Η κυβέρνηση από τη μια διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, διά του υπουργείου Πολιτισμού, πως επίκειται θεσμική διευθέτηση του ζητήματος και από την άλλη το Υπερταμείο ασκεί παρέμβαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας («υπέρ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών») όπου έχει προσφύγει ο ΣΕΑ και οι δήμαρχοι Σπάρτης και Πατρέων!!!
«Το Δ.Σ. της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους “θεσμούς”, με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη περιουσία του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν», καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η αίτηση ακύρωσης που έχει υποβάλει ο Σύλλογος κατά της απόφασης του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής του υπουργού Οικονομικών, περί μεταβίβασης των ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. εκδικάζεται ενώπιον του ΣτΕ στις 22 Ιανουαρίου 2019. Η παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση, διά της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο), καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά μέχρι σήμερα υποστηρίζει, ότι, δηλαδή, το θέμα βαίνει προς επίλυση και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση τα 2.329 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος να μεταβιβαστούν στην ΕΕΣΥΠ… «Αυτό σημαίνει ότι προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή τη μεταβίβαση των μνημείων», υπογραμμίζει ο ΣΕΑ.
Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε η ανώνυμη εταιρία στο ΣτΕ, το οποίο αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή, η παρέμβασή της στρέφεται κατά της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβάλει το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και γίνεται στο όνομα του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Επικρατείας, «υπέρ του κύρους» του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, και των εξουσιοδοτήσεων προς τον υπουργό Οικονομικών που αφορούν τη μεταβίβαση των ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.
17 Νοέμβρη - Συγκλονιστικό βίντεο: Ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλει τη «Ρωμιοσύνη» στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου
«Κάπου εδώ τα ψέματα τελειώνουν», επισημαίνει ο ΣΕΑ. «Η προστασία των μνημείων», αναφέρει, «δεν γίνεται με δελτία Τύπου, αλλά με Υπουργικές Αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει». Οι σοβαρότατες καταγγελίες του Συλλόγου έρχονται λίγες μόλις ημέρες από τις αποκαλύψεις της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων για «σχέδιο ιδιωτικοποίησης σημαντικών αρχαιολογικών χώρων», σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών.
Τελικά, η κυβέρνηση σκοπεύει να «χαρίσει» στο Υπερταμείο την Κνωσό, τη Σπιναλόγκα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα μνημεία; Ο ΣΕΑ καταθέτει μια σειρά από ερωτήματα, στα οποία η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει:
«Θέλουν ή όχι να περάσουν τα ακίνητα στο Υπερταμείο; Εγείρει το Υπερταμείο αξιώσεις για τα 2.329 ακίνητα της πολιτιστικής κληρονομιάς; Θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών στο ΣτΕ να υπερασπιστεί την απόφαση μεταβίβασης των μνημείων; Ποια είναι η πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης; Αυτή που λένε τα δελτία Τύπου του ΥΠΠΟΑ ή αυτή που υποδεικνύει η σιωπή του υπουργείου Οικονομικών και η παρέμβαση του Υπερταμείου;».
Οι αρχαιολόγοι επιμένουν στην «άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.». Ζητούν, επίσης, «την άμεση έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης ονομαστικής εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων των παραπάνω και του περιβάλλοντος χώρου αυτών…».
Ο ΣΕΑ εμμένει στην αίτηση ακύρωσης των Υπουργικών Αποφάσεων και αύριο πρόκειται να παρουσιάσει τις θέσεις του σε συνέντευξη Τύπου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]