Αντίθετα, η Πολιτεία αποκάλυψε τη «γύμνια» της ακόμη και σε αυτό τον τομέα.
Ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς από τον ακριτικό Εβρο έως την Κρήτη ευαισθητοποιήθηκαν και πρόσφεραν από το υστέρημά τους για την ανακούφιση και την ενίσχυση των πυροπλήκτων, οι οποίοι από τη μία στιγμή στην άλλη έχασαν στην καλύτερη περίπτωση το βιος τους και στη χειρότερη συγγενικά τους πρόσωπα. Η προσφορά αγάπης συντονίστηκε κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν πραγματικά συγκινητική (και σ’ αυτό τον συντονισμό η Πολιτεία ήταν απούσα).
Υπήρξαν δωρεές εκατομμυρίων ευρώ αλλά έγιναν και δωρεές λίγων ευρώ. Φορείς και επιχειρήσεις ανακοίνωσαν μέτρα που θα ανακουφίσουν σχεδόν το σύνολο των πυροπλήκτων αλλά υπήρχαν και απλοί καθημερινοί άνθρωποι που με αναρτήσεις τους στο facebook ή στη σελίδα voithise.gr πρόσφεραν το μηχανάκι τους για να κάνουν διανομές προϊόντων στους πυρόπληκτους ή ακόμη τη δεύτερη κρεβατοκάμαρα του σπιτιού τους ή τον καναπέ του σαλονιού τους για να φιλοξενήσουν πυρόπληκτους. Συγκινητικά μηνύματα και προσφορές βοήθειας έφταναν από όλη την Ελλάδα.
Η πολύχρονη οικονομική κρίση μπορεί να έφερε τα πάνω – κάτω στη ζωή των Ελλήνων αλλά δεν κατάφερε να πειράξει βασικά χαρακτηριστικά τους όπως το φιλότιμο, η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Από άκρη σε άκρη της χώρας, οι πολίτες προσπάθησαν να μπουν στη θέση των πυροπλήκτων, επιχείρησαν να νιώσουν το συναίσθημα να σε κυνηγά η φωτιά, να καίγεται το σπίτι σου, να χάνεις συγγενείς και φίλους, να βρίσκεσαι εγκλωβισμένος σε μία φλεγόμενη παραλία περιμένοντας την πρώτη διαθέσιμη ψαρόβαρκα ή τη… φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και στη εξαιρετικά δραματική θέση να σφιχταγκαλιάζεις το παιδί σου περιμένοντας τη φωτιά και τον θάνατο σε απόσταση δέκα μέτρων από τη θάλασσα. Μετά το αρχικό σοκ, την οργή και τον θυμό, η ελληνική κοινωνία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της. Άνοιξε την καρδιά, την αγκαλιά και το άδειο πορτοφόλι της και στήριξε τους πληγέντες. Όπως άλλωστε έχει κάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν.
Σε πλημμυροπαθείς, σε σεισμόπληκτους και όπου αλλού υπήρχε καταστροφή. Πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις βγήκαν μπροστά, δήλωσαν «παρόντες» και ανέλαβαν ένα σημαντικό μέρος του έργου της ανακούφισης και επούλωσης των πληγέντων της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Δεν ήταν όμως μόνο η υλική και η οικονομική βοήθεια που απλόχερα –τηρουμένων των αναλογιών και των δεδομένων– δόθηκε στους πληγέντες από ιδιώτες, φορείς και επιχειρήσεις. Υπήρξε τεράστια αυθόρμητη κινητοποίηση απλών ανθρώπων που εθελοντικά έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές και επιχείρησαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους –αλλά και τα ζώα– με όποιον τρόπο μπορούσαν. Ηταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι της «διπλανής πόρτας», οι οποίοι απαρνήθηκαν την άνεση του καναπέ τους και τη δροσιά του κλιματιστικού τους και με μεγαλείο ψυχής πήγαν στις πυρόπληκτες περιοχές. Προσπάθησαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν. Αποτέλεσαν κρίκο μίας ανθρώπινης αλυσίδας που ξεφόρτωνε εμφιαλωμένα νερά για τους πυρόπληκτους. Βοηθούσαν στη μεταφορά επίπλων από τα σπίτια που επλήγησαν από τη φωτιά. Μοίραζαν με καροτσάκια από σούπερ μάρκετ τρόφιμα που έφτασαν στο σημείο της καταστροφής. Καθάριζαν διάφορα σημεία των οικοπέδων. Μετέφεραν με τα οχήματά τους βοήθεια.
Υπήρξαν και εθελοντές που φιλοξένησαν και συνεχίζουν να φιλοξενούν στα σπίτια τους πυρόπληκτους. Μια γυναίκα που σώθηκε μαζί με την κόρη της την τελευταία στιγμή και το σπίτι τους έχει υποστεί σοβαρές ζημιές φιλοξενείται από εθελόντρια. «Είναι συγκλονιστικό άνθρωποι που δεν σε γνώριζαν μέχρι χθες, να σου ανοίγουν την πόρτα και να μοιράζονται το σπίτι τους», ανέφερε γυναίκα που είδε την οικία της να λαμπαδιάζει. Ενα άτυπο συντονιστικό κέντρο για τους εθελοντές έχει στηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας – Πικερμίου και εκεί καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών για παροχή βοήθειας κάθε είδους (από διανομή ειδών πρώτης ανάγκης έως επισκευές σπιτιών). Σε διπλανή αίθουσα ο Ερυθρός Σταυρός λειτουργεί σταθμό πρώτων βοηθειών, όπου έχει συγκεντρωθεί φαρμακευτικό υλικό που προσφέρθηκε από πολίτες, δήμους, σωματεία και φορείς, ενώ ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με τον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες.
Φροντίδα και για τα ζώα
Στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές βρίσκονταν και πάρα πολλά ζώα που ήταν είτε χαμένα, είτε πληγωμένα αδέσποτα που χρειάζονταν επειγόντως ιατρική βοήθεια. «Σε αυτές τις στιγμές ανείπωτης φρίκης και τραγωδίας που ζούμε, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι να δείξουμε την ανθρωπιά μας και να βοηθήσουμε, ο καθένας όσο και όπως μπορεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος για τις πυρκαγιές στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά, τη Ραφήνα και την Κινέτα. Η ΕΔΚΕ σήκωσε μεγάλο βάρος της σωτηρίας και περίθαλψης των ζώων στις πληγείσες περιοχές. Δημοσίευσε τα σημεία στα οποία μπορούν να μεταφέρουν οι πολίτες τα ζώα που βρίσκουν προκειμένου να λάβουν τη βοήθεια των κτηνιάτρων. Σημαντικό έργο προς την ίδια κατεύθυνση έκαναν ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και το Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων, στελέχη των οποίων μετέβησαν στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές.
Το Δίκτυο από την πρώτη στιγμή συνέδραμε στην περίθαλψη ζώων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ενώ στα κτηνιατρεία και στις κτηνιατρικές κλινικές της περιοχής παρασχέθηκαν δωρεάν όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες φροντίδας προς τα ζώα συντροφιάς.
«Όλοι οι συνάδελφοι κτηνίατροι διέθεσαν εθελοντικά τις δυνάμεις τους ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στα τραυματισμένα ζώα», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του Δικτύου κ. Τραχήλη. Προσθέτοντας ότι «ως κτηνίατροι, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αναφορικά με την τύχη των τραυματισμένων ζώων. Και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν και συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια». Ομως, υπήρξαν και μεμονωμένοι κτηνίατροι που πήγαν στον τόπο της τραγωδίας και περιέθαλψαν εκεί τραυματισμένα ζώα. Επίσης, ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλη τη χώρα απέστειλαν φάρμακα και εξοπλισμό για τα ζώα που τραυματίστηκαν από την πύρινη λαίλαπα.
Κινητοποίηση και από διάσημους
Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε και από τους επώνυμους –κυρίως καλλιτέχνες– οι οποίοι ποικιλοτρόπως στέκονται στο πλευρό των πυροπλήκτων. Όπως για παράδειγμα ο παρουσιαστής Σάββας Πούμπουρας ο οποίος επισκέφτηκε πολλάκις τις πυρόπληκτες περιοχές προσπαθώντας να βοηθήσει όπως μπορεί στο έργο της Τοπικής Αρχής. «Βρίσκομαι στη Ραφήνα από το πρωί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές για να προσφέρω τη βοήθειά μου», σημείωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο προφίλ του στο Instagram. Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου, η οποία πήγε στην κατεστραμμένη περιοχή για να παραδώσει τρόφιμα και βρέθηκε να βοηθά τους πληγέντες για έξι ώρες. Αμέσως μετά έγραψε στο μπλογκ της για την εμπειρία. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πέντε σακούλες τρόφιμα ήθελα να πάω στη Ραφήνα, πήγα να τα αφήσω στα ΚΑΠΗ. Όμως το ένα έφερε το άλλο, γιατί άκουσα πως χρειάζονται εθελοντές και έτσι βρέθηκα στο δημαρχείο, μπας και με βάλουν να συσκευάσω κάνα φάρμακο ή καμιά κονσέρβα. “Είσαι νοσηλεύτρια;”, με ρωτάνε. “Oχι”, τους λέω. “Έχεις αυτοκίνητο;”. “Ναι”. Ούτε που κατάλαβα για πότε ξεκίνησα για το Μάτι μαζί με δύο πολιτικούς μηχανικούς για να καταγράψουμε τις ζημιές. Όταν μπήκαμε στην περιοχή, παγώσαμε. Δεν υπήρχε τίποτα. Μόνο μαύρο. Ούτε δέντρα, ούτε θάμνοι, ούτε χώμα, ούτε σπίτια, ούτε αυτοκίνητα, ούτε άνθρωποι, τίποτα. Κοιτούσα σοκαρισμένη ένα μέρος που δεν αναγνώριζα».
Με ανάρτηση στο facebook ο Θοδωρής Αθερίδης επισημαίνει: «αν συνυπολογίσει κανείς την ευθυνοφοβία να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση εκκένωσης, με την πλήρη απουσία της έννοιας του πρωτοκόλλου, τον φόβο προκλήσεως πανικού και τη λερωμένη φωλιά όλων μας για τον τρόπο που τη χτίζουμε, τότε θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως καλό θα είναι ο καθένας στο πίσω μέρος του μυαλού του θα πρέπει να έχει διαρκώς ενεργοποιημένο ένα σχέδιο b. Ειδικά αν πρόκειται για γονείς που έχουν στην ευθύνη τους παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς, τότε καθίσταται αναγκαίο». Δίπλα στους ανθρώπους που χτύπησε η φωτιά βρέθηκαν ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα. Συμμετείχαν ενεργά και μέσα από τα social media τους για να παρακινήσουν κόσμο να συμβάλει με τη βοήθειά του ενώ επισκέφτηκαν και τις περιοχές που σάρωσε η πύρινη λαίλαπα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]