Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έλαβε ο “Χ” από την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και παρουσίασε “συνελήφθησαν την 6-9-2018 το πρωί, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο ημεδαποί, μια 30χρονη και ένας 25χρονος, διότι, νυχτερινές ώρες της 5/6-9-2018, σε κεντρικό σημείο της πόλης της Κομοτηνής, βρέθηκε μόνος και αβοήθητος ο ανήλικος γιός τους, ηλικίας 9 ετών“.
Η υπόθεση όμως έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από το περιθώριο της ως άνω ενημέρωσης, όπως πληροφορήθηκε ο “Χ” σε επικοινωνία του με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη.
Ο ευαισθητοποιημένος δημότης
Αρχικά, άξιο αναφοράς είναι πως η όλη κινητοποίηση ήρθε από έναν ευαισθητοποιημένο δημότη, ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία και κατόπιν έγιναν όλες οι κατά το νόμο διαδικασίες. Ο δημότης είδε το 9χρονο αγόρι μόνο του, ώρα 12:15 το βράδυ, στην παιδική χαρά της πλατείας, εμφανώς καταβεβλημένο και ταλαιπωρημένο. Γι’ αυτό η εν λόγω δημοσίευση αποσκοπεί, όπως ζήτησε και η εισαγγελέας, στο να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος της Κομοτηνής και να μην κλείνει τα μάτια του σε φαινόμενα εγκατάλειψης ανηλίκων.
Ζητιάνευε το παιδί, το κακοποιούσε ο πατέρας
Σύμφωνα με το ίδιο το παιδί μάλιστα, φοβόταν να γυρίσει σπίτι του γιατί κατά την μαρτυρία, αν δεν συγκέντρωνε αρκετά χρήματα από επαιτεία, στο σπίτι τον περίμενε ξύλο από τον σύντροφο της μητέρας του, ο οποίος σε κανένα επίσημο έγγραφο δεν φαίνεται να παρουσιάζεται ως νόμιμος πατέρας. Ο ίδιος φαίνεται πως συστηματικά κακοποιούσε το ανήλικο με μεταλλικό εξάρτημα σόμπας, αν δεν συγκέντρωσε αρκετά χρήματα.
Ο μικρός μάλιστα όχι μόνο δεν ήθελε να ζητιανεύει, αλλά είχε ζητήσει πολλές φορές από την μητέρα και τον σύντροφό της να τον στείλουν στο σχολείο αλλά εκείνοι δεν του το επέτρεπαν, κι έτσι στα εννιά του πλέον δεν έχει μπει ποτέ σε σχολική αίθουσα. Η εισαγγελέας μάλιστα επισημαίνει ότι είναι άκρως σημαντικό τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, γι’ αυτό και δρα στοχευμένα παντοιοτρόπως κατά της σχολικής διαρροής.
Πολυμελής οικογένεια – Από το 2010 εκθέσεις ακαταλληλότητας
Μητρόπολη Μεσσηνίας: Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου η έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κύπρο
Η οικογένεια είναι πολυμελής (με εννιά παιδιά) Ρομά, από το Δροσερό Ξάνθης και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετακινούνται από πόλη σε πόλη. Από το 2010 κιόλας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες Ξάνθης, έχουν υπάρξει εκθέσεις ακαταλληλότητας του περιβάλλοντος στο οποίο και μεγαλώνουν τα παιδιά, όπως και καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της μητέρας. Μητέρα και σύντροφος έχουν άλλωστε απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές αρχές Ξάνθης και Καβάλας, τώρα και της Ροδόπης.
Πρωτοφανές ήταν και το περιστατικό εγκατάλειψης ανήλικου τέκνου, από πλευράς μητέρας, όταν το 2015 είχε αφήσει την γεννηθείσα το 2004 κόρη της δίπλα σε ένα περίπτερο, εγκαταλείποντάς την. Τόσο για την συγκεκριμένη όσο και για άλλες υποθέσεις, έχουν υπάρξει συνολικά τρεις καταδικαστικές υποθέσεις εις βάρος της μητέρας, από τα δικαστήρια Καβάλας και Κομοτηνής.
Και δεύτερο ανήλικο παιδί απομακρύνθηκε από την οικογένεια
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών πλέον συνεχίζει την επισταμένη έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν τα παιδιά της οικογένειας και να απομακρυνθούν από το νοσηρό αυτό οικογενειακό περιβάλλον. Ύστερα από την απομάκρυνση του 9χρονου, και ένας 5χρονος γιος της οικογένειας, απομακρύνθηκε από την οικογένεια, ενώ γίνεται κι έρευνα για τα υπόλοιπα παιδιά, τα οποία φαίνεται πως έχουν κρύψει η μητέρα και ο σύντροφος είτε σε συγγενείς είτε σε γνωστούς.
Πρόκειται για μία πάγια τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να παραμένουν στους κόλπους της οικογένειας. Τα δύο παιδιά φιλοξενούνται προσωρινά στο Σισμανόγλειο, ελλείψει ενδιάμεσης δομής φιλοξενίας, μέχρι να βρεθεί ένα μόνιμο ίδρυμα που θα τα φιλοξενήσει, περιθάλψει και προσφέρει ασφαλές καταφύγιο και ζωή με μέλλον.
Πάσχει η συνεργασία με το Σισμανόγλειο, λέει η εισαγγελέας
Την ίδια ώρα η εισαγγελέας Πρωτοδικών αναδεικνύει κι ένα άλλο ζήτημα, ότι η συνεργασία με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, σε τέτοιες ιδιάζουσες περιπτώσεις, πάσχει. Η εισαγγελέας ζητάει μεγαλύτερη ευαισθησία και ευελιξία από τους ανθρώπους του νοσοκομείου, όταν πρόκειται για ιδιάζουσες περιπτώσεις στις οποίες τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Την ίδια ώρα το νοσοκομείο της πόλης – που ήδη έχει να επωμιστεί έναν αυξημένο όγκο περιστατικών – έχει να προσφέρει και προσωρινό κατάλυμα σε τέτοιες περιπτώσεις (ελλείψει ενδιάμεσης δομής φιλοξενίας) ενώ πολλές φορές οι θεράποντες ιατροί φοβούνται νοσήματα και οι γονείς οχλούνται από την παρουσία αστυνομίας σε χώρους που αφορούν παιδιά.
Πηγή: xronos.gr
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]