Αναφέρει ότι τα περιστατικά από δαγκώματα φιδιών «αντιμετωπίζονται στα ΤΕΠ με εναλλακτική θεραπεία και όχι εξ αρχής με τη χορήγηση αντιοφικού ορού» σημειώνοντας πως «εάν εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές (καρδιολογικές, αιματολογικές κλπ) επιβάλεται το συντομότερο δυνατόν (εντός δίωρου όπως ορίζει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας) η χορήγηση αντιοφικού ορού».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε τα Νοσοκομεία να διαθέτουν το εν λόγω αντίδοτο», εξηγώντας ότι ο αντιοφικός ορός (για δήγματα από οχιές) κοστίζει 120 ευρώ περίπου, δεν πωλείται στα φαρμακεία και για την προμήθειά του θα πρέπει να φροντίζουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Κίνηση τώρα: Πανζουρλισμός στους δρόμους της Αθήνας - Ενα απέραντο πάρκινγκ οι δρόμοι της Αττικής
Η Ομοσπονδία αναφέρει, επίσης, ότι «ο προγραμματισμός θα έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι τον Οκτώβριο» και προσθέτει ότι «το υπουργείο Υγείας ασχολήθηκε τώρα που εξαντλήθηκαν ή έλειψαν τα αποθέματα και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων».
Σημειώνει επίσης ότι «με νέα εγκύκλιο 31/7/2018 τροποποιείται ο κατάλογος των αντιδότων και ο αντιοφικός ορός τίθεται στην κατηγορία 3 από την κατηγορία 2 και έτσι θα πρέπει να το διαθέτουν μόνο κάποια νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία ορίζονται από τις ΔΥΠΕ», γεγονός που σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ πρόκειται για «απόφαση πολύ επικίνδυνη λόγω των μεγάλων αποστάσεων».
Τέλος, κάνει λόγο για «προχειρότητα» και ζητά την «άμεση επαναφορά του εν λόγω αντιδότου στην κατηγορία 2, ώστε να το διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία, έγκαιρο προγραμματισμό και προμήθεια από το χειμώνα».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]