Ο κατηγορούμενος για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών που φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικών φράγκων επανέρχεται στο ανακριτικό γραφείο για να ολοκληρώσει την απολογία του, σχετικά με όσα του καταλογίζονται στο 800 σελίδων κατηγορητήριο που συντάχθηκε με κορμό τη σύμβαση του 2003 για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Η σημερινή διαδικασία είναι κρίσιμη για τον πρώην υπουργό, καθώς με το τέλος της απολογίας -και αφού ο κατηγορούμενος απαντήσει σε ενδεχόμενες ερωτήσεις της αρμόδιας εισαγγελέα- θα κριθεί το θέμα του αν θα αφεθεί ελεύθερος ή αν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
Μόλις ολοκληρωθεί η απολογία του κ. Παπαντωνίου, οι ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου θα λάβουν απολογία και από τη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου.
Η χθεσινή δωδεκάωρη απολογία του πρώην υπουργού υπήρξε εξαντλητική και πολλές στιγμές δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς οι δύο ανακριτές βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον κ. Παπαντωνίου ο οποίος αμφισβητεί όλο το σκεπτικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε εναντίον του, μόλις πριν ένα χρόνο οπότε και υπήρξαν στοιχεία των ελβετικών τραπεζών για ροές και κινήσεις χρημάτων που κατά τις δικαστικές Αρχές “δείχνουν” παράνομα ωφελήματα.
Χαρμανδάρης στον ΕΤ: Πλεονέκτημα στις διαστημικές τηλεπικοινωνίες ο καθαρός ελληνικός ουρανός
Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε χθες να απαντήσει επί της ουσίας της υπόθεσης, καθώς οι παραδοχές της Ανάκρισης είναι ότι το 2003 υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας διέπραξε απιστία -που έχει παραγραφεί – ζημιώνοντας με 400 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, με κίνητρο παράνομα ωφελήματα που έλαβε. Η ακολουθία της δικογραφίας αφορά αυτές τις παράνομες αμοιβές και τους τρόπους απόκρυψης και νομιμοποίησης των χρημάτων αυτών.
Ο πρώην υπουργός δεν δέχεται ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την χθεσινή διαδικασία ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι εντός του ανακριτικού γραφείου γιατί οι ανακριτές επί οκτώ ώρες ρωτούσαν τον κ. Παπαντωνίου μόνο γι’ αυτό το θέμα. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων. «Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να λέει στους δικαστικούς λειτουργούς.
Όσο για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, σκέλος που συνεχίζεται με τις ερωταπαντήσεις σήμερα στο ανακριτικό γραφείο, ο κ. Παπαντωνίου φαίνεται όχι μόνο να αμφισβητεί το σκεπτικό των δύο ανακριτών, αλλά και να τους αποδίδει πλήρη άγνοια του τραπεζικού συστήματος. Υποστηρίζει πως οι δύο δικαστικοί λειτουργοί βρισκόμενοι σε απόγνωση από την έλλειψη στοιχείων έφτιαξαν ένα σενάριο χωρίς ουσιαστικά στοιχεία. «Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός.