Τι κι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις αρχές Αυγούστου διαφήμιζε τον νέο φορέα που θα συσταθεί με ταχείς διαδικασίες βάσει διεθνών προδιαγραφών, το σχετικό νομοσχέδιο ακόμα είναι υπό διαμόρφωση, χωρίς να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί.
Αντίστοιχα, και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επιμένει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο αν υπήρξε ετοιμότητα από την πλευρά της Πολιτείας στις πρόσφατες καταστροφές. Ακόμα και στο ζήτημα των νέων κλιματικών δεδομένων όμως, η κ. Δούρου περιορίστηκε σε γενικές τοποθετήσεις και θεωρητικές προσεγγίσεις αναφέροντας ως «ενέργειες» της Περιφέρειας μεταξύ άλλων τη δημιουργία θέσης «Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής» και τη διοργάνωση ημερίδων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή -μία ακόμα- ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής που εστίαζε στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, με ελάχιστες αναφορές στους περισσότερους από 120 νεκρούς που θρήνησε η χώρα εξαιτίας των φυσικών καταστροφών σε Μάνδρα και Μάτι.
Κιλκίς: Ουρές στο τελωνείο Ευζώνων λόγω βλάβης στο σύστημα ταυτοποίησης [βίντεο]
Εδώ και χρόνια η χώρα διαθέτει σε ερευνητικό αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεκάδες πολύτιμα εργαλεία για τις κλιματικές μεταβολές αλλά και την παρακολούθηση καιρικών φαινομένων. Κι όμως, η Πολιτεία φαίνεται ότι ανακαλύπτει μόλις τους τελευταίους μήνες τη σημαντική συμβολή των επιστημόνων στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
«Τα προηγούμενα χρόνια η Πολιτική Προστασία και η επιστήμη ήταν σε δρόμους παράλληλους», παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος όμως δεν απέφυγε στην ομιλία του να επαναλάβει όσα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός πριν από τρεις μήνες, προδίδοντας ότι ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην ουσία καμία πρωτοβουλία. Το ζήτημα του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων και της ελλιπούς εκπαίδευσης των ατόμων σε κομβικές θέσεις αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του κ. Ταφύλλη. Οι εν λόγω αδυναμίες βέβαια έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει προχωρήσει κάποια πρωτοβουλία ακόμα.
Η παρουσία επιστημονικών φορέων όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ημερίδα ανέδειξε το τεράστιο χάσμα μεταξύ Πολιτείας και ερευνητών. Συνεργασίες με το εξωτερικό, λήψη πληροφοριών από δορυφόρους της Κίνας και της Αμερικής, εφαρμογή στο κινητό που ανατροφοδοτείται με πληροφορίες των πολιτών για έντονα καιρικά φαινόμενα, μετεωρολογικοί σταθμοί και ραντάρ σε όλη τη χώρα που δίνουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για την πρόβλεψη όσο και για την εξέλιξη ενός φαινομένου, είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που «τρέχει» εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα και τα οποία αγνοούσε τα προηγούμενα χρόνια η Πολιτική Προστασία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]