Αφορμή για τη νέα σχετική ανταπόκριση που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Rundschau είναι νέα έκθεση της οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία «προειδοποιεί για τις απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά κέντρα προσφύγων.
Ενόψει του χειμώνα οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που αναζητούν άσυλο θα πρέπει να βελτιωθούν», γράφει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης επικαλούμενη τις εκκλήσεις της ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Για «απειλή ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια» κάνει λόγο ο γερμανός ανταποκριτής βασιζόμενος στις διαπιστώσεις της HRW, η οποία επισκέφθηκε το κέντρο στη Μόρια και συνομίλησε με πρόσφυγες. Η FR γράφει ότι «στην τελευταία της έκθεση η HRW προειδοποιεί για ‘εκτεταμένη ανθρωπιστική καταστροφή’ εφόσον το κέντρο στη Μόρια δεν καταστεί τάχιστα ανθεκτικό απέναντι στον χειμώνα. Εκεί ζουν σήμερα πάνω από 6800 άνθρωποι, αν και ο καταυλισμός έχει σχεδιαστεί για 3100 άτομα. ‘Χιλιάδες άτομα που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη στερούνται των θεμελιωδέστερων δικαιωμάτων τους για ανθρώπινη αντιμετώπιση’ αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από την HRW».
Αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου η δίκη του αστυνομικού της Βουλής - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του
Ο ίδιος τονίζει ότι «η στηριζόμενη από την ΕΕ πολιτική, βάσει της οποίας αιτούντες άσυλο κρατούνται στα ελληνικά νησιά, έχει μετατρέψει τη Λέσβο σε ‘υπαίθρια φυλακή’. Η HRW μίλησε με 26 αιτούντες άσυλο στο νησί. Αυτοί είδαν στη Μόρια σπασμένους σωλήνες αποχέτευσης και ανεξέλεγκτες ροές από ακαθαρσίες που μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες. Σε κάποια κοντέινερ στεγάζονται 15 άνθρωποι –ένας ανά τετραγωνικό μέτρο. Πολλοί δεν έχουν καν στρώμα για να κοιμηθούν».
Το δημοσίευμα συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η HRW κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει εγκαίρως ενόψει του χειμώνα τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και να τους διασφαλίσει ανθρώπινα καταλύματα, καθαρό νερό και προστασία από επιθέσεις. Η HRW θέτει προ των ευθυνών της και την ΕΕ: ‘Οι άθλιες συνθήκες στα νησιά αποτελούν συλλογική ντροπή για την Ευρώπη’», τονίζει η ανθρωπιστική οργάνωση.
Πηγή: DW