Ενδεικτικά, μέχρι και τις 22 Αυγούστου του 2018 κατεγράφησαν 11 νεκροί και 107 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, όταν το 2017 τα κρούσματα ήταν 48 και οι νεκροί 5, το 2015 και 2016 δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα, ενώ μόνο το 2012 και το 2010 είχε καταγραφεί εξάπλωση του ιού με 161 κρούσματα και 18 νεκρούς και 262 κρούσματα και 35 νεκρούς αντίστοιχα.
Η Αμερικανική Πρεσβεία πριν την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για 11 συνολικά νεκρούς από τον ιό, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν προληπτικά μέτρα και να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης για νεότερες εξελίξεις.
Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο κ. Ξανθός αναφέροντας: «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ωστόσο το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση». Μάλιστα, σημείωσε ότι έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις και οι σχετικές οδηγίες στις περιφέρειες για τους ψεκασμούς που οφείλουν να κάνουν.
Στον αντίποδα, ο ΙΣΑ επιτέθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για ανεπαρκή μέτρα και ζήτησε Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Μάλιστα, σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Ιταλία και τη Σερβία.
Ως απάντηση η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δημοσιοποίησε επιστολή της που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στους 66 δήμους της Αττικής, αναφέροντας τις διενέργειες ψεκασμών που έχουν γίνει και πως στην περίπτωση του Δήμου Μεγάρων, που έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, έγιναν και έκτακτες δράσεις. Πάντως, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι εκ του αποτελέσματος τα μέτρα της περιφέρειας κρίθηκαν ανεπαρκή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]