεις εκτός του νόμιμου ωραρίου του Εργαστηρίου και επιπλέον χρέωνε τις πράξεις αυτές πολύ ακριβότερα από το προβλεπόμενο κόστος. Το βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου που τον παρέπεμψε σε δίκη, προσδιόρισε, για το διάστημα 2014-16, σε 19.000 ευρώ το ποσό της φερόμενης υπεξαίρεσης.
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Κατά την έρευνα που προηγήθηκε διαπιστώθηκαν ενδείξεις για εμπλοκή γραφείων τελετών που φέρεται να μεσολαβούσαν προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ετοιμασίας των νεκρών, πλην όμως οι ιδιοκτήτες τους που εξετάστηκαν στο δικαστήριο βεβαίωσαν ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και ότι ουδεμία παρανομία έλαβε χώρα. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν, εξάλλου, εν ενεργεία και συνταξιοδοτηθέντες ιατροδικαστές του Εργαστηρίου του ΑΠΘ.
Ο κύριος Φώτης Χατζηνικολάου του Γεωργίου και της Βενετίας, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μας κοινοποίησε την 4-8-2021 εξώδικη δήλωση- διαμαρτυρία- πρόσκληση για δημοσίευμα της 30ης Αυγούστου 2017.
Με αυτό μας ενημερώνει ότι αυτός θέλει να δημοσιεύσουμε – 27 μήνες μετά τη δημοσίευση της- απόσπασμα από την την υπ.αριθμ 1020/2019 απόφαση της 10 Μάιου 2019 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με την οποία αυτός κηρύχθηκε αθώος για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία ιδαιτέρως μεγάλης αξίας.
Η ιστοσελίδα μας, αυθημερόν, ήδη από την 10-5-2019 είχε αναφερθεί στην αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου. Κατόπιν, όμως, της απαίτησης του κ Καθηγητή και της κοινοποίησης από αυτόν της απόφασης με αίτημα του να γίνει ρητή αναφορά των στοιχείων του και δημοσίευση της απόφασης συμπληρώνουμε την από 10 Μάιου 2019 καταχώρηση συμπληρώνοντας ότι ο ιατροδικαστής στον οποίο αναφερόταν η ως άνω απόφαση είναι ο αναπληρωτής καθηγητή του ΑΠΘ κύριος Φώτης Χατζημανώλης του Γεωργίου.