Η επίμαχη τιμολόγηση, που σήκωσε πολιτική «θύελλα», περιλαμβάνεται σε Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε για το σκάνδαλο της Novartis πως οι αυξημένες τιμές στα φάρμακα στην Ελλάδα επηρέαζαν τις τιμές σε άλλες 55 χώρες προκαλώντας αυξημένα κέρδη, η κυβέρνηση με τη νέα φαρμακευτική πολιτική οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων και κατά συνέπεια στις συμμετοχές των ασθενών, ενώ εξυπηρετεί τη φαρμακοβιομηχανία.
Σύμφωνα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, για να τιμολογηθούν τα φάρμακα θα λαμβάνεται ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ισχύει σήμερα. Η αιτιολόγηση του υπουργείου Υγείας για τον νέο τρόπο τιμολόγησης -αιτιολόγηση με την οποία συμφωνεί και η φαρμακοβιομηχανία- είναι πως μπαίνει τέλος σε στρεβλώσεις και οι τιμές αναφοράς θα προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής – κοινωνικής ανάπτυξης. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι τιμές πολλών φαρμάκων θα αυξηθούν, ενώ αναλόγως αναμένονται και μειώσεις, με τις συμμετοχές των ασφαλισμένων να ακολουθούν ομοίως ανοδική ή καθοδική πορεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αναμένεται αύξηση των τιμών σε 2.061 φάρμακα, μείωση σε 2.014 και ίδιες τιμές σε 1.428 φάρμακα.
Οσα φάρμακα (on patent και off patent) έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα αυξηθούν σταδιακά, μέχρι 10% το χρόνο, και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης. Αντίστοιχα, τα φάρμακα που είναι τιμολογιακά πάνω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης θα μειώνονται σταδιακά, έως και 10% το χρόνο και μέχρι τις δύο χαμηλότερες.
Προβλέπεται ακόμη πως τα γενόσημα φάρμακα θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου έχει λήξει η πατέντα (off patent), έναντι του 50% που ελάμβαναν μέχρι σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στα γενόσημα, οι διαδικασίες τιμολόγησής τους θα είναι fast-track, καθώς προβλέπεται να γίνονται στο ένα τρίτο του χρόνου (30 ημέρες) έναντι αυτού που προβλέπεται (90 ημέρες) για τις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων.
Για «ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκίστικη στάση της αντιπολίτευσης» είχε κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι θα αυξηθούν οι συμμετοχές των ασθενών ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών πολλών φαρμάκων.
Ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι αυξάνονται κατά κύριο λόγο οι τιμές στα φθηνά φάρμακα και έτσι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης. Κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας εξηγούν ότι ουδείς γνωρίζει πόσο θα αυξηθούν οι τιμές και εάν θα πρόκειται για κάποια σημαντική επιβάρυνση των ασθενών καθώς κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος ασθενείς που λαμβάνει πέντε σκευάσματα να του «τύχουν» αυξήσεις και στα πέντε, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της «τσέπης» του, μπορεί όμως και να του τύχουν μειώσεις και στα πέντε και να αποδειχθεί «τυχερός».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου