Σύμφωνα με τις πληροφορίες του EleftherosTypos.gr ο άτυχος 65χρονος κάηκε στην προσπάθεια του να ζεσταθεί με ξυλόσομπα καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του είχαν κόψει το ρεύμα. Αυτό δεν είναι το πρώτο θύμα καθώς και το 2017 είχαμε δύο θύματα από φωτιά που ξέσπασε μέσα στα λυόμενα καθώς είχε κοπεί το ρεύμα από την ΔΕΗ και προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η ΔΕΗ αποφάσισε να κόψει το ρεύμα σε «οικίες» στον καταυλισμό. Πάντα με την συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι πρώτες διακοπές ρεύματος έγιναν το 2012 αλλά πέρυσι έγιναν μαζικά σε 40 σπίτια. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κάνουν τους κατοίκους να φύγουν από εκεί, μέχρι να γίνει η «τελική εκκένωση».
Εικόνες τριτοκοσμικές, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την καρδιά της Αθήνας. Εικόνες που μόνο ντροπή πρέπει να προκαλούν στις κυβερνήσεις. Ακόμα και σε αυτές τις Αριστεράς που ενώ δεσμεύτηκαν για το κλείσιμο αυτού του χώρου τίποτα δεν έγινε.
Το περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Μεταφορών – Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε ομιλία του στο Δήμο Αχαρνών τονίζοντας ότι η «καταπληκτική συνοικία των ονείρων» θα σταματήσει να φιλοξενεί κοντέινερ.
«Το ΚΑΠΟΤΑ θα κλείσει» είχε πει και πρόσθεσε: «Ακόμα και αυτοί που δεν μπορούν να υποδείξουν οικόπεδο θα τους βρει η πολιτεία. Αυτό θα γίνει μέσω απογραφής που θα πραγματοποιηθεί. Όποιοι σαμποτάρουν αυτή την κίνηση θα βρουν την πολιτεία απέναντί τους» είπε με νόημα ο κ. Σπίρτζης.
Μάλιστα δήλωσε απόλυτα αποφασισμένος να γίνει πολύ σύντομα η όλη επιχείρηση. Απαντώντας σε ερώτηση κατοίκων για το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσης των κοντέινερ ο κ. Σπίρτζης προειδοποίησε ότι αν σε μία εβδομάδα ο Δήμος δεν αποστείλει τα στοιχεία η Πολιτεία θα προχωρήσει μόνη της.
Τελικά σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής θρηνούν έναν άνθρωπο και η τραγωδία στις παράγκες συνεχίζεται με ανθρώπινες ψυχές να είναι βουτηγμένες στη λάσπη και να φοβούνται κάθε λεπτό για την ζωή τους.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Καταυλισμός Καποτά: Άκου κοίτα και μην μιλάς
Τι γίνεται όμως εντός αυτού του χώρου; Πως και γιατί δημιουργήθηκε;
Το στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ είχε χρησιμοποιηθεί το 1999 για προσωρινή κατοικία ανθρώπων που τα σπίτια τους καταστράφηκαν από το σεισμό με επίκεντρο την Πάρνηθα και είναι ο τελευταίος από τους 101 καταυλισμούς . Πέρασαν 19 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Αθήνας και στον χώρο φιλοξενίας, δίπλα στο στρατόπεδο Καποτά, συνεχίζουν να ζουν, σε εκατοντάδες λυόμενα, 5.000 άνθρωποι εκ των οποίων ελάχιστοι είναι σεισμόπληκτοι. Μία πόλη διαφορετική από τις άλλες που μέσα της θα συναντήσει κάνεις πολλές ιστορίες πόνου, αγωνίας, θλίψης.
Μια πόλη που όλα όσα συμβαίνουν εντός των “τειχών” της μένουν εκεί και δεν βγαίνουν παρά έξω. Πολύτεκνες οικογένειες, άνθρωποι με προβλήματα υγείας είναι μερικοί από τους κατοίκους. Οι άλλοι; Ένας Θεός ξέρει. Με τα χρόνια που έχουν περάσει αρκετοί από τους πρώην “κατοίκους” του οικισμού τα κατάφεραν και έφτιαξαν πάλι το σπιτικό τους. Πολυτελή αυτοκίνητα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ παρκαρισμένα έξω από κοντέινερ.
Είναι το αποτέλεσμα των χρόνων καθώς αυτοί που έφυγαν “πούλησαν” το “σπιτικό” σε κάποιους που είτε δεν το είχαν ανάγκη είτε πήγαν εκεί γιατί τους βολεύει η κατάσταση της ανομίας και της σιωπής. Εικόνες που θυμίζουν φαβέλες της Βραζιλίας σε απόσταση μόλις 16χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας.
Εκεί πού όλα όσα βλέπουμε στις ταινίες γίνονται πραγματικότητα . Πυροβολισμοί μέσα στην νύχτα, δοσοληψίες ναρκωτικών μπροστά στα μάτια πολιτών που δεν μιλούν. Δεν κάνει να μιλήσουν για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.
Σε μια συνομιλία με τους κατοίκους του οικισμού και τους “ντόπιους” όλοι θα σου πουν το ίδιο πράγμα. “Άκου, κοίτα και μην μιλάς. Αυτά είναι όσα πρέπει να κάνεις για να είσαι ήσυχος Σε μια περιοχή όπου έχει γίνει γκέτο συμμοριών, άνδρο ναρκωτικών, πορνείας και λαθραίων τσιγάρων. Η αστυνομία άφαντη. Δεν έρχεται κανείς. Είμαστε ξεχασμένοι.”
Ο καταυλισμός είναι ένα κέντρο ανομίας. Ναρκωτικά, παράνομη αγοραπωλησία τσιγάρων ακόμα και πορνεία καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Η αστυνομία «άφαντη». Πολλές έχουν γίνει επιχειρήσεις από την ΕΛΑΣ για την πάταξη της εγκληματικότητας στο συγκεκριμένο σημείο αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολλές καταδιώξεις από την αστυνομία, μετά από ληστείες καταλήγουν στον καταυλισμό οπού και σταματούν χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Γύρω του ένα «νεκροταφείο» αυτοκινήτων. Καμμένα αλλά και κατεστραμμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν σε ληστείες και κάηκαν ή καταστράφηκαν προκειμένου να σβηστούν τα ίχνη ή να πωληθούν ως ανταλλακτικά.
Ένα κέντρο ανομίας με την πολιτεία να είναι για ακόμα μια φορά απούσα. Απούσα γιατί είτε το συγκεκριμένο κέντρο τους «βολεύει», είτε γιατί είναι ανήμποροι να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]