Η ΕΛΑΣ διευκρινίζει ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζουν αναλυτικά το πλαίσιο των ζητημάτων που ανέκυψαν κατά τη λειτουργία του δικτύου των ασύρματων επικοινωνιών, αμέσως μετά την παραλαβή του έργου μέχρι σήμερα, ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς οι συνθήκες και τα αίτια που προκαλούν τις καταγραφείσες δυσλειτουργίες.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «σκοπός είναι να προκριθούν οι αναγκαίες τεχνικές λύσεις που θα βελτιστοποιήσουν την όλη διαδικασία, ώστε οι ασύρματες επικοινωνίες να προσδίδουν στις αστυνομικές Υπηρεσίες τη βέλτιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση που απαιτεί το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στις ασύρματες επικοινωνίες των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αττικής, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζουν αναλυτικά το πλαίσιο των ζητημάτων που ανέκυψαν κατά τη λειτουργία του δικτύου των ασύρματων επικοινωνιών, αμέσως μετά την παραλαβή του έργου μέχρι σήμερα, ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς οι συνθήκες και τα αίτια που προκαλούν τις καταγραφείσες δυσλειτουργίες.
Σκοπός είναι να προκριθούν οι αναγκαίες τεχνικές λύσεις που θα βελτιστοποιήσουν την όλη διαδικασία, ώστε οι ασύρματες επικοινωνίες να προσδίδουν στις αστυνομικές Υπηρεσίες τη βέλτιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση που απαιτεί το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, αποφασίστηκε να λειτουργούν παράλληλα και συνδυαστικά το αναλογικό και το ψηφιακό σύστημα.
Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτονται όλες οι περιοχές της Αττικής και διασφαλίζεται ικανοποιητικό επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργικότητας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αίσθημα ευθύνης, επιδιώκει το θέμα των ασύρματων επικοινωνιών να διευθετηθεί κατά τρόπο που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών, έχοντας ως κυρίαρχο γνώμονα την ασφάλεια των αστυνομικών που επιχειρούν καθημερινά για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Ομολογούν ότι οι ασύρματοι της ΕΛ.ΑΣ. είναι «βουβοί»
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ: «Η μετάπτωση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRA eXTRAS ως βοηθητικού, συμπληρωματικού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται παράλληλα προς το βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF-αναλογικό)».
Πρόκειται για μέρος διαταγής της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης-Τμήματος Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου 2019, και κοινοποιείται στο γραφείο της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη και… 41 ακόμη αστυνομικές υπηρεσίες!
Ουσιαστικά πρόκειται για μία επίσημη παραδοχή της «βουβής» και «κουφής»… λειτουργίας του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας, ενώ επιβεβαιώνουν τις διαβιβάσεις «δεν λαμβάνω» των αστυνομικών δυνάμεων τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Παράλληλα, επικίνδυνοι και οπλισμένοι κακοποιοί, ληστές ακόμη και διαρρήκτες μπορούν και με τη… βούλα να ακούν την Ελληνική Αστυνομία από το αναλογικό σύστημα και οι φαρσέρ να κάνουν… λαϊκό πρόγραμμα!
Η διαταγή
Η διαταγή έχει θέμα: «Λειτουργία συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής». Βασίζεται σε έγγραφο του τμήματος Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων και απόφαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων και επισημαίνει: «… αναφορικά με τη χρήση των συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών, προς υποστήριξη των αναγκών ασύρματων διαβιβάσεων των Υπηρεσιών Περιφέρειας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ορίζεται ρητώς από λήψεως παρούσης και μέχρι νεωτέρας: Η λειτουργία του υφιστάμενου και ήδη χρησιμοποιούμενου από τις Υπηρεσίες αναλογικού συστήματος (VHF) ως βασικού συστήματος επικοινωνιών. Η μετάπτωση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRAeXTRAS ως βοηθητικού, συμπληρωματικού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται παράλληλα προς το βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF-αναλογικό)».
Ο επίλογος της διαταγής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χιουμοριστικός, καθώς επισημαίνεται: «Τυχόν διαπιστωθείσες, από τους χρήστες, βλάβες των ανωτέρω συστημάτων επικοινωνιών, αναφορικά με τη χρήση και τη λειτουργία των πομποδεκτών, εκφωνητηρίων και λοιπών σχετικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, θα γνωστοποιούνται άμεσα στη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών/Α.Ε.Α., κατά τα ισχύοντα, προκειμένου να επισκευάσει, συντηρήσει και υποστηρίξει τη λειτουργία τους και θα κοινοποιούνται παράλληλα τόσο στον Κλάδο Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής όσο και στη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης/Α.Ε.Α.». Τονίζεται ότι η διαταγή υποβλήθηκε στα γραφεία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας και κοινοποιήθηκε στις αστυνομικές υπηρεσίες «προς ενημέρωση και κατά περίπτωση ενέργειες».
Ασύρματοι του 2003…
Με ξεχαρβαλωμένους ασυρμάτους του 2003 και κατά περίπτωση με άλλους του 2007 που βρίσκονται σε… αποθήκες επιχειρούσε η Ελληνική Αστυνομία να γίνει… συμβατή με το νέο ψηφιακό σύστημα ραδιοεπικοινωνίας SEPURA. Η τραγωδία στο Μάτι ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα σε αστυνομικούς που επιχειρούσαν να σώσουν ζωές πολιτών και να διακόψουν την κυκλοφορία σε κρίσιμους οδικούς άξονες.
Το σύστημα, σύμφωνα με τις δοκιμές, λειτουργεί αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η αστυνομική ηγεσία δεν αγοράζει καινούργιους ασυρμάτους που μπορούν να υποστηρίξουν όλες τις λειτουργίες του. Το κόστος αγοράς περίπου 10.000 ασυρμάτων κυμαίνεται μεταξύ 5-6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία αγοράς τους ή τουλάχιστον των απαραίτητων διαδικασιών συμβατότητας των παλιών.
Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει περίπου 4.000 ασυρμάτους, που προμηθεύτηκε το 2003, οι οποίοι δεν έχουν πλήρη συμβατότητα στη χρήση του ψηφιακού συστήματος, ενώ παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία. Ενδεικτικά, δεν έχουν δυνατότητα GPS. Σε… αποθήκες βρίσκονται άλλοι περίπου 3.000 ασύρματοι του 2007, οι οποίοι είναι λίγο καλύτεροι από τους προηγούμενους, και αυτοί όμως έχουν σημαντικά προβλήματα ένταξης και λειτουργίας στο ψηφιακό σύστημα. Στο 99% αυτών των φορητών ασυρμάτων δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό… update, προκειμένου να ενταχθούν λειτουργικά στο ψηφιακό σύστημα.
Δωρεά και κόστος συντήρησης
Στις 24 Νοεμβρίου 2017 και μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την εταιρεία, υπογράφηκε η σύμβαση αποδοχής του ψηφιακού συστήματος.
Το συγκεκριμένο σύστημα κωδικοποιημένων επικοινωνιών είχε γίνει δωρεά από αγγλική εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2014, ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Το ύψος της είχε κοστολογηθεί στα 25.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει το ετήσιο κόστος συντήρησης, στο 10% της εκτίμησης του κόστους της δωρεάς, δηλαδή περίπου 2.200.000 ευρώ. Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» είχε πει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ το κόστος υπερβολικό και εάν δεν μειωθεί εγώ θα παραπέμψω τη σύμβαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».
Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της εταιρείας, μειώθηκε το συμβατικά συμφωνηθέν ποσό της ετήσιας συντήρησης από 2.200.000 ευρώ σε 1.600.000 ευρώ, ενώ η εγκαταστάτρια εταιρεία προέβη αντισταθμιστικά σε δωρεά 30 αστυνομικών αυτοκινήτων. Η σύμβαση είναι εξαετής με το Ελληνικό Δημόσιο να «γλιτώνει» συνολικά 3.600.000 ευρώ από τα συνολικά 13.200.000 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία για το ίδιο χρονικό διάστημα, ρίχνοντας το ποσό στα 9.600.000 ευρώ.
Μετά από τόσες διαπραγματεύσεις οι επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ. γυρνούν στο διαβλητό αναλογικό σύστημα και στα αξιόπιστα κινητά!