Ελλειψη σε αίθουσες, ανυπαρξία επαγγελματικών δικαιωμάτων και ασυνεννοησία μεταξύ καθηγητών είναι μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το νεοϊδρυθέν Ιδρυμα. Οι πρωτοετείς φοιτητές των νέων 26 τμημάτων του Πανεπιστημίου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βρήκαν ούτε αίθουσες που να χωρούν τόσο μεγάλο όγκο σπουδαστών με αποτέλεσμα το ίδιο τμήμα να μοιραστεί σε πολλά αμφιθέατρα.
Γκρίνια υπάρχει και στους φοιτητές που εισήχθησαν στο Ιδρυμα όταν ακόμα ήταν ΤΕΙ, καθώς τα νέα προγράμματα σπουδών προβλέπουν μαθήματα διαφορετικής φύσης από την αρχική τους επιλογή, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν ποια θα είναι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα βάσει του νέου πανεπιστημιακού πτυχίου που θα λάβουν, τα οποία ακόμα δεν έχουν οριστεί.
Πρίγκιπας Παύλος: Πώς αντέδρασε μετά την απάτη με ηλικιωμένο στο Facebook
Τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προέρχονται από τα 42 τμήματα και κατευθύνσεις των ΤΕΙ Αθήνα και Πειραιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός εισακτέων τριπλασιάστηκε μετά τη συνένωση των τμημάτων, με αποτέλεσμα το Ιδρυμα να μην έχει αίθουσες που να χωρούν 300 και 400 άτομα. Ενδεικτικά το τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών προέρχεται από τη συνένωση 5 τμημάτων ΤΕΙ με τον αριθμό εισακτέων να φτάνει τα 400 άτομα, όγκο που δεν μπορεί να δεχτεί καμία από τις υπάρχουσες αίθουσες στις υποδομές των δύο πρώην ΤΕΙ.
Αντίστοιχα, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων δέχτηκε φέτος 350 άτομα. «Μουρμούρα» υπάρχει και μεταξύ των καθηγητών, καθώς δεν διαφαίνεται σύμπνοια μεταξύ ορισμένων ακαδημαϊκών από διαφορετικά τμήματα ΤΕΙ που τώρα καλούνται να συνεργαστούν στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα μετά τη συνένωση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους φοιτητές στο 3ο και 4ο έτος, καθώς καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα βάσει των νέων προγραμμάτων, για τα οποία δεν έχουν το αντίστοιχο υπόβαθρο.
Οι fast track διαδικασίες με τις οποίες το υπουργείο Παιδείας ίδρυσε «στα χαρτιά» ένα νέο Πανεπιστήμιο στην Αττική δεν μπόρεσαν να ακολουθηθούν στην πράξη, με το τεράστιο βάρος όλων των διαδικασιών μετάβασης να πέφτει στην πλάτη της διοίκησης του Πανεπιστημίου. «Η πρώτη εβδομάδα είναι δύσκολη για εμάς. Σήμερα (σ.σ.: χθες) ήταν ένα πρώτο κρας τεστ καθώς υποδεχτήκαμε τους πρώτους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Δεν είχαμε ακόμα αίθουσες που να υποδεχτούν το νέο όγκο και αναγκαστήκαμε να τους μοιράσουμε σε αίθουσες. Προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο να προχωρήσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στον «Ε.Τ.» Κώστας Μουντζούρης υπογραμμίζοντας: «Πάντως δεν είχαμε μεγάλες δυσλειτουργίες για πρώτη μέρα, είμαστε όμως σε επιφυλακή για οτιδήποτε προκύψει τις επόμενες εβδομάδες».