Αυτοί οι διάλογοι είναι μερικοί από τα ηχητικά ντοκουμέντα των ασυρμάτων και τηλεφωνικών συνομιλιών των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που ακούστηκαν στην ειδική εκπομπή του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ με θέμα την Πυρκαγιά στο Μάτι συγκλονίζοντας με την ηχητική και οπτική αποτύπωση του δράματος και τα οποία είχαν καταγραφεί σε πολλά φύλλα του «Ε.Τ.» και του «ΕΤτΚ». Εκτός της παντελούς έλλειψης συντονισμού, εντύπωση προκάλεσε η μερική ειρωνεία που επέδειξαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. «Αν δεν κάνετε ένα θαύμα, θα καούν δύο πόλεις», έλεγαν κάτοικοι που ξέρουν την περιοχή ζητώντας πολλά εναέρια μέσα. Από το γραφείο του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ένας των στελεχών της ανταπαντούν: «Εχουμε 25 χρόνια στο Σώμα, δεν θα το μάθουμε τώρα…», θεωρώντας ότι τα τηλεφωνήματα των κατοίκων ήταν υπερβολικά.
https://www.youtube.com/watch?v=w4DyH4y367M
Χαμένη στη μετάφραση η νέα πολιτική «προστασία»
Επικεφαλής των επικεφαλής και η επιτροπή της επιτροπής. Η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση αλλαγή της πολιτικής προστασίας φέρνει νέα τεράστια γραφειοκρατία που την κρίσιμη στιγμή πάλι ο κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορεί να συντονιστεί, ενώ όλα αυτά έρχονται με επικίνδυνα μεγάλη καθυστέρηση, με την ψήφιση του σχεδίου νόμου να αφήνει στον «αέρα» τη θωράκιση της χώρας.
Χθες αναρτήθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το σχέδιο νόμου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 16 Μαΐου. Αν όλα ολοκληρωθούν με αυστηρά γρήγορες διαδικασίες θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μάη. Η ψήφισή του ισοδυναμεί με ταυτόχρονη κατάργηση της προηγούμενης οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας, ενώ η εφαρμογή του νέου μοντέλου απαιτεί δεκάδες νέες Υπουργικές Αποφάσεις, υπογραφές πρωτοκόλλων σύσταση νέων οργάνων, με τη χώρα ήδη να έχει μπει στην αντιπυρική περίοδο. Εκτός των άλλων οι δήμοι, ακόμα στην εκλογική παραζάλη και τη σύσταση των νέων δημοτικών συμβουλίων θα κληθούν να ιδρύσουν, εκπαιδευτούν και εφαρμόσουν μία σωρεία νέων οργάνων και διατάξεων με το καλοκαίρι να φέρνει πυρκαγιές και τη χώρα στο κόκκινο.
-Δεκάδες επιτροπές, ομάδες, επικεφαλής αναζητούν συντονισμό
Παρά τις διαπιστώσεις και τα μεγάλα λόγια μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι για απλούστερη και καλύτερη σύνδεση των υπηρεσιών το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να ιδρύσει ακόμα περισσότερες από όσες υπήρχαν ήδη.
– ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Είναι η νέα αρχή που θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επικεφαλής της είναι διοικητής και αποτελείται από διευθύνσεις, με πρόσθετη επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό 8.233.672 ευρώ. Υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π.) είναι ο υποδιοικητής ενώ συνολικά η Αρχή έχει 200 οργανικές θέσεις.
– ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (ΛΕ.Ε.Α.)
Το σχέδιο νόμου καθορίζει 19 Λειτουργίες Εκτακτης Ανάγκης, άλλες κύριες, άλλες δευτερεύουσες, όπως της ενημέρωσης και προειδοποίησης πολιτών, πυρόσβεσης και διάσωσης, μεταφοράς πληγέντων, ανθρώπινου δυναμικού και μέσων, καταγραφής συνεπειών. Και εκεί ξεκινάει το μπάχαλο. Κάθε επιχειρησιακή ομάδα που συμμετέχει σε κάθε ΛΕ.Ε.Α. έχει επικεφαλής. Ολοι οι επικεφαλής έχουν ως προϊστάμενό τους τον επικεφαλής ΛΕ.Ε.Α.
– ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Και οι επικεφαλής ΛΕ.Ε.Α. έχουν ως προϊστάμενό τους τον συντονιστή έκτακτης ανάγκης ανά δήμο, περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα. Δηλαδή κάθε δήμος, κάθε περιφερειακή ενότητα και κάθε περιφέρεια θα έχει τη δική της Συντονιστική Επιτροπή. Εκτός από τους επιχειρησιακούς φορείς, δημοτικούς που αναγκαστικά συμμετέχουν στις ΛΕ.Ε.Α. στα πλαίσια του κέντρου συντονισμού θα συμμετέχουν ξανά και οι επικεφαλής και ταυτόχρονα άλλοι σύνδεσμοι επιχειρησιακών φορέων.
– ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΈΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Ομως δεν έφταναν αυτές οι επιτροπές. Για αυτό το σχέδιο νόμου συστήνει και τις Επιτροπές Εκτακτης Ανάγκης οι οποίες συγκροτούνται σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης, Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου και συγκαλούνται σε περιπτώσεις καταστάσεων εκτάκτων αναγκών όταν από την εκτίμηση της κατάστασης προκύπτουν αυξημένες ανάγκες διαχείρισής τους στο αντίστοιχο διοικητικό επίπεδο. Οι επιτροπές αυτές είναι σε εθνικό επίπεδο και αποτελούνται από
α. τον διοικητή της Εθνικής Αρχής
β. τους αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του
Λιμενικού Σώματος
γ. τον υπαρχηγό του ΓΕΕΘΑ
δ. τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ),
ε. τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ.
Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης όμως συγκροτείται και σε περιφερειακό επίπεδο και σε τοπικές επιτροπές.
– ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ
Ωστόσο παράλληλα με όλα τα παραπάνω παραμένουν σε ισχύ Περιφερειακές Αρχές Πολιτικής Προστασίας. Συνεχίζει να λειτουργεί η αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, υπαγόμενη στον περιφερειάρχη όπως συνεχίζει να λειτουργεί σε κάθε Δήμο το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.
Απομάκρυνση πολιτών και κήρυξη έκτακτης ανάγκης.
Ακόμα πιο θολό γίνεται το τοπίο με την απόφαση και την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών, καθώς παραμένει μη υποχρεωτική, ενώ η εισήγηση γίνεται από κάποιο «αρμόδιο φορέα» χωρίς να διευκρινίζει ποιον. Την απόφαση παίρνει ο δήμαρχος και αν λείπει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Στο σχέδιο νόμου υπάρχουν δύο «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», μία που αποφασίζει ο διοικητής της αρχής και μία δεύτερη που απαιτείται σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.
Η δαιδαλώδης ιεραρχία
– Επικεφαλής των οργανωτικών ομάδων ΛΕΕΑ
– Συντονιστής ΛΕ.Ε.Α. που είναι οι προϊστάμενοι των επικεφαλής των ομάδων ΛΕΕΑ.
– Συντονιστής έκτακτης ανάγκης ανά δήμο, περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα που είναι επικεφαλής των κατά τόπους ΛΕΕΑ.
– Οι συντονιστές των κεντρικών ΛΕΕΑ ορίζονται από τον διοικητή της Εθνικής Αρχής
Συγκροτούνται:
– Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας Δήμου
– Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας
– Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας
– Εθνική Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης
– Περιφερειακή Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης
– Δημοτική Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης
– Αυτοτελείς Δομές και Λειτουργίες Της Περιφέρειας Και Δήμων
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου