«Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι στην καρδιά της νέας φιλοσοφίας αστυνόμευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, παραθέτοντας τους τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινείται πλέον η Αστυνομία. Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς ο στόχος είναι «κανένα παιδί να μην είναι μόνο».
Η ανάρτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα αποτελέσματα των δράσεων της ΕΛΑΣ σχετικά με την προστασία των ανηλίκων
«Καλησπέρα και καλή σας εβδομάδα
Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα θέμα που μας απασχολεί όλους και ιδιαιτέρως τους γονείς. Για τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των ανηλίκων, την ασφάλεια των παιδιών μας. Από τον Ιανουάριο του 2024, όταν ο Πρωθυπουργός μού ανέθεσε ξανά την ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έθεσα ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων. Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι, άλλωστε, στην καρδιά της νέας φιλοσοφίας αστυνόμευσης: της Κοινωνικής Αστυνόμευσης.
Δυστυχώς, για πολλά χρόνια, το συγκεκριμένο ζήτημα είχε χαθεί μέσα στις γενικότερες δράσεις προστασίας των πολιτών, με τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η ίδρυση πέντε γραφείων Προστασίας Ανηλίκων σε πόλεις της Χώρας, να αποτελούν εξαίρεση. Όπως, όμως, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, έτσι και η προστασία των ανηλίκων απαιτεί εξειδικευμένη διαχείριση, συνεχή προσαρμογή και ενίσχυση των πολιτικών και των εργαλείων μας.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η Ελληνική Αστυνομία από τον Ιανουάριο του 2024, χτίζοντας από την αρχή μια νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία προστασίας των ανηλίκων.
Οι βασικοί της άξονες ήταν:
Α) οι περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης, με νέες και νέους αστυνομικούς, σε σημεία που υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση παιδιών και στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί επεισόδια ή περιστατικά βίας και παραβατικότητας. Στη Γλυφάδα, στον Πειραιά, στην Κηφισιά, στο Μαρούσι, στο Περιστέρι, στον Άλιμο, στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια, στο Μοναστηράκι, αλλά και σε όλους τους Νομούς της χώρας οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με περισσότερα από 194.000 παιδιά και γονείς. Άκουσαν τις ανησυχίες τους, εξήγησαν τον ρόλο της Αστυνομίας και το πώς μπορούν οι Υπηρεσίες της να τους προστατεύσουν και παρουσίασαν νέα εργαλεία, όπως το 10201 και το SΑFE.YOUth, στα οποία θα αναφερθώ αμέσως μετά. Βρέθηκα και εγώ ο ίδιος, αρκετές φορές, σε πλατείες της Αττικής με τους αστυνομικούς και συνομίλησα με τα παιδιά. Αυτές οι δράσεις όμως, πέρα από πρόληψη και ευαισθητοποίηση, έχουν και τον χαρακτήρα της αποτροπής ή/και της αντιμετώπισης βίαιης ή άλλης παραβατικής ενέργειας, αν χρειαστεί. Για αυτό, πάρα πολλές φορές απετράπησαν επεισόδια που είχαν σχεδιαστεί μέσα από το διαδίκτυο και έγιναν 1.489 συλλήψεις για κλοπές ή άλλες παραβατικές ενέργειες.
Β) Δημιουργήσαμε δύο νέα εργαλεία, ένα τηλεφωνικό – το 10201, και ένα application, το SAFE.YOUth, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, στους γονείς και στα παιδιά να επικοινωνούν εύκολα, άμεσα και με ένα μόνο σημείο για κάθε περιστατικό που αφορά ανηλίκους. Το 10201 είναι μια 24ωρη πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή, την οποία υποστηρίζει εξειδικευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, που διαχειρίζεται, ανάλογα, κάθε καταγγελία. Το SAFE.YOUth ενημερώνει για τους κινδύνους, αλλά και για τις δυνατότητες προστασίας που παρέχει η Αστυνομία, ενώ δίνει στα παιδιά μας τη δυνατότητα άμεσης αναζήτησης βοήθειας με το πάτημα ενός κουμπιού, του Emergency Button.
Γ) Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, ορίστηκε ένας Αξιωματικός, υπεύθυνος για τον συντονισμό όλων των δράσεων προστασίας ανηλίκων. Για να έχετε τη συνολική εικόνα: Το 2024 είχαμε 10.968 υποθέσεις παραβατικότητας και βίας ανηλίκων, με 14.956 ανήλικους δράστες, ενώ το 2023 είχαμε 7.789 υποθέσεις με 10.150, άρα αύξηση 40,81% και 43,80% αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η βία αυξήθηκε. Η Αστυνομία, αλλά και γενικότερα οι Φορείς τους κράτους, κινητοποιήθηκαν περισσότερο. Για παράδειγμα, μέσα από τις δράσεις ήπιας αστυνόμευσης η Αστυνομία πήγε δίπλα στα παιδιά για να τα προστατεύσει, κάτι που οδήγησε στη διαχείριση περισσότερων από 1.500 υποθέσεις, που προέκυψαν. Οι υποθέσεις που σας ανέφερα δεν περιλαμβάνουν, άλλωστε, μόνο περιστατικά βίας – για την ακρίβεια αυτά είναι τα λιγότερα – αλλά γενικότερα την παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων.
Ενδεικτικά:
4.774 υποθέσεις αφορούν παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ, κάτι όμως εξαιρετικά σημαντικό, γιατί δεν μπορούμε να χάσουμε άλλες ζωές στους δρόμους.
2.032 υποθέσεις, η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, αφορά εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας από ανηλίκους που διέπραξαν κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες.
935 υποθέσεις αφορούν εξαρτησιογόνες ουσίες και κυρίως ναρκωτικά, έναν σημαντικό κίνδυνο για τους νέους μας.
685 υποθέσεις αφορούν στην πρόκληση σωματικών βλαβών από διάφορες μορφές βίας, με την εμπλοκή 1.077 ανηλίκων και τέλος, 414 υποθέσεις με όπλα, από 492 ανηλίκους.
Από τα σημαντικότερα ζητήματα, για μένα, ήταν οι υποθέσεις παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Από 1.242 το 2023, σε 2.163 το 2024, αύξηση 74%.
Άφησα για το τέλος τις ενημερωτικές δράσεις των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες, όμως, είναι η καρδιά της πρόληψης και της ανθεκτικότητας των νέων μας έναντι σε κάθε μορφής βίας. 2.942 διαλέξεις σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά, τις οποίες παρακολούθησαν 216.792 παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς και πολίτες και 380 άλλες εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 46.520 πολίτες.
Δεν εφησυχάζουμε όμως ποτέ, γιατί δεν θέλουμε κανένα παιδί να νιώθει μόνο. Το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο μας, το οποίο περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για την οπλοφορία και, κυρίως, απαγορεύσεις και αυστηρές προϋποθέσεις για διάφορες κατηγορίες μαχαιριών που έχουν χρησιμοποιηθεί από ανηλίκους, ως όπλα.
Η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τον νέο νόμο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πώλησης αλκοόλ στους ανηλίκους, θα γίνει Φορέας ελέγχου της νομοθεσίας, ενώ θα τρέξουν και νέες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε και άλλο το πλέγμα προστασίας των παιδιών μας.
Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε πληροφορίες και οδηγίες για το SAFE.YOUth Κατεβάστε το και εσείς και τα παιδιά σας. Μπορεί να σώσει ζωές.
ΥΓ. Την προηγούμενη Τετάρτη, με τη Δήμαρχο Ιλίου Ανδριάνα Αλεβίζου – Κουκουβίνου και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ Αθηναγόρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα με γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, συζητήσαμε για την κοινωνική αλυσίδα προστασίας των παιδιών, που είναι απαραίτητη και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».
Κοινωνική αστυνόμευση: Πως θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία της ΕΛΑΣ
Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης. Μια νέα «υπερ-υπηρεσία» της ΕΛ.ΑΣ. με έξι εξειδικευμένα τμήματα αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την καταπολέμηση της ανήλικης παραβατικότητας, την προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον περιορισμό της έμφυλης και της ρατσιστικής βίας και την προστασία των ζώων.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει αναλυτικά το «οργανόγραμμα» της νέας διεύθυνσης, τον σχεδιασμό της, αλλά και τις πρωτοβουλίες και τις αλλαγές που προωθούνται, όπως περιγράφονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
«Κωδικοποίηση»
Νέα μέτρα πρόληψης και καταστολής της ενδοοικογενειακής βίας και της εγκληματικότητας ανηλίκων, «χαρτογράφηση» της παραβατικότητας, «κωδικοποίηση» και ενιαίος τρόπος καταγραφής περιστατικών, ανάπτυξη δράσεων για διευκόλυνση των καταγγελιών μέσω τηλεφωνικών γραμμών και Διαδικτύου, υλοποίηση νέων προγραμμάτων διά ζώσης εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., συλλογή και αξιολόγηση αναλυτικών στατιστικών καταγραφών για τις νέες μορφές εγκληματικότητας. Πρόκειται για μερικές από τις άμεσες πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνονται στο… «χαρτοφυλάκιο» της νέας διεύθυνσης.
«Ραχοκοκαλιά» της νέας υπηρεσίας θα αποτελέσουν το Τμήμα Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Ευάλωτων Ομάδων, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, το Τμήμα Προστασίας Ανηλικότητας, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, το Τμήμα Αντιμετώπισης Εμφυλης Βίας και το Τμήμα Προστασίας Ζώων.
Χαρτογράφηση
Πλήρης χαρτογράφηση σημείων συνάντησης ανηλίκων, συλλογή πληροφοριών για παραβατική δραστηριότητα μαθητών, καταγραφή δεδομένων για συνήθειες και ενδιαφέροντα που δυνητικά οδηγούν σε εγκληματικές συμπεριφορές, συγκέντρωση στοιχείων για αδικήματα με ανήλικους δράστες και θύματα. Ολα τα παραπάνω θα αποτελέσουν μέρος του επικαιροποιημένου σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. σε μία διαρκή προσπάθεια περιορισμού της ανήλικης παραβατικότητας. Την ευθύνη θα αναλάβει το Τμήμα Προστασίας Ανηλικότητας, το οποίο θα ενταχθεί στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, για την παρακολούθηση των υποθέσεων κακοποίησης, παραμέλησης ή παραβατικότητας και κάθε άλλης υπόθεσης αστυνομικής αρμοδιότητας, στην οποία εμπλέκονται ανήλικοι.
Αστυνομικά κλιμάκια, εδώ και περίπου δύο χρόνια, έχουν προχωρήσει σταδιακά σε χιλιάδες δράσεις χαρτογράφησης της ανήλικης εγκληματικότητας σε στέκια μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα, με το νέο τμήμα να αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο, αξιοποιώντας πληροφορίες και από την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας μαθητών. Για την ομαλότερη διαχείριση των περιστατικών αναμένεται νέα εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. που έρχεται σε καθημερινή επαφή με ανηλίκους, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, κακοποίησης, παραμέλησης ή παραβατικότητας ανηλίκων, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές, υπηρεσίες και επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα το Τμήμα Προστασίας Ανηλικότητας θα έχει επιτελικό χειρισμό ζητημάτων που αφορούν στις αναζητήσεις σε υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκων.
- Ενδοοικογενειακή βία: «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί…». Αυτή η φράση του τηλεφωνητή της Αμεσης Δράσης τη νύχτα της 1ης Απριλίου 2024, με αποδέκτη την Κυριακή Γρίβα, λίγα δευτερόλεπτα πριν δολοφονηθεί από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, αποτέλεσε «μαύρο» σύμβολο των παραλείψεων της ΕΛ.ΑΣ. στη «μάχη» κατά της δραματικής έξαρσης στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το αρμόδιο τμήμα που θα ενταχθεί στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, θα έχει ως στόχο, εκτός από τον περιορισμό του φαινομένου, και την ομαλότερη και πιο ανθρώπινη διαχείριση των υποθέσεων.
Με ειδικές εισηγήσεις και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού το οποίο χειρίζεται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και ιδίως των στελεχών που εκτελούν καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας.
Σε δεύτερο βαθμό ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού για τις αρμοδιότητες του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας θα αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων, αλλά και την πρόληψη περιστατικών εκφοβισμού και αντεκδίκησης από το περιβάλλον τους, καθώς οι επίσημες στατιστικές αποτυπώνουν ραγδαία αύξηση δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης.
- Εμφυλη βία και ρατσισμός: Στο «κάδρο» χωριστών υπηρεσιών που θα υπάγονται στη νέα διεύθυνση θα βρεθούν οι υποθέσεις έμφυλης βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, παρενοχλητικής παρακολούθησης, αλλά και τα περιστατικά ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ενα άλλο Τμήμα της Διεύθυνσης θα αναλάβει την επίβλεψη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την αστυνομική πρακτική.
Προστασία ζώων
Στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης αναμένεται να υπαχθεί και το Τμήμα Προστασίας Ζώων, το οποίο είναι αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις παραμέλησης, ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης, θανάτωσης και παράνομης εμπορίας και διακίνησης ζώων. Το Τμήμα θα καθοδηγεί και θα συντονίζει κεντρικά τις περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των υποθέσεων και την ορθή εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ενώ θα λειτουργεί και η ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών.
Ειδήσεις Σήμερα
- Τύρναβος: Βρέθηκε σορός σε προχωρημένη σήψη κοντά στον Πηνειό
- Γαλλία: Μετά τον Πελικό σειρά έχει ο γιατρός βιαστής – Κατηγορείται για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
- Λαβρόφ: «Η Ευρώπη δεν έχει θέση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία»
- Νέα Φιλαδέλφεια: Προσπάθησε να κλέψει χαλκό από πίνακα ρεύματος – Ακρωτηριάστηκε ο 30χρονος
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο εργοτάξιο του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά – «Το πρώτο λιμάνι της χώρας αλλάζει όψη»
- ΕΚΠΑ για σεισμούς στις Κυκλάδες: Σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα σεισμών – 94 δονήσεις το Σάββατο, κανείς πάνω από 4R
- Οριστικό: Στο ΠΑΣΟΚ η Ράνια Θρασκιά
- Tραγωδία στη Λάρισα: Γυναίκα έπεσε από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας – Ποιον αναζητά η αστυνομία
- Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα στον Πύργο: «Έσβησε» μέσα σε λίγες ώρες η 56χρονη – Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Ηλεία