Παράλληλα, το χρυσό ενοίκιο της πρώην υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.», η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και η βία στα ελληνικά πανεπιστήμια απασχόλησαν και απασχολούν ακόμα την κοινή γνώμη.
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το 2018 χιλιάδες Ελληνες θα έβγαιναν μαζικά στους δρόμους και τις πλατείες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το πρώτο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη.
Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ήταν περίπου 90.000 ενώ οι διοργανωτές αναφέρουν 500.000. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ήταν περίπου 150.000 άτομα.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2018 ακολούθησε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με εκτίμηση της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές ήταν 140.000 αλλά οι διοργανωτές για άλλη μία φορά κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερη συμμετοχή, μέχρι και 1,5 εκατομμύριο.
Το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια στην πλατεία Συντάγματος, που όμως οδήγησαν σε συμπλοκές με τα ΜΑΤ με ρίψεις χημικών και μαρμάρων. Συνολικά υπολογίζονται περισσότερα από 100 τα μικρά και μεγάλα συλλαλητήρια το 2018 για τη Μακεδονία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μετατράπηκαν σε «παιδιά» όλης της Ελλάδας. Η απίστευτη περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτριου Κούκλατζη, είχε αίσιο τέλος. Η άδικη και σχεδόν παράλογη κράτησή τους για 5,5 μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης ένωσε όλη την Ελλάδα και κινητοποίησε την Ε.Ε. Κάτω από τις απίστευτες πιέσεις ο Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες.
Όλα ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου στις Καστανιές Έβρου, όταν συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος. Επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έχασαν τον προσανατολισμό τους. Αμέσως άρχισαν διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς ωστόσο λύση δεν βρέθηκε.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη όπου και προφυλακίστηκαν. Ξαφνικά, στις 14 Αυγούστου, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους καθώς ολοκληρώθηκε η έρευνα στα κινητά τους, η οποία αποκάλυψε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της κατασκοπείας. Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου επέστρεψαν στην πατρίδα.
«ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ…
ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ ΤΣΙΠΡΑ-ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Ένα από τα κορυφαία γεγονότα του 2018 αναμφισβήτητα είναι η συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η οποία σηματοδοτεί την έξοδο των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, δηλαδή από το Δημόσιο -αν και θα πληρώνονται από την Πολιτεία- και τη δημιουργία ταμείου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το «προσύμφωνο», όπως το χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος, «πυροδότησε» έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Ισως για πρώτη φορά στην αρχιεπισκοπική του θητεία ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε ομαδικά «πυρά» από ιεράρχες οι οποίοι, μεταξύ των άλλων, τον κατηγόρησαν ότι προχώρησε στη συμφωνία εν αγνοία της Ιεραρχίας. Οι περίπου δέκα χιλιάδες ιερείς στη χώρα βρέθηκαν στα κάγκελα. Το ίδιο και οι μητροπολίτες και η Εκκλησία της Κρήτης. Ενώ, εξ αρχής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις αλλαγές που προωθούνται.
ΠΕΔΙΟ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΜΙΑΣ
ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ
Εμπόριο ναρκωτικών, τοξικομανείς που περιφέρονται στα αμφιθέατρα, χρησιμοποιημένες σύριγγες στις τουαλέτες και το πρώτο… «ΚΕΠ» του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή. Αυτή ήταν η κατάσταση το 2018 στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Οι φετινές διεθνείς διακρίσεις των ΑΕΙ χάθηκαν στη… μετάφραση μια και πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές είχαν να αντιμετωπίσουν πιο «σκοτεινές» καταστάσεις.
Ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτεργάτη τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, μοίραζαν πορίσματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και ζητούσαν διαπραγμάτευση (!) με τους καταληψίες. Το ΑΠΘ είδε μια σχολή του να καταστρέφεται ολοσχερώς σε επεισόδια, ενώ μεγάλη αστυνομική επιχείρηση αποκάλυψε ότι εντός του campus γίνεται εμπόριο ναρκωτικών.
Το ΟΠΑ, αφού πρώτα κατάφερε να σταματήσει τη διέλευση τοξικομανών από τα αμφιθέατρα, είδε μια νέα πιάτσα ναρκωτικών να «ανθεί» στον παράλληλο δρόμο. Τέλος, η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ πάλευε επί μήνες χωρίς αποτέλεσμα να διώξει τον «Ρουβίκωνα» που αυθαίρετα εγκαταστάθηκε σε αίθουσά του.
ΣΤΑ… ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ
Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου αποφασίσθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 24ης Οκτωβρίου, μετά τη μαραθώνια απολογία τους. Ο πρώην τσάρος της οικονομίας και υπ. Εθνικής Αμυνας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου επιμένει να μιλά για «εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Παρά την προσπάθειά του να πολιτικοποιήσει την περίπτωσή του, δεν κατάφερε να αντικρούσει την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς εμφανίζεται ότι έλαβε 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ζημιώνοντας παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού με τη γαλλική εταιρία THALES, το 2003, καθώς και για εκείνη που αφορούσε στα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
Ο Γ. Παπαντωνίου είναι πλέον ο δεύτερος υπουργός Εθνικής Αμυνας των κυβερνήσεων Σημίτη, μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που περνά την πόρτα της φυλακής.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ΣΤΟ… ΠΑΡΙΣΙ
Πολλές… μετακινήσεις έκρυβε το 2018 για τη Ράνια Αντωνοπούλου, αφού βρέθηκε από το Κολωνάκι στο Παρίσι. Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για το χρυσό ενοίκιο που της πλήρωνε το κράτος, όμως δεν έμεινε πολύ καιρό χωρίς χαρτοφυλάκιο, αφού μετά από λίγους μήνες διορίστηκε από την κυβέρνηση στη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Ετσι, από το επίδομα ενοικίου στο Κολωνάκι βρέθηκε με επίδομα ενοικίου στο Παρίσι.
Ήταν Φεβρουάριος του 2018 όταν ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυπτε ότι η τότε αν. υπ. Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου είχε αιτηθεί και λάμβανε επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ το μήνα για το σπίτι στο Κολωνάκι που νοίκιαζε μαζί με το σύζυγό της και τότε υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου. Μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε για την ηθική πλευρά του θέματος, το υπουργικό ζευγάρι αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑ
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ
Σοβαρότατες διπλωματικές αναταράξεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία προκάλεσε η δολοφονία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα ανήμερα την επέτειο του «ΟΧΙ».
Ο οικοδόμος δολοφονήθηκε σε επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία στο χωριό Βουλιαράτες στη Βόρειο Ηπειρο. Η υπόθεση προσέλαβε διαστάσεις, δεδομένου ότι ξεκίνησε πολιτική αντιπαράθεση για τα κίνητρα και την ορθότητα της πράξης του νεαρού ομογενή να πυροβολήσει στον αέρα.
Ο κύκλος της αντιπαράθεσης συνεχίστηκε με την άρνηση των αλβανικών αρχών να παραδώσουν τη σορό τόσο σε Ελληνα ιατροδικαστή όσο και σε εύλογο χρόνο στην οικογένειά του. Η σορός επιστράφηκε με μεγάλη καθυστέρηση και η κηδεία τελέστηκε στις 8 Νοεμβρίου υπό δρακόντεια μέτρα στις Βουλιαράτες, παρουσία πλήθους κόσμου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]