Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως ο εν λόγω διπλωματικός εκπρόσωπος προέβη σε ενέργειες «μη προσήκουσες» στη θέση του, συμμετέχοντας σε δημόσιες εκδηλώσεις πλάι στον φυγόδικο Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ συμμετείχε και στις εορταστικές εκδηλώσεις για την καταλανική εθνική γιορτή (τις Ντιάδας) φορώντας μία φανέλα με τη σημαία των αυτονομιστών.
«Ένας οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όμως ένας πρόξενος όχι, και εάν εγώ ως υπουργός αντιλαμβάνομαι ότι το κάνει καλώ τον πρέσβη και του ζητώ να τον παύσει, αλλά συχνά ούτε καν αυτό χρειάζεται διότι ο ίδιος ο πρέσβης το έχει αντιληφθεί πρώτος και κάνει το ίδιο», πρόσθεσε ο Μπορέλ, μιλώντας στη μικτή επιτροπή Εξωτερικών Κοινοβουλίου/Γερουσίας.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η υπεύθυνη των ξένων πρέσβεων Καριδάδ Μπατάλια κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Έλληνα πρέσβη στην Ισπανία για να του διαβιβάσει την ενόχληση της ισπανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του προξένου και ζήτησε την καθαίρεσή του, με τον Έλληνα διπλωμάτη να συναινεί στο αίτημα της Ισπανίας.
Κλήρωση Τζόκερ (22/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Οι επίτιμοι πρόξενοι δεν είναι διπλωμάτες, ενώ μπορούν να χρισθούν ως τέτοιοι πολίτες των χωρών όπου εδρεύει το προξενείο. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και πράξεις εσωτερικής πολιτικής των χωρών τους, καθότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα της χώρας που τους έχουν απονείμει τον τίτλο. Τον διορισμό του επίτιμου προξένου αποφασίζει ο ίδιος ο πρέσβης.
Σε αντίστοιχο περιστατικό, την περασμένη Τρίτη ο Μπορέλ ζήτησε από τον πρεσβευτή του Βελγίου να αφαιρέσει τη διπλωματική ιδιότητα από τον εκπρόσωπο της φλαμανδικής κυβέρνησης στην Ισπανία, με αφορμή τις «απαράδεκτες» και επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου του φλαμανδικού περιφερειακού Κοινοβουλίου, που υποβάθμιζε την ισπανική δημοκρατία και τασσόταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Πηγές: EFE, El Pais
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]